Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ηλεία: Πληρώναμε "ΕΡΤ" για τα ιδιωτικά κανάλια - "Μαύρο" στις οθόνες μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης των αναμεταδοτών


keraies1.JPGΜέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, επιβαρυνόταν ο δήμος Πύργου και οι πολίτες τα τελευταία 15 χρόνια, με το κόστος ηλεκτροδότησης των αναμεταδοτών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
keraies2.JPGkeraies3.JPGΑυτό προέκυψε ύστερα από έρευνα που έκαναν η Οικονομική και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου σε μια προσπάθεια ελέγχου και περικοπής δαπανών, ώστε σε χαλεπούς ελέω κρίσης καιρούς να μπει μια τάξη στα έσοδα.

Αυτή ήταν και η αιτία που έπεσε από προχθές «μαύρο» στις οθόνες όσων τηλεθεατών στην Ηλεία, αναζήτησαν να δουν το πρόγραμμα μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, έχοντας στραμμένες τις κεραίες των τηλεοπτικών δεκτών τους προς το Φραγκαπήδημα. Ο δήμος μετά την ανακάλυψη ότι πληρώνει περίπου 15.000 το χρόνο σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για το σκοπό αυτό, έδωσε εντολή για διακοπή της παροχής στο συγκεκριμένο οικίσκο στην περιοχή που είναι εγκατεστημένες οι κεραίες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Από το παρελθόν και ενώ λειτουργούσε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πύργου, είχε υπάρξει απόφαση ώστε να καλύπτονται και τα έξοδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς  σταθμούς που θέλουν να αναμεταδίδουν το πρόγραμμά τους στην περιοχή της κεντρικής Ηλείας από το κέντρο εκπομπής του Φραγκοπηδήματος. Αυτό ξεκίνησε περίπου πριν από 15 χρόνια κι παγιώθηκε, αν και οι συνθήκες άλλαξαν.

Ο τρόπος μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος διαφοροποιήθηκε, τοποθετήθηκαν απλά δορυφορικοί δέκτες που μετέφεραν το σήμα των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, όμως η κάλυψη της δαπάνης ηλεκτροδότησης του οικίσκου, του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πύργου, που στο μεταξύ έπαψε να λειτουργεί, παρέμεινε, επιβαρύνοντας το δήμο. Και τα χρήματα αυτά που κάλυπταν το κόστος, κάθε χρόνο απουσίαζαν από τα ταμεία του δήμου, αφού η ΔΕΗ κάνοντας συμψηφισμό, παρακρατούσε το εκάστοτε ποσό στους λογαριασμούς της, από το ποσό εκείνο που έπρεπε να αποδώσει μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη για το δήμο Πύργου.

Σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά όλων των δήμων και στην Ηλεία κυρίως του δήμου Πύργου είναι σε άσχημη κατάσταση, τι πιο λογικό θα υπήρχε από το να προχωρήσει σε νοικοκύρεμα η Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να προβεί σε περιστολή των δαπανών και δη αυτών που αποτελούσαν πραγματική σπατάλη.  Έτσι ξεκίνησε μια διερεύνηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πληρώνει ο δήμος Πύργου.

Αναζητήθηκε που υπήρχαν μεγάλα ποσά και για ποιο λόγο. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλα ποσά για ηλεκτροδότηση ο δήμος πληρώνει στο «Πολύκεντρο» το κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του δήμου και αμέσως μετά στο Φραγκοπήδημα, όπου το μοναδικό ρολόι παροχής που έχει σχέση με το δήμο, αφορά στον οικίσκο που στεγαζόταν παλιά ο εξοπλισμός του Δημοτικού Ραδιοφώνου και έως τώρα ο εξοπλισμός αναμετάδοσης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Το κόστος την περασμένη σεζόν είχε φτάσει στις 13.700 ευρώ και στην τελευταία στις 14.600 ευρώ περίπου. Το Φραγκοπήδημα ήταν δηλαδή η δεύτερη πιο κοστοβόρα παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει ο δήμος.

Να σημειωθεί πως η εκκαθάριση που πραγματοποιεί ο δήμος και η τακτοποίηση στις δαπάνες του, αναμένεται να αποκαλύψουν και άλλες «διαρροές» ευρώ εν αγνοία των αρμοδίων και τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ώστε να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής που στερεί από το δήμο χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν κοινωνικές δράσεις, ή ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εν μέσω κρίσης.

Πίσω στο θέμα της αναμετάδοσης του σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, στην Ηλεία αναμένουν – αν και βάση των όσων έχουν ανακοινωθεί εκπνέει στο τέλος του έτους η σχετική προθεσμία – την αναμετάδοση του ψηφιακού σήματος μέσω της Digea. Αυτό θα δρομολογούσε μια νέα εποχή για τα τηλεοπτικά δεδομένα της περιοχής και για τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα κάποια επίσημη ανακοίνωση για το κέντρο εκπομπής που θα καλύψει τους κατοίκους του νομού Ηλείας.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...