Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Καλό Μήνα... Νοέμβριο

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012


Νοέμβριος, ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου

Τώρα ο νοτιάς, αδύνατος ακόμα, σκουραίνει τη θάλασσα και της δίνει μιαν ύπουλη γαλήνη κι ο βοριάς κουβαλώντας άσπρα πρόβατα κοπάδια, τα βόσκει βιαστικά επάνω στα ταραγμένα νερά, που παίρνουν μαζί του μια γυαλάδα βαθυγάλανου κρυστάλλου.

Νοέμβριος, ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου. Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε ένα εύκολο ξεχειμώνιασμα. Ο καιρός πότε θυμίζει καλοκαίρι και πότε τον επερχόμενο χειμώνα.

Η λέξη Φθινόπωρο προέρχεται από το ρήμα φθίνω και το ουσιαστικό οπώρα, επειδή αυτή την εποχή του έτους λιγοστεύουν τα οπωρικά (οι εδώδιμοι καρποί του δέντρου, τα φρούτα).

Ο Νοέμβριος έχει διάρκεια 30 ημερών. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη novem =εννιά, ως ένατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου.

Αεργίτες στα ποντιακά, είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Όπως και ο Οκτώβριος, αναφέρεται ως Βροχάρης, για τις βροχές του, αλλά και Σποριάς, καθώς είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων.
Τυπική γιορτή της σποράς είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 του μηνός.

Ο Νοέμβρης είναι και Κρασομήνας επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά, αλλά και τρυγομήνας γιατί είναι ο μήνας του λιομαζώματος. Ουσιαστικά, με το Νοέμβριο τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές μέρες του χειμώνα, με τις βροχές και τις ατέλειωτες νύχτες.

Ο Νοέμβριος είναι ο αγαπημένος μήνας των εγκύων. Οι γυναίκες με έμβρυα στην κοιλιά συνήθως περιμένουν ως το Νοέμβριο για να γεννήσουν, γιατί σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, το Νο-έμβρυο που γεννιέται τον Νοέμβριο είναι πάντα υγιές.

Άλλες ονομασίες του Νοεμβρίου:

- Μεσοσπορίτης η Μεσοσποριάς, γιατί το μήνα αυτό οι αγρότες βρίσκονται στο μέσο της σποράς των δημητραικών και των οσπρίων.

- Παχνιστής, λόγω της πάχνης.

- Μεθυστής, μιας και όσοι δοκιμάζουν τα νέα κρασιά μεθάνε.

- Ανακατεμένος, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες.

- Σκιγιάτης και Χαμένος, επειδή οι μέρες του είναι πολύ μικρές και οι νύχτες του μεγάλες.

Σημαντικές γιορτές αυτού του μήνα είναι:
Του Ταξιάρχη και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στις 8 Νοεμβρίου, με μεγάλη πανήγυρη στη Σύμη, στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη. Ταυτόχρονα είναι και η γιορτή της Αεροπορίας, ενώ την 1 η του μηνός γιορτάζουν οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, στις 9 ο Άγιος Νεκτάριος, στις 11 ο Άγιος Μηνάς, στις 14 του μήνα γιορτάζει ο Άγιος Φίλιππος, στις 15 αρχίζει η Νηστεία των Χριστουγέννων, στις 16 γιορτάζει ο Άγιος Ματθαίος, στις 19 ο Άγιος Βαρλαάμ, στις 21 τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 25 η Αγία Αικατερίνη, στις 26 ο Άγιος Στυλιανός και στις 30 ο Άγιος Ανδρέας ο πρωτόκλητος.

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, το γεγονός ότι στις 17 του Νοεμβρίου είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής απριλιανής δικτατορίας του 1967 και στις 25 του ίδιου μήνα εορτάζεται η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης.
 tampouloukia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...