Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΠΗ Βαρθολομιού:Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους


vath1.JPGΣτην κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Βαρθολομιού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2012 εκδήλωση και ομιλία με αφορμή την συμπλήρωση
vath2.JPGvath3.JPGvath4.JPGτων 100 ετών από τους Βαλκανικούς Πολέμους .Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Κώστας Λυκογιάννης που παρουσίασε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για το ΚΑΠΗ Βαρθολομιού για την νέα περίοδο  σε συνεργασία με τον Δήμο Πηνειού και  ευχαρίστησε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Γεώργιο Κουρκούτα για την ομιλία του με θέμα  τους Βαλκανικούς Πολέμους .

Τον χαιρετισμό της Ιεράς Μητροπόλεως μετέφερε με δική του παρέμβαση ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος  ,που δήλωσε την συμπαράσταση της τοπικής εκκλησίας στις εκδηλώσεις του ΚΑΠΗ. Ομιλητής με θέμα «1912-2012 :100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους » ήταν ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας που παρουσίασε την ιστορική πορεία των γεγονότων από τον 19ο αιώνα ως την θριαμβευτική διετία 1912-1913 ,οπότε και η Ελλάς διπλασιάστηκε εδαφικά και πληθυσμιακά .

Όπως ανέφερε ο ομιλητής  «Δυστυχώς η επέτειος αυτή βρίσκει την χώρα μας και τον Λαό μας σε δυσχερή θέση εξαιτίας των οικονομικών αδιεξόδων που όλοι βιώνουμε . Ποιος να ασχοληθεί με ένα ιστορικό γεγονός όταν τον πλήττουν τόσα καθημερινά προβλήματα ; Ωστόσο εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει (έτσι δεν ακούμε συχνά ;) και να προχωράμε .

Λίγα χρόνια , μόλις 18 , μετά από την καταστροφή στην Μικρά Ασία το 1922 βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και γράψαμε το Έπος του 1940 . Γιατί να μην ελπίζουμε και σήμερα σε νέα καλύτερη πορεία του Ελληνισμού ; Αρκεί να αντλούμε παραδείγματα από τις μεγάλες στιγμές του Έθνους μας . Και ανάμεσα σε αυτές είναι αναμφισβήτητα οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913».

Αυτές οι νίκες των Βαλκανικών άλλαξαν την μοίρα της Ελλάδος : «Με την απελευθέρωση της Μακεδονίας ,της Νοτίου Ηπείρου ,των Νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης (που μετά από τόσους αγώνες και αγωνίες και μετά από το μεταβατικό στάδιο της Αυτονομίας στα τέλη του 19ου αιώνος αποκτά την πολυπόθητη Ελευθερία της –ενώ τα τέκνα της Κρήτης πρωτοστάτησαν τόσο στον Μακεδονικό Αγώνα όσο και στην Βαλκανική εξόρμηση) ,με την μεγάλη επιτυχία των Βαλκανικών Πολέμων η Ελλάς διπλασιάζεται σε έκταση και πληθυσμό .

Το Ελληνικό Έθνος ξαναζούσε ένα δεύτερο 1821 .Εκεί κάτω στην Παλαιά Ελλάδα , στις Παλαιές Χώρες ,σε κάθε Εκκλησία ή σε κάθε Ηρώον των χωριών μας υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων στους βαλκανικούς Πολέμους, για να θυμίζει στους νεωτέρους την θυσία των προγόνων τους ,των παππούδων τους» . Την ομιλία του έκλεισε ο κ. Κουρκούτας με αναφορά στον Επίλογο από το  βιβλίο του Ηλείου ιστορικού Βύρωνος Δάβου «Πολεμικό Μεγαλείο 1912-1913» ,ενώ παρουσίασε και σχολίασε λιθογραφίες από τον Πόλεμο 1912-1913.

Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού η Δημοτική Σύμβουλος κ. Π. Κοντούλη ,ενώ την δική του μαρτυρία από την εποχή μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους κατέθεσε το μέλος του ΚΑΠΗ , ο 98χρονος κ. Παναγιώτης Παπιώτης . Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ των άλλων  ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας ,ο Αρχιμανδρίτης κ. Φιλάρετος Σπανόπουλος ,οι εφημέριοι της περιοχής , ο τ. Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας και συγγραφέας κ Βασίλειος Καραβούλιας ,εκπρόσωπος του Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ κ. Δ. Λάττας  ,η Πρόεδρος του Συλλόγου «Καλλιρρόη Παρρέν » κ. Πανωραία Τσουραπά , ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Φουντουλάκης ,  δημοτικοί σύμβουλοι από το Βαρθολομιό και την Γαστούνη κ.ά.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...