Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ένα πιράνχας έπεσε στα δίχτυα Έλληνα ψαρά στον ποταμό Έβρο



Ένα πιράνχας έπεσε στα δίχτυα Έλληνα ψαρά στον ποταμό Έβρο Στα γλυκά νερά του Έβρου, προφανώς δεν υπάρχουν πιράνχας. Όμως στο ύψος της Βύσσας, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, ψαρεύτηκε δεύτερο πιράνχας 25 εκατοστών που ανήκει στο είδος Red Belly. Οι εκτιμήσεις οδηγούν στο προφανές: κάποιοι το βαρέθηκαν (ή τρόμαξαν) και από το ενυδρείο ο πέταξαν στο ποτάμι.


Το πρώτο πιράνχας είχε βρεθεί στα δίχτυα Τούρκου ψαρά πριν από λίγο καιρό.

«Είναι ένα από τα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά είδη που ζουν στη Νότια Αμερική, στον Αμαζόνιο, ιδιαίτερα στον παραπόταμό του, τον Παρανά» λέει στα Νέα, ο βιολόγος-ιχθυολόγος Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

Οι επιστήμονες  είναι καθησυχαστικοί, αφού το συγκεκριμένο είδος ζει σε θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα, μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, να μην μπορεί να επιβιώσει.

«Στο Νέστο έχουμε ήδη εντοπίσει εννέα ξενικά είδη, ενώ είναι δύσκολο να μελετήσουμε σε αυτό το πεδίο, τον ποταμό Εβρο» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ Μάνος Κουτράκης.

Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα την αμερικάνικη πέστροφα που έχει εντοπιστεί στο Νέστο και διαταράσσει τον πληθυσμό της ντόπιας πέστροφας, γιατί είναι πιο «χωροκατακτητική» αλλά τουλάχιστον, όπως υπογραμμίζει, δεν «ανακατεύεται» γενετικά με την ελληνική πέστροφα.

«Πολλές φορές, κυρίως από άγνοια, μεταφέρονται είδη από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό τον εμπλουτισμό ενός οικοσυστήματος, όμως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διατάραξή του» προσθέτει.

Ο κ. Κουτράκης κάνει έκκληση σε όσους έχουν ενυδρεία να μην ελευθερώνουν σε ποτάμια και λίμνες τα ψάρια, όταν μεγαλώσουν πολύ ή απλά όταν δεν τα θέλουν πια.

«Καλύτερα να τα επιστρέφουν στα καταστήματα από όπου τα αγόρασαν» προτείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...