Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στις 17 Μαίου ανοίγει η Βουλή αλλά και κλείνει αν..

Στις 17 Μαίου ανοίγει η Βουλή αλλά και κλείνει αν...Σε κάθε περίπτωση, τη 17η Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που έχει προκύψει από τις εκλογές όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής ο προσωρινός πρόεδρος ανακοινώνει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχτηκαν σύμφωνα με τον νόμο και εκλέγεται προεδρείο. Σε περίπτωση πάντως κατά την οποία έχει ξεκαθαρίσει από πριν, ότι η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, τότε κατά τη 17η Μαΐου, την ίδια μέρα δηλαδή, ανακοινώνεται και η διάλυση της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που και η τρίτη εντολή δεν φέρει αποτέλεσμα σχηματισμού κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το διάστημα των διερευνητικών εντολών, οφείλει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων (που προέκυψαν από τις εκλογές της Κυριακής) προκειμένου να γίνει μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, για την αποδοχή πρότασης εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν πρέπει όμως να υπολείπεται των 2/5 του Σώματος. Θεωρητικά μία κυβέρνηση μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής όχι μόνο εάν εξασφαλίσει την υποστήριξη 151 βουλευτών αλλά ακόμα και με 120 θετικές ψήφους, 119 αρνητικές, εφόσον απουσιάζουν 61 βουλευτές.
Για να συγκληθεί η Βουλή για να συζητήσει τέτοιο θέμα, προκειμένου να υλοποιήσει το τελευταίο σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης με την ανοχή των πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει πειστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις δηλώσεις αρχηγών κομμάτων και βουλευτών ότι θα ψηφίσουν ανάλογα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
πηγή - Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...