Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

"Αρμαγεδών": Η παρατεταμένη κακοκαιρία "σακατεύει" την Ηλεία

Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου, παντού αντικρίζεις την καταστροφή στην Ηλεία. Κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού, όπου τα φαινόμενα υπήρξαν ακραία.
Τα
προβλήματα πολλά και οι δήμοι βρίσκονται στα όριά τους για να τα αντιμετωπίσουν.
Το βασικό ζητούμενο είναι να κρατήσουν τους δρόμους που ακόμα αντέχουν στην κακοκαιρία – ανοιχτούς και την κυκλοφορία ανεμπόδιστη. Και αφού τελειώσουν με τα χιόνια και τις λασπορροές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κατολισθητικά φαινόμενα. Φαινόμενα ιδιαίτερα έντονα που προκαλούν ακόμα και την ανησυχία του ΙΓΜΕ.Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις:
Στην περιοχή του πρώην δήμου Ωλένης στα όρια με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στις δύο πλευρές του ποταμού Ενιππέα οι καταστροφές είναι μεγάλες από την τελευταία θεομηνία. Το κυριότερο που αφορά τη συγκοινωνία είναι πως κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση η σιδηροδρομική γέφυρα του ποταμού, που υποστηρίζει τη μοναδική εν ενεργεία σιδηροδρομική γραμμή με τεράστιο σιδηροδρομικό ενδιαφέρον, αυτή που οδηγεί από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία.
Δρόμοι και τμήματα των αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών έχουν καταστραφεί και υπάρχουν οδικά σημεία ιδιαίτερα προβληματικά για την κυκλοφορία.
Κλειστή παραμένει έως το πρωί τους Σαββάτου η περιμετρική οδός της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κατολισθητικά φαινόμενα παρουσιάζονται παντού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχουν φόβοι για νέες κατολισθήσεις σε πολλά επικίνδυνα σημεία.
Στο δήμο Ζαχάρως στο δρόμο προς Φιγαλεία, στο ύψος του Λεπρέου και σε κοντινά σημεία οι κατολισθήσεις είναι έντονες. Στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, τόσο στον βασικό οδικό άξονα, όσο και στον παραποτάμιο δρόμο σε πολλά σημεία παρουσιάζονται κατολισθήσεις με έντονες λασπορροές.
Έντονα και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, διέγνωσε ειδικό κλιμάκιο του ΙΓΜΕ, που έκανε αυτοψία μετά από πρόσκληση της ΠΕ Ηλείας και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Κρεμαστής, στο δρόμο προς Λάνθι – κατολισθήσεις με κίνδυνο σε δύο σπίτια, στο Αρβανίτη – απεκόπη η επικοινωνία με Χαριά με κίνδυνο σε 2 σπίτια, στη Χαριά – κατολισθήσεις με κίνδυνο σε 2 σπίτιαμ στο Χειμαδιό – κατολισθήσεις, με κίνδυνο σε 4 σπίτια, στο νεκροταφείο Λαμπετίου.
Υπάρχει ανησυχία για επιδείνωση των φαινομένων και οι αρμόδιοι τα παρακολουθούν και ευτυχώς για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη για εκκένωση περιοχών, εξαιτίας των φαινομένων.
Νεότερη ενημέρωση 11:51
Στην Αρχαία Ολυμπία στο τμήμα της περιμετρικής οδού η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, καθώς έπεσε και νέο τμήμα από το πρανές του λόφου.
Στην περιοχή της Πλατιάνας στον δρόμο Κρέστενας - Ανδρίτσαινας υπήρξε απο τη νύχτα σοβαρή κατολίσθηση με αποτέλεσμα να διακοπεί εκ νέου η κυκλοφορία και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν παράκαμψη προς Τρυπητή και Καλλιθέα.
Νεότερη ενημέρωση 12:08
Στην Πλατιάνα η κατολίσθηση έχει συμβεί όχι στο γνωστό σημείο που είχε υποχωρήσει το 2008, αλλά κάποια μέτρα πιο κάτω, όπου τεράστιοι όγκοι βράχων έχουν κλείσει όλο το δρόμο σε μήκος πενήντα μέτρων. Ακόμα και αν απομακρυνθούν έγκαιρα δεν είναι γνωστή η κατάσταση του οδοστρώματος.
Νεότερη ενημέρωση 20:45
Επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας   και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χ. Καφύρα συνοδευόμενοι από τον ο Δ/ντη Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας κ. Μιχάλη Καλογερόπουλο και  τον προϊστάμενος του τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας κ. Κώστα Μπαλκάμο στις πληγείσες περιοχές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες από την 4 και 5 Φεβρουαρίου 2012 έως σήμερα για την διαπίστωση του μεγέθους των προβλημάτων και την δρομολόγηση λύσεων.
Αναλυτικά επισκέφτηκαν:
•    Την Εθνική Οδό- Παράκαμψη Αρχαίας Ολυμπίας  που είχε αποκλεισθεί από μεγάλες κατολισθήσεις απο την Πέμπτη 09.02.2012 , οπού  έχει διανοιχτεί ο δρόμος με τα από συνεχή προσπάθεια 48 ωρών με 2 μεγάλους φορτωτές και 5 φορτηγά αλλα λόγω ολισθηρότητες του δρόμου και επειδή τα κατολισθητικά φαινόμενα  είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα απεφασίσθη να παραμείνει κλειστή η περιμετρική της Ολυμπίας μέχρι την Δευτέρα 13.02.2012  οπότε με νέα  εξέταση από τεχνικό κλιμάκιο θα αποφασίσει αν θα δοθεί σε κυκλοφορία η οδός.
•    Την  σιδηροδρομική γέφυρα στον  ποταμό Ενιππέα που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση αν δεν ληφθούν μέτρα . Δόθηκε εντολή και έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη  έργα  προσωρινής νέας διευθέτησης της κοίτης του ποταμού  και ταυτόχρονα την τοποθέτηση ογκόλιθων για την προστασία της θεμελίωσης (πέδιλο) .Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γέφυρα του ποταμού, υποστηρίζει τη μοναδική εν ενεργεία σιδηροδρομική γραμμή με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον αφού  οδηγεί από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία.
•    Την κεντρική αρδευτική διώρυγα του Αλφειού που διέρχεται τον ποταμό Ενιππέα καθώς και παρακείμενη γέφυρα (στο ύψος της Σαλμώνης)που έχουν πάθει τεράστιες καταστροφές  και ιδιαίτερα η κεντρική αρδευτική διώρυγα δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα το  σοβαρό  πρόβλημα και την αδυναμία  άρδευσης των περιοχών που εξυπηρετούν , το Α’ ΤΟΕΒ, το Β’ ΤΟΕΒ, και το  ΤΟΕΒ Επιταλίου σε μια περίοδο που σύντομα θα ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και για τούτο δόθηκε εντολή την Δευτέρα 13.02.2012   να συνταχτεί τεχνική έκθεση και προϋπολογισμός ώστε να άμεσα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών .
•    Επίσης στην περιοχή της Πλατιάνας ( πλησίον της γεφύρας της Τσεμπερούλας ) στον δρόμο Κρέστενας - Ανδρίτσαινας υπήρξε απο τη νύχτα της Παρασκευής 10.02.2012  σοβαρή κατολίσθηση όπου και τεράστιοι όγκοι βράχων  έκλεισαν όλο το δρόμο σε μήκος πενήντα μέτρων με αποτέλεσμα να διακοπεί  η κυκλοφορία. Έγιναν παρεμβάσεις και διανοίχθη   το ένα ρεύμα κυκλοφορίας αλλα επειδή τα κατολισθητικά φαινόμενα και οι πτώσεις βράχων  είναι σε εξέλιξη και υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα απεφασίσθη να παραμείνει κλειστή  η  οδός Κρέστενας - Ανδρίτσαινας μέχρι την Δευτέρα 13.02.2012  οπότε με νέα  εξέταση από τεχνικούς  θα αποφασίσει αν θα δοθεί σε κυκλοφορία η οδός, πράγμα που με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Τα αυτοκίνητα θα ακολουθούν παράκαμψη προς Τρυπητή και Καλλιθέα.

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...