Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Σαν σήμερα

Σαν σήμεραΤα σημαντικότερα γεγονότα της 5ης Μαΐου

553: Αρχίζει η Ε' Οικουμενική Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη. Η σύνοδος έλαβε χώρα από τις 5 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου του 553 στην Κωνσταντινούπολη όπου και συμμετείχαν 165 επίσκοποι, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευτυχίου. Την συγκάλεσαν ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ και η σύζυγός του, Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Η σύνοδος επαναβεβαίωσε τα ορθόδοξα δόγματα περί της Αγίας Τριάδας και του Ιησού Χριστού και καταδίκασε πλήθος μη ορθοδόξων συγγραμμάτων καθώς και ορισμένους συγγραφείς.

916:Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στη Δομινικανή Δημοκρατία.

1789: Στις Βερσαλίες συνέρχεται το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.

1821: Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στην Σαντορίνη.

1893: Πανικός 1893. Πρόκειται για ένα μεγάλο και ισχυρό κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που οφείλεται στην κρίση του χρυσού. Ο πανικός που επικράτησε ήταν η χειρότερη οικονομική κρίση για να χτυπήσει Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορία του σε εκείνο το σημείο.

1897: Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ.

1921: Εκδίδεται στην Αγγλία η μικρότερη εφημερίδα στον κόσμο, η «Μπράινον Γκαζέτ», με διαστάσεις 10x13 εκατοστών.

1921: Κυκλοφορεί το διάσημο άρωμα της Κοκό Σανέλ, «Νο 5».

1925: Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.

1936: Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

1941: Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στη χώρα.

1944 :Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι. Ο εθνικός και θρησκευτικός ηγέτης της Ινδίας πολιτικός και φιλόσοφος, γεννήθηκε το 1869 στο Πορμπαντάρ 1869 και πέθανε το 1948 στο Νέο Δελχί. Το 1922 φυλακίστηκε με αποτέλεσμα την άνοδο της φήμης του ως εθνικού ηγέτη και αγίου. Μετά την αποφυλάκισή του, το 1924, γυρίζει στις Ινδίες προσπαθώντας να βελτιώσει τη θέση των παριών το 1930, με την περίφημη «πορεία του αλατιού». Φυλακίζεται ξανά αλλά η αγγλική κυβέρνηση τον αποφυλάκισε.Το 1931 υπέγραψε το σύμφωνο του Δελχί και τον ίδιο χρόνο πήρε μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου. Το 1932-33 άρχισε απεργία πείνας, για να προκαλέσει την προσοχή για τις συνθήκες ζωής των εγκαταλειμμένων παιδιών.

1945: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί.

1945: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

1949: Ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της. Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη.

1954: Ο Αλφρέδο Στρέσνερ καταλαμβάνει μέσω στρατιωτικής χούντας την εξουσία στην Παραγουάη.

1963: Η ΑΕΚ κάνει το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, συντρίβοντας μετά από εκπληκτική εμφάνιση τον ΠΑΟΚ με 5-1.

1980: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά. Κορυφαίος Έλληνας πολιτικός, με καθοριστική συμβολή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεχώρησε οριστικά από τον δημόσιο βίο, το 1995, έχοντας συμπληρώσει 60 χρόνια πολιτικής ζωής. Διετέλεσε οκτώ χρόνια Υπουργός, δεκατέσσερα Πρωθυπουργός και δέκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2001: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σχίσμα.

2002: O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας επικράτησε της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.

2004: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχειρεί τριπλή βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Την ευθύνη για τη βομβιστική έκρηξη την ανέλαβε με επιστολή της. Στην ανακοίνωση η οργάνωση εξηγεί τους λόγους για την ενέργειά της αυτή λέγοντας ότι «ήταν μια απάντηση στη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον "αντιτρομοκρατικό" πόλεμο και μία προειδοποίηση για την επικείμενη, άμεση "ανθρωπιστική" εμπλοκή του με στρατεύματα στο Ιράκ».

2005: Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός. Το καλύτερο δώρο γενεθλίων έλαβε ο ηγέτης των Νέων Εργατικών. Το δώρο ήλθε ένα 24ωρο νωρίτερα, όταν οι Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας Βουλής των Κοινοτήτων. Οι Εργατικοί κέρδισαν για τρίτη συνεχόμενη φορά βουλευτικές εκλογές, γεγονός ιστορικό δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν το κόμμα δεν είχε πετύχει κάτι παρόμοιο.

2010: Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης κατά του μνημονίου και της ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης (Ε.Ε. και ΔΝΤ) κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, να εγκλωβιστούν μέσα στο κτίριο 27 άτομα και τελικά να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία, που κυοφορούσε, κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα. Πρόκειται για τους Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών, Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών και Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών.

Γεννήσεις

1818 - Καρλ Μαρξ, Γερμανός οικονομολόγος και πολιτικός φιλόσοφος
1901 - Μπλάιντ Γουίλι Μακτέλ, Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός
1914 - Τάιρον Πάουερ, Αμερικανός ηθοποιός (πέθανε το 1958)
1919 - Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας (πέθανε το 1999)
1935 - Κοραλία Ανδρειάδη, Ελληνίδα ποιήτρια
1943 - Μάικλ Πέϊλιν, Βρετανός κωμικός και συγγραφέας, ένας από τους Μόντι Πάιθον
1948 - William (Bill) Thomas Ward, Άγγλος Drummer της Rock, μέλος των Black Sabbath
1976 - Τάσος Πάντος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1976 - Χουάν Πάμπλο Σορίν, Αργεντινός διεθνής (1999-2006) ποδοσφαιριστής
1980 - Γιόσσι Μπεναγιούν, Ισραηλινός διεθνής (1998-...) ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

311 - Γαλέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1821 - Ναπολέων Βοναπάρτης, στρατηγός και αυτοκράτορας της Γαλλίας
1948 - Γ. Βερίτης, Έλληνας ποιητής
1971 - Βάϊολετ Τζέσσοπ, Ιρλανδοαργεντινή καμαρώτος του Τιτανικού, που επέζησε από ένα ακόμη ναυάγιο (HMHS Britannic το 1916) και μία σύγκρουση πλοίων (RMS Olympic, που συγκρούστηκε με το HMS Hawke το 1911)
1977 - Λούντβιγκ Έρχαρντ, Γερμανός καγκελλάριος από το 1963 έως το 1966 (γεννήθηκε το 1897)
1995 - Μιχαήλ Μποτβίννικ, Ρώσος σκακιστής (γεννήθηκε το 1911)
1999 - Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...