Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τα 5 κλειδιά για το επίδομα θέρμανσης

Τα 5 κλειδιά για το επίδομα θέρμανσηςΟι φορολογούμενοι που φιλοξενούνται σε κάποιο σπίτι, τα προστατευόμενα τέκνα, αλλά και όσοι έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα κινδυνεύουν να μην πάρουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς υπάρχουν αρκετά «ψιλά γράμματα» στη διαδικασία χορήγησης.
Για να μη χάσουν το επίδομα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε πέντε κρίσιμα σημεία κατά την αίτησή τους, και συγκεκριμένα:


1. Το ετήσιο εισόδημα που δήλωσαν το 2011 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ για τους αγάμους, τα 35.000 ευρώ για τους έγγαμους και τα 38.000 για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση. Ομως τα προστατευόμενα τέκνα δεν μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα για δικιά τους κατοικία.

3. Εάν κάποιος εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος στη φορολογική δήλωση για το 2011, τότε δεν μπορεί να διεκδικήσει το επίδομα, καθώς το δικαιούται (εάν πληροί τα κριτήρια) αυτός που τον φιλοξενεί. Εάν όμως σταμάτησε να φιλοξενείται μέσα στο 2012, τότε πρέπει να το αναφέρει σε ειδικό παράθυρο στην εφαρμογή ώστε να διεκδικήσει το επίδομα.

4. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου (δηλαδή όλα τα ακίνητα οικόπεδα κ.λπ.), συζύγου και προστατευομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τους αγάμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Μπορεί δηλαδή να διεκδικεί κάποιος το επίδομα για την κύρια κατοικία του, αλλά προσμετράται η άξια όλων των ακίνητων του.

5. Το επίδομα δεν χορηγείται σε όσους έχουν Ι.Χ. πάνω από 2.000 κ. εκ. και σε όσους το διεκδικούν για επαγγελματική στέγη.

Μέσα σε δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής στο Taxis έχουν πιστοποιηθεί 1.200 πολίτες, ενώ άλλοι 12.000 φορολογούμενοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής.
Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν τον ΑΦΜ τους και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος της τελευταίας πενταετίας.

iliaoikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...