Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Στα αζήτητα από την αρχή οι πατάτες Ηλείας - Αχαΐας με τιμή που δεν ξεπερνά τα 17 λεπτά το κιλό

patataΚραυγή αγωνίας απευθύνουν μέσω του ΑγροΤύπου οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας και της Αχαΐας οι οποίοι ξεκίνησαν την συγκομιδή με τιμές παραγωγού οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 17 λεπτά/κιλό.
Υπενθυμίζουμε ότι και πέρσι που ήταν αντικειμενικά μια πολύ άσχημη χρονιά για την πατάτα, στην έναρξη της συγκομιδής οι παραγωγοί πουλούσαν με 25 λεπτά/κιλό περίπου και τελικά η τιμή κατρακύλησε στα 17 λεπτά/κιλό. Φέτος όμως η κατάσταση όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιο άσχημη με τους παραγωγούς να πουλούν το προϊόν τους μόνο και μόνο για μην μείνει στο χωράφι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας μέχρι και την Παρασκευή 1η Ιουνίου οι τιμές καταναλωτή για την ελληνική πατάτα στην Λαχαναγορά του Ρέντη ήταν στα 0,35 – 0,38 λεπτά/κιλό ενώ για την αιγυπτιακή στα 0,35 – 0,38 λεπτά/κιλό. «Η πατάτα δυστυχώς είναι στα αζήτητα με την τιμή αυτή την περίοδο να μη ξεπερνάει τα 15 λεπτά/κιλό. Οι ελληνοποιήσεις συνεχίζονται. Εμείς απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα και το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης όμως μέχρι να έχουμε αποτελέσματα χρειάζεται χρόνος», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς.Και προσθέτει: «Η καταστροφή όμως έχει γίνει τόσο στην Ηλεία όσο και την Αχαΐα. Όλα αυτά που συμβαίνουν με την πατάτα δεν γίνονται προς όφελος του καταναλωτή. Απλά θησαυρίζουν τέσσερις – πέντε άνθρωποι στην περιοχή μας και αυτό καταγγείλαμε και στην δικαιοσύνη.
Η πατάτα είναι ένα προϊόν το οποίο και να το αποθηκεύσουμε από την στιγμή που γίνονται ανεξέλεγκτα εισαγωγές δεν αλλάζει τίποτα. Οπότε αναγκαζόμαστε να τις δίνουμε σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ανταγωνισμός

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά την ίδια περίοδο πέρσι «είχαμε ξεκινήσει περίπου στα 25 λεπτά/κιλό αλλά μετά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Φέτος όμως η καταστροφή άρχισε από την αρχή. Το 2012 είχαμε μια καλή παραγωγή και στην Ηλεία περιμέναμε να συγκομίσουμε (μέχρι τα τέλη Ιουλίου) περίπου 100.000 τόνους. Όμως πλέον η χρονιά χάθηκε».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πατατοπαραγωγού από το Νεοχώρι Ηλείας, κ. Πέτρου Γκουντούλα: «Η κατάσταση με την πατάτα είναι πολύ άσχημη. Στην Ηλεία και την Αχαΐα, στο τέλος της σεζόν της φθινοπωρινής πατάτας ήρθαν τεράστιες ποσότητες αιγυπτιακής. Η περιοχή η δική μας όμως θα πρέπει να πούμε ότι είναι γενικά προβληματική την άνοιξη διότι βγάζουμε περισσότερες πατάτες από τη ζήτηση που υπάρχει. Επίσης, δεν έχουμε την υποδομή να αποθηκεύσουμε την πατάτα. Αλλά ακόμα και αυτό να γινόταν στην συνέχεια μπαίνει στην αγορά η πατάτα της Τρίπολης (και άλλων περιοχών) με αποτέλεσμα το προϊόν μας και τότε να μην μπορεί να πουληθεί σε καλή τιμή».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές χαμηλές τιμές ο κ. Γκουντούλας μας αναφέρει: «Αυτή την στιγμή η πατάτα δεν πουλιέται πάνω από 15 λεπτά ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 22 λεπτά/κιλό και τελικά έφτασε στα 17 λεπτά/κιλό.
Όλοι μας λένε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Πως να γίνουμε όμως με αυτά τα οικονομικά προβλήματα. Μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους Αιγυπτίους με τα χαμηλά εργατικά ή τους Ολλανδούς όπου ο μέσος πατατοπαραγωγός διαθέτει 1.000 στρέμματα την ίδια στιγμή που εμείς έχουμε 30 στρέμματα».

Αχαΐα

Η ίδια κατάσταση που μας περιέγραψαν οι παραγωγοί στην Ηλεία, περιγράφεται και από τους συναδέλφους τους στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τον κ. Μουτσόπουλο: «Ο αγροτικός κλάδος τελείωσε δεν υπάρχει μέλλον. Η πατάτα φέτος πωλείται από 13 μέχρι 17 λεπτά/κιλό στην καλύτερη. Αυτό και μόνο τα λέει όλα».
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σπηλιωτόπουλος, επίσης παραγωγός από τον Νομό Αχαΐας τονίζει: «Έχουμε καταστραφεί από τις εισαγωγές πατάτας τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις τις πουλούν ως ελληνικές. Οι τιμές που πουλάμε εμείς είναι από 10 έως 15 λεπτά το κιλό. Αναγκαζόμαστε μάλιστα να δίνουμε το προϊόν μας στους εμπόρους σε αυτή την τιμή διότι αν μείνει στο χωράφι με αυτή την ζέστη που επικρατεί αυτή την περίοδο θα καταστραφεί. Αυτή η καλλιέργεια έχει τελειώσει και πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνουμε στο μέλλον ειδικά κάποιοι άνθρωποι σαν και εμένα που αυτή είναι η βασική τους καλλιέργεια».

Παιχνίδια

Τι συμβαίνει όμως και τελικά πωλείται η ελληνική πατάτα στις ίδιες περίπου τιμές με την αιγυπτιακή; Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς, προωθείται από πολλούς μια πολιτική για την ποιοτική υπεροχή της αιγυπτιακής πατάτας έναντι της ελληνικής. Έτσι πουλώντας στην ίδια περίπου τιμή, το εμπόριο βγάζει περισσότερα κέρδη μιας και έχει αγοράσει φθηνότερα από την Αίγυπτο. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι καταγγελίες για ανοιχτά τιμολόγια στα οποία οι τιμές μπαίνουν εκ των υστέρων εφόσον διαμορφώνονται πρώτα οι τιμές στην χώρα μας.
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...