Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η βία μακριά από τα σχολεία


Η βία μακριά από τα σχολεία
Δελτίο Τύπου
Η 6η  Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο ύστερα από υπουργική απόφαση. Πρόκειται για μια ημέρα αφιερωμένη σε ολόκληρη την
εκπαιδευτική κοινότητα, με σκοπό να θέσει προβληματισμούς σχετικά με το εν λόγω φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το σχολικό κλίμα περιλαμβάνει εντάσεις, συγκρούσεις και βία που δημιουργούν συναισθηματικά προβλήματα στους μαθητές.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση στη σχολική βία, όπως για παράδειγμα η λεκτική βία, η απειλή για σωματική βλάβη και οι συγκρούσεις στο σχολικό χώρο, μπορεί να δημιουργήσει έντονο άγχος, τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς.
Η σημερινή μέρα θα ήταν καλό να αποτελέσει εφαλτήριο για δράσεις αντιμετώπισης και αποφυγής της σχολικής βίας, όπως δραστηριότητες πληροφόρησης και ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας. Το σχολείο είναι ο χώρος που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τους μαθητές προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τη συμμετοχή του σε προγράμματα που στοχεύουν στην αποτροπή του εν λόγω φαινομένου. Προγράμματα που θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς συμμετείχε ενεργά στην εικονική πορεία Big March που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2012, στην οποία πάνω από ένα εκατομμύριο «εικονικοί» διαδηλωτές διέσχισαν τους μεγαλύτερους ιστότοπους παγκοσμίως, καλώντας με μία φωνή τα Ηνωμένα Έθνη να κατοχυρώσουν ρητά στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «Το δικαίωμα κάθε παιδιού να προστατεύεται από τον εκφοβισμό και τη βία από τους συνομηλίκους του, καθώς και από την κακοποίηση από τους ενήλικες.»
Με αφορμή τη σημερινή μέρα ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Η ασφάλεια και η ψυχική υγεία των μαθητών είναι πρωταρχικό μέλημα για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, για το λόγο αυτό η ενημέρωση, αλλά και η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια είναι θέματα που οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα. Θεωρώ πως κάθε μαθητής έχει αναφαίρετο δικαίωμα να λαμβάνει εκπαίδευση υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τόσο για την ανάπτυξη του πνεύματος, αλλά και της προσωπικότητάς του.
Το σύνθημα που μας μεταφέρει η σημερινή μέρα είναι «Η βία μακριά από τα σχολεία».
Καλώ εκπαιδευτικούς και γονείς να συμπορευτούν σε μια κατεύθυνση για συμβουλευτικές, υποστηρικτικές και παρεμβατικές δράσεις, όπου χρειάζεται προκειμένου να πετύχουμε ένα σχολείο που να εμφορείται από ειρηνικό κλίμα και να εμπνέει δημιουργικότητα με σκοπό την ανάπτυξη.»
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...