Economist: Οι Αλβανοί εργάτες εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσης

Economist: Οι Αλβανοί εργάτες εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσηςΟι αλβανοί εργάτες εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσης είναι το θέμα ρεπορτάζ του περιοδικού Economist που περιγράφει το κύμα επιστροφής των οικονομικών μεταναστών στην
πατρίδα τους.Σύμφωνα με το δημοσίευμα όπου φιλοξενούνται δηλώσεις και του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, η τελευταία απογραφή στην γειτονική χώρα έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.
Τα νέα οικονομικά δεδομένα, όμως, και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, εκεί δηλαδή όπου απασχολούνταν οι περισσότεροι αλβανοί εργάτες, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό κύμα φυγής από την χώρα μας.
Στο ρεπορτάζ του Economist παρουσιάζονται τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι οι αλβανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γλωσσικό ζήτημα των παιδιών τους. Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι μετανάστες, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών τους δεν γνωρίζουν την μητρική τους γλώσσα καθώς έχουν γεννηθεί και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τον επαναπατρισμό τους πολλοί είναι οι Αλβανοί που σκέφτονται την επιστροφή και ακόμα περισσότεροι έχουν ήδη φροντίσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και να τα μεταφέρουν στην Αλβανία.
ilialive.gr
protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ