Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ηλεία: Άνθρακες, ο θησαυρός . . . για το αρδευτικό δίκτυο


goevΣτους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, παρέπεμψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, το αίτημα για οικονομική ενίσχυση του παραπαίοντος
Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Αλφειού-Πηνειού, που του τέθηκε προ μηνός στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του στο υπουργείο , βουλευτές της Ηλείας, ο αντιπεριφερειάρχης και  οι πρόεδροι του ΓΟΕΒ και  των ΤΟΕΒ του νομού.

Επιλογή της κυβέρνησης σε σχέση με την  συγκεκριμένη μείζονα για την Ηλεία, υπόθεση- καθώς εξαρτάται από  την λειτουργικότητα του αρδευτικού δικτύου, η τοπική αγροτική οικονομία-  είναι όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που δίνουν στα υπομνήματα των διοικούντων τους ΟΕΒ και τις εκκλήσεις των πολιτικών παραγόντων του νομού, οι υπηρεσίες του κ. Τσαυτάρη, να  αφεθεί το μεγάλο έργο στην τύχη του.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η κατάληξη της σύσκεψης του υπουργού με τους ανωτέρω παράγοντες της Ηλείας, που προβλήθηκε την επομένη της πραγματοποίησής της , ως ιδιαίτερα σημαντική και θετική από μερίδα του τοπικού τύπου, είναι ένα διοικητικό έγγραφο με εξαντλητικές αναφορές σε νόμους, άρθρα  και παραγράφους, που συστήνει στις διοικήσεις των ΟΕΒ, να προσπαθήσουν να εισπράξουν τα χρήματα που οφείλουν οι αγρότες, στέλνοντάς τους στο δημόσιο ταμείο ή διακόπτοντας την παροχή νερού όταν το χρειάζονται για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους.

Αυτό βέβαια το ξέρουν οι άνθρωποι που διοικούν τους οργανισμούς και δεν χρειαζόταν να πάνε στην Αθήνα να δουν τον υπουργό για να το μάθουν.  Αποδεικνύεται τελικά πως πήγαν χαμένα και τα καύσιμα που ξόδεψαν για την μετάβαση στην πρωτεύουσα. Η απάντηση της υπηρεσίας του υπουργείου συνιστά διοικητική και όχι πολιτική παρέμβαση. Την δεύτερη  προσδοκούσαν αυτοί που επιδίωξαν και έκλεισαν την συνάντηση με τον κ. Τσαυτάρη, ο οποίος όμως τους διέψευσε.

Ο χειρισμός του θέματος από πλευράς κυβέρνησης αποτελεί και προσβολή για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των πολιτών της Ηλείας και κατ’ επέκταση για την ίδια την Ηλειακή κοινωνία και ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο. Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας που μας διαβιβάστηκε από το Γραφείο κ. Υπουργού, και όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητας μας, σας γνωρίζουμε χα εξής:

α. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «περί Έργων Εγγείων Βελτιώσεων» Ν.Δ. 3881/1958, οι δαπάνες Διοίκησης, Λειτουργίας και Συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων δικαιοδοσίας των Ο.Ε.Β. καταβάλλονται από τους ωφελούμενους των έργων ανταποδοτικά.

Οι δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία με καθαρισμό του στραγγιστικού δικτύου του Οργανισμού σας είναι δαπάνες συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων, και εμπεριέχονται στις δαπάνες οι οποίες αντιμετωπίζονται, οικονομικά από τον Γ.Ο.Ε.Β. Κατά συνέπεια το αίτημα σας για επιχορήγηση με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και δαπανών καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων, επισκευής και συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων (τακτική συντήρηση) δεν δύναται να ικανοποιηθεί από την Υπηρεσία μας.

β. Η Υπηρεσία μας μεριμνά για την έκδοση αποφάσεων χρηματοδότησης για δαπάνες αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρες ή άλλη αιτία που συνιστά ανωτέρα βία (Ν. 414/76), στα εγγειοβελτιωτικά έργα που διαχειρίζονται οι Ο.Ε.Β. και σε αυτό το πλαίσιο με την αριθμ. 469/47918/23-4-2012 Απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: Β4ΩΜΒ-Ζ5Ν) για τo έτος 2012 εγκρίθηκε προς το ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού η διάθεση πίστωσης 40.000 €.

Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι η παραπάνω πίστωση των 40.000 € μεταφέρθηκε στις πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και εκ μέρους της Υπηρεσίας μας γίνονται προσπάθειες προκειμένου να επιλυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του Ν. Καλλικράτη για την εκταμίευση του ανωτέρω ποσού.

γ. Είναι σαφές ότι προκειμένου ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, (λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία προσωπικού, εργασίες συντήρησης του αρδευτικού/ στραγγιστικού δικτύου και αγροτικού οδικού δικτύου κλπ), αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η είσπραξη των εισφορών των μελών. Σύμφωνα με την νομοθεσία περί έργων εγγείων βελτιώσεων, ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ρύθμιση της καταβολής των οφειλών των μελών του, με απόφαση του Δ.Σ. του.

Στις περιπτώσεις αδυναμίας είσπραξης των εισφορών των μελών του, ο Οργανισμός δύναται να αποστείλει τις καταστάσεις των οφειλετών-μελών του στη ΔΟΥ - εφαρμογή των διατάξεων περί είσπραξης δημοσίων εσόδων δυνάμει της αριθμ. 1034851/1713/0016/20-2-97 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών ή και επιβολή κυρώσεων στα μέλη που οφείλουν εισφορές πχ με διακοπή παροχής αρδευτικού νερού (απόφαση του ΔΣ δυνάμει του άρθρου 8 του από 13-9-1959 ΒΔ).

δ.Στη  ρύθμιση  και διακανονισμό των οφειλών προς το  Ι.Κ.Α.  και τη  Δ.Ε.Η.  σας
ενημερώνουμε ότι:

σύμφωνα με την αριθμ.  Ε10/18/21-5-2002 εγκύκλιο του Ι.Κ.Α,  οι Οργανισμοί
Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.E.B.) δύνανται να ενταχθούν στη ρύθμιση της δίμηνης παράτασης προθεσμίας καταβολής των εισφορών,

- οι οφειλές ηλεκτρικού  ρεύματος προς τη ΔΕΗ δύνανται να ρυθμιστούν κατόπιν συνεννόησης του Γ.Ο.Ε.Β. με τη ΔΕΗ. Επιπλέον, οι Ο.Ε.Β. εντάσσονται στα μέτρα του αγροτικού   εξηλεκτρισμού και τους χορηγείται μειωμένο αγροτικό   τιμολόγιο   (Κ.Υ.Α. αρ. 142196/10-11-1987, ΦΕΚ738/Β/8.7).

ε. Σε ότι αφορά το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των αντλιοστασίων, για εξοικονόμηση ενέργειας, σας γνωρίζουμε ότι  η Υπηρεσία μας βρίσκεται σε συνεργασία  με  την αρμόδια  Υπηρεσία  του ΥΠΕΚΑ,  προκειμένου  να επιλυθεί το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αντλιοστασίων».
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...