Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Αρχαία Ολυμπία: Το ταξίδι της φλόγας ξεκίνησε . . .

IMG_1664
IMG_1944
IMG_1725Το μακρινό ταξίδι της φλόγας ξεκίνησε... Από την γη της Ολυμπίας, μέσα από το αρχαίο στάδιο, παραδόθηκε από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη στον πρώτο λαμπαδηδρόμο Σπύρο Γιαννιώτη,
 το μεσημέρι της Πέμπτης. Λίγο πριν, κατά την άνοδο των ιερειών στο λόφο του σταδίου, το φως της Ολυμπίας έσβησε  για λίγο και αυτό ήταν ίσως το μοναδικό στοιχείο που σημάδεψε την τελετή.
IMG_1952Μια τελετή που ολοκληρώθηκε, χωρίς άλλα προβλήματα και χωρίς να υπάρξουν ακτιβιστές υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως πίστευαν οι Αρχές ότι μπορεί να συμβεί μέσα στο χώρο. Ο Σπύρος Γιαννιώτης λίγα λεπτά αφού προσκύνησε στο μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν και παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο Βρετανό (με ελληνικές ρίζες) λαμπαδηδρόμο, Αλέξανδρο Λούκο, σε δηλώσεις του τόνισε πως οι κραυγές των Ελλήνων μέσα στο στάδιο ήταν ανατριχιαστικές.
"Θα τις κρατήσω για πάντα στο μυαλό μου και θα με συντροφεύουν στους αγώνες" είπε χαρακτηριστικά. «Έχω ανατριχιάσει. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είναι η κορυφαία στιγμή της αθλητικής μου καριέρας. Ευχαριστώ όλους για την τεράστια τιμή. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι στο Λονδίνο θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποδώσω αυτό που πήρα σήμερα. Και μακάρι να τα καταφέρω και να τους κάνω όλους υπερήφανους!» συμπλήρωσε.
Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά όλο το τελετουργικό με τις χορογραφίες της Άρτεμις Ιγνατίου που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά φέτος να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Το κοινό εκστασιάστηκε με την εκπληκτική χορογραφία του άοπλου πυρρίχιου της Άρτεμις Ιγνατίου, καταχειροκρότησε την Ινώ Μενεγάκη και έμεινε ευχαριστημένο με το συνολικό αποτέλεσμα, όπου το «άρωμα Ελλάδας» πλημμύρισε το αρχαίο στάδιο.
Την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» παρακολούθησαν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακοί Αγώνες «Λονδίνο 2012» Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Αγγλίας Χιου Ρόμπερτσον, ο Περιφερειάρχης Αττικής  Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τα μέλη της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, Αλεξ Γκίλαντι, Κάρλος Νούζμαν, Κρεγκ Ρήντυ και η Γκουνίλα Λίντμπεργκ, αλλά και ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ.
Πριν τους χαιρετισμούς ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, απήγγειλε απόσπασμα από το ποίημα «Φως της Ολυμπίας» του Ηλείου ποιητή, Τάκη Δόξα.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής κ. Σπύρος Καπράλος τόνισε: «Η Φλόγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά σύμβολα του Ολυμπισμού και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συνδέει τους Αγώνες της αρχαιότητας, με τους σύγχρονους, διαδραματίζοντας το ρόλο μιας διαχρονικής γέφυρας, που ενώνει το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρωπότητας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της, Δρα Jacques Rogge, για την υποστήριξη και τη βοήθεια που προσφέρει στους Έλληνες αθλητές και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας.
Θέλουμε, επίσης, να ευχηθούμε ολόψυχα στον Lord Coe και στην ομάδα του «Καλή Επιτυχία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Ιερή Φλόγα στο ταξίδι της ως το Ολυμπιακό Στάδιο της Βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα είναι μόνη. Θα την συνοδεύουν οι ευχές όλων των Ελλήνων για μια άψογη διοργάνωση!»
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ, αναφέρθηκε στις αξίες του Ολυμπισμού. «Έχουμε έρθει στη γενέτειρα του Ολυμπιακού Κινήματος για να ανάψουμε τη φλόγα που θα σύντομα θα σκορπίσει τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φλόγα που ανάβει εδώ από τα αγνές ακτίνες του ήλιου είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Κίνημά μας. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού. Είναι ένα σύμβολο συντροφικότητας και ειρήνης.
Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και το Ολυμπιακού Ιδεώδους. Το ψήφισμα είναι η σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των  αθλητών και των θεατών στους Αγώνες.
Θέλω να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας, ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Κοτζιά για την υποδοχή που μας επιφυλάσσει πίσω σε αυτόν τον γεμάτο έμπνευση τόπο. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρο Ζαννιά και στον συνάδελφό μου στη ΔΟΕ κ. Λάμπη Νικολάου, για την προάσπιση των Ολυμπιακών παραδόσεων της πατρίδας τους».
Την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε που δήλωσε: «Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα αυτής της Ολυμπιακής κληρονομιάς που σημαίνει τόσα πολλά για τον κόσμο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και  συναθλητή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες Σπύρο Καπράλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Σπύρο Ζαννιά, Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και φυσικά τον Πρόεδρο Ρογκ και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Σπύρος Ζαννιάς. «Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σηματοδοτεί εκεχειρία και ειρήνη. Θέλω να ευχαριστήσω την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της Δρα Ζακ Ρογκ, για την ιστορική πρωτοβουλία που πήραν, να υιοθετήσει ο Ο.Η.Ε., με ομόφωνο ψήφισμά του, κάλεσμα προς όλες τις χώρες μέλη του να χτίσουν ειρηνικά έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Το κάλεσμα αυτό συνδέεται άμεσα με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την Αρχαία Ολυμπία. Σήμερα όλοι οι λαοί της γης θα ακούσουν δυνατά το κάλεσμα αυτό.» 
Ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς επισήμανε: «Σε αυτήν την ειδυλλιακή γωνιά της Ηλείας, που φιλοξένησε για 1200 χρόνια τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες, εμείς οι σημερινοί κάτοικοι  δεν μπορούμε παρά να εμπνεόμαστε από την Ιερή Άλτη και το Αρχαίο Στάδιο και να οραματιζόμαστε την Ολυμπία Παγκόσμια Πόλη, κέντρο των ιδεωδών του Αθλητισμού, τόπο – σύμβολο Πολιτισμού και Ειρήνης».
Η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, ως τις 17 Μαΐου που θα παραδοθεί στην αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην Ελλάδα θα διανύσει 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια περίπου 550 Λαμπαδηδρόμων και θα περάσει από 40 πόλεις και πέντε αρχαιολογικούς χώρους.
ilialive.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...