Ανδραβίδα:Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της 339 Μοίρας Παντός Καιρού


andra1Στην 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τη συγκρότηση της 339 Μοίρας Παντός Καιρού. 
andra2
andra3andra4andra5Προσκεκλημένοι ήταν όλοι όσοι είχαν διατελέσει Μοίραρχοι της 339 Π.Μ. οι Αρχιμηχανικοί αλλά και οι Ιπτάμενοι των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-84G, αλλά και τα νεότερης γενιάς F-4E Phantom II.

Η τελετή άρχισε με την ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης από τον διοικητή της 339 Μ.Π.Κ Αντισμήναρχο (Ι) Ηλία Γαννακέα, ενώ στον Ηλειακό ουρανό πετούσαν σε σχηματισμό τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη. Ο Αντισμήναρχος, αναφέρθηκε στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους, υπηρετώντας την Ελλάδα, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του Α.ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Τσαντηράκη ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του έργου της μοίρας στην ασφάλεια της χώρας, ενώ μίλησε για το υψηλό ηθικό και το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει όλους όσους υπηρετούν στην μοίρα.

Στις εκδηλώσεις το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Α.ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο εν' ενεργεία Ταξίαρχος, Παναγιώτης Παπαδόγκωνας και ο απόστρατος Βαγγέλης Λιάκος και οι δύο πρώην Μοίραρχοι της 339Μ, ο Διοικητές της 117 ΠΜ, Σμήναρχος (Ι) Ευθύμιος Χαραλαμπίδης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και της 116 ΠΜ, παλαιοί Διοικητές, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Μοίρα καθώς και αντιπροσωπείες από το ΓΕΑ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Ιστορία
Η 339 Μοίρα συγκροτήθηκε την 7 Ιουλίου του 1952 στην 112 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με αεροσκάφη F-84G Thunderjet, τα πρώτα αεριωθούμενα της ΠΑ με την ονομασία 339 Μοίρα Δίωξης/Βομβαρδισμού (Μ Δ/Β).

Τον Αύγουστο του 1959 η Μοίρα παρέλαβε τα αεροσκάφη F-84F Thunderstreak και μεταστάθμευσε από την 112 ΠΜ στην 110 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Λάρισας. Τον Απρίλιο του 1960 μεταστάθμευσε στην 111 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, ενώ τον Μάρτιο του 1971 μετεγκαταστάθηκε στην 117 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Το 1973 μεταστάθμευσε προσωρινά στην 116ΠΜ/Αεροπορική Βάση Αράξου λόγω των έργων υποδομής που γίνονταν στην Ανδραβίδα, για την άφιξη των νέων αεροσκαφών F-4E Phantom II. Τον Απίλιο του 1974 ενέταξε ως πρώτη Μοίρα 18 F-4E Phantom II, από ένα σύνολο 36 αεροσκφών του προγράμματος Peace Icarus.

Με την ολοκλήρωση των έργων στην 117 ΠΜ, η Μοίρα επέστρεψε στην έδρα της όπου και παρέλαβε και ενέταξε στη δύναμή της τα νέα αεροσκάφη, αλλάζοντας παράλληλα και την ονομασία της από 339 ΜΔ/Β σε 339 Μοίρα Αναχαιτίσεως Παντός Καιρού (ΜΑΠΚ).

Σημειώνεται ότι τόσο η συγκεκριμένη Μοίρα, όσο και η «αδελφή» 338 Μοίρα που εδρεύει στην ίδια βάση, λίγο πριν τη μεταπολίτευση εφοδιάστηκαν πρώτες με τα υπερσύγχρονα τότε μαχητικά F-4E Phantom II. Τον Σεπτέμβριο του 1978, ανέλαβε ως κύριο ρόλο τη διενέργεια επιθετικών αποστολών Δίωξης-Βομβαρδισμού διατηρώντας ως δευτερεύον ρόλο τις αποστολές Αναχαίτισης. Τον Φεβρουάριο του 1982 της ανατέθηκε κύριος ρόλος οι αποστολές Αναχαίτισης με δευτερεύοντα τη Δίωξη-Βομβαρδισμό, κάνοντας σήμερα χρήση κυρίως συμβατικών όπλων, όπως οι βόμβες Mark 82.

Η 339Μ έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, την κατάλληλη οργάνωση, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται με σκοπό την ανάληψη και την επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί.
ilialive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ