Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τι κερδίζουν οι Έλληνες δανειολήπτες από τη μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ

Τι κερδίζουν οι Έλληνες δανειολήπτες από τη μείωση επιτοκίου της ΕΚΤΒαθιά «ανάσα» στους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας φέρνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην imerisia.gr, χάρη στο τρίτο κατά σειρά «ψαλίδισμα» των επιτοκίων με τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, χιλιάδες πελάτες στεγαστικών θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά τι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενδεικτικά επισημαίνεται ότι όταν η ΕΚΤ κόβει το επιτόκιο 25 μονάδες, τότε αυτό σημαίνει μια μηνιαία ελάφρυνση της τάξης των 25 ευρώ για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο ύψους 200.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου.
Ο κ. Ντράγκι εξήγησε πως η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ελήφθη σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ.
Επέμεινε επίσης στη θέση της ευρωτράπεζας για διαχωρισμό των τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τα βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Απηύθυνε εξάλλου νέες συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ παραδέχθηκε πως η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο γύροι φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης γνωστοποίησε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε το ενδεχόμενο λήψης νέων, έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Εστιάζοντας στο μείζον θέμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ήτοι εκείνο της παροχής εγγυήσεων (collaterals) προς την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο κ. Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: Οι συνθήκες στα collaterals διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά όπως ανέφερε στη συνέχεια, η κατάσταση στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι χειρότερη από εκείνη που ήταν το 2008.
Όσον αφορά τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αυτές είναι:
  • Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 11 Ιουλίου 2012.
  • Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012.
  • Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,00%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012.
  • tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...