Ηλεία: Μας περιμένει δύσκολο καλοκαίρι για τις φωτιές - Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ του νομού

sopp1Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, ξεκίνησε χθες ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, μέσα από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού
sopp2Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η πορεία του φετινού χειμώνα και οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι που έρχεται κάνει τους φορείς να ανησυχούν και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα να επισημαίνει ότι μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι στην Ηλεία από την πλευρά των πυρκαγιών. Αρκεί να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το καταστροφικό 2007.
sopp3«Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα, προβλέπει το σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς τις κλιματολογικές αλλαγές και τις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες και πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Καφύρας που ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων για τον τομέα της πρόληψης με τη λήψη όλων των απαραίτητων  μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης
Ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου θα στηριχθεί σε τρεις άξονες που έχουν να κάνουμε με την πρόληψη, τον άμεσο εντοπισμό και την αναγγελία των πυρκαγιών και τέλος στη γρήγορη μετακίνηση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο γίνεται νωρίτερα, αφού είναι απόλυτα σαφές, ότι οι δυνάμεις δεν φτάνουν αν υπάρξουν ταυτόχρονα πολλά μεγάλα μέτωπα και είναι σοβαρός ο κίνδυνος της καταστροφής.
Για άλλη μια χρονιά σημαντικό ρόλο έχει στην κατάσταση η σωστή ενημέρωση των κατοίκων με στόχο να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους στο δύσκολο έργο. Οι καθαρισμοί της υψηλής όπως αναμένεται για φέτος βλάστησης στις αγροτικές και άλλες εκτάσεις θα βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Όπως και η προσοχή στην εκτέλεση αγροτικών εργασιών, διαδικασία που σχεδόν κάθε χρόνο προκαλεί πυρκαγιές.
Όμως και οι δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σωστά και σε συνεργασία με άλλους φορείς την κατάσταση, αποφεύγοντας πρωτίστως την πρόκληση πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
Η οργάνωση και η κινητοποίηση του εθελοντικού κινήματος πρώτα για την πρόληψη και τις περιπολίες και έπειτα ως «εξτρά» δύναμη για την καταστολή είναι τομέας που θα δοθεί βαρύτητα και φέτος.
Η πρόληψη παραμένει βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι και εκεί εστιάζουν οι φορείς, στους καθαρισμούς της βλάστησης στον τομέα ευθύνης από κάθε φορέα και η συντήρηση και προετοιμασία του εξοπλισμού και των μηχανημάτων για κάθε περίπτωση.
«Θεωρούμε βασικό θέμα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα και να επιλυθούν τα προβλήματα των οικονομικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους και τη Περιφέρεια  και να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός και συνεννόηση, των φορέων και υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για την αποφυγή δυσλειτουργιών και να εντοπισθούν τα σημεία όπου η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να επέμβει» τόνισε ο κ. Καφύρας που έχει ζητήσει τη χρηματοδότηση του νομού Ηλείας με το ποσό των 250.000 ευρώ, για την καλύτερη προετοιμασία για το φετινό καλοκαίρι.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν μεταξύ άλλων ο επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Αγγελόπουλος,  ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας κ. Δεσινιώτης, Ηλείας κ. Νικολακόπουλος και οι συνεργάτες τους, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των δήμων του νομού, ο διευθυντής Δασών και οι δασάρχες του νομού, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, εκπρόσωποι διασωστικών ομάδων και εθελοντικών οργανώσεων.
ilialive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ