Ηλεία: Κούλουμα με κρύο, βροχές και χιόνια (Νεότερη ενημέρωση 20:06)

27/02/2012
Η αλλαγή του καιρού μετά από ένα σύντομο διάλλειμα καλοκαιρίας, έρχεται ακριβώς την Καθαρά Δευτέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα επικρατήσει στο παιχνίδι το πέταγμα του χαρταετού ή
ο χιονοπόλεμος. Ή και τίποτα από τα δύο αν οι βροχές και καταιγίδες αποδειχθούν αρκετά ισχυρές. Ας δούμε την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Στην Ηλεία, κακοκαιρία θα επικρατήσει την Καθαρά Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα πιθανό τοπικά έντονα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά του νομού πάνω από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο και από το απόγευμα από τα 650 με 700μ περίπου στην ημιορεινή -ορεινή Αρχ.Ολυμπία και από τα 800μ. περίπου στην Ανδρίτσαινα.
Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από το μεσημέρι/απόγευμα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο δυτικοί-νοτιοδυτικοί μέτριοι 5 έως ισχυροί 6 με ενίσχυση από το μεσημέρι σε σχεδόν θυελλώδεις 7, στρεφόμενοι σε βορειοδυτικούς και το απόγευμα σε θυελλώδεις 8 μποφόρ.
Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο και παγετός (-2 βαθμούς) τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 8 με 9 βαθμούς στα πεδινά και τους 3 με 4 στα ορεινά - ημιορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί ισχυροί 6 έως σχεδόν θυελλώδεις 7 με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, περιμένουμε ηλιοφάνεια με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί, τοπικά ισχυρό (-4 με -5 βαθμούς). Οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 9 με 10 βαθμούς στα πεδινά και τους 4 με 5 στα ορεινά - ημιορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς 3 έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ.
Μην ξεχνάτε, προσοχή στον παγετό, όσοι κινηθούν στο επαρχιακό ημιορεινό-ορεινό δίκτυο του νομού, αλλά και προς του γειτονικούς νομούς Αχαΐας μέσω 111, και Αρκαδίας μέσω Λαγκαδίων να έχουν πάντα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Νεότερη ενημέρωση 12:48
Βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώνονται, από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στην Ηλεία. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια τμήματα είναι έντονα. Νωρίτερα ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε στην Ζαχάρω. Έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται σε Αρχ.Ολυμπία και Ανδρίτσαινα.
Η θερμοκρασία φτάνει τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά και 6 με 7 στα ημιορεινά - ορεινά. Σε αναμονή σημαντικής πτώσης & πρόσκαιρων χιονοπτώσεων από το απόγευμα.
Νεότερη ενημέρωση 15:26
Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζουν οι άνεμοι σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα η ταχύτητα του ανέμου σε Ανδρίτσαινα & Αρχ.Ολυμπία.
Παραλληλα, η θερμοκρασία παρουσιάζει πτώση. Στους +2 με +3 το θερμόμετρο στα ημιορεινά - ορεινά με τις βροχές να μετατρέπονται σταδιακά σε χιονόνερο ή χιόνι. Στις υπόλοιπες περιοχές εξακολουθεί και βρέχει με την περιοχή της Ζαχάρως να έχει δεχτεί "πολύ νερό'.
Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά της Αχαΐας και της Αρκαδίας, όσοι κινούνται προς τους γειτονικούς νομούς να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία η χρήση τους να είναι απαραίτητη. Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται και μέσα στην πόλη της Τρίπολης.
Νεότερη ενημέρωση 20:06
Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης έδωσε η κακοκαιρία, φαινόμενα τα οποία σταδιακά εξασθενούν και μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουν. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκαν στην Ζαχάρω με 42,6 χιλιοστά, στην Φολόη με 40,8mm, στην Αρχ.Ολυμπία με 35,8mm, στο Βαρθολομιό ξεπερνά τα 35mm όπου εξακολουθεί και βρέχει, στην Ανδρίτσαινα 33,4mm και στην πόλη του Πύργου 30mm.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από αργά το μεσημέρι πάνω από τα 750 με 800 μέτρα στην ορεινή Αρχ.Ολυμπία ( κυρίως στην Λαμπεία) και στην Ανδρίτσαινα.
Κρύο επικρατεί στο σύνολο του νομού, η θερμοκρασία στα πεδινά κυμαίνεται στους 6 με 7 βαθμούς και στα ορεινά-ημιορεινά στους 2 με 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν.
Επιμέλεια πρόγνωσης καιρού για το ilialive.gr Θεόδωρος Κονδύλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ