Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γ.Ν. Πύργου: Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις από τους εργαζομένους


nosokomeio_pirgou1Την ελλιπή στελέχωση κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Πύργου καταγγέλλει μέσω ανώνυμης επιστολής της, ομάδα εργαζομένων του «Ανδρέας Παπανδρέου».
Όπως επισημαίνουν, την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται η έναρξη λειτουργίας της Ψυχιατρικής και της Καρδιολογικής Κλινικής, σημαντικά τμήματα αδυνατούν να λειτουργήσουν αυτόνομα λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι η διοίκηση έχει τοποθετήσει εννέα τουλάχιστον άτομα που είχαν οργανική θέση νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού σε διοικητικές θέσεις, χωρίς μετάταξη, εισπράττοντας κανονικά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Στην  ανώνυμη ανακοίνωση επισημαίνεται: «Στο νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, έχει φτάσει στα όρια του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται υπερωρίες 3 μηνών, ενώ τελειώνει το 2012 δεν έχουν πάρει την κανονική άδεια του 2011 και έχουν πολλές οφειλόμενες ημέρες σε ρεπό που έχουν δουλέψει.

Και ενώ η διοίκηση ετοιμάζει τα εγκαίνια της ψυχιατρικής και της καρδιολογικής κλινικής δεν έχει φροντίσει να στελεχωθούν αυτόνομα τα τμήματα αυτά και ετοιμάζεται να πάρει προσωπικό από άλλα τμήματα (Παθολογική, Χειρουργική κ.α.) αποδυναμώνοντας τα ακόμη περισσότερο. Είναι χρήσιμο και αναγκαίο να ανοίξουν τα παραπάνω τμήματα για την καλύτερη φροντίδα των Ηλείων πολιτών, ωστόσο πρέπει να βρεθεί πρώτα η λύση για τη στελέχωση τους.

Η κατάσταση στις κλινικές είναι τραγική. Στη παθολογική κλινική που νοσηλεύονται βαριά πάσχοντες ασθενείς είναι σε κάθε βάρδια δύο μόνο νοσηλεύτριες για 40 περίπου αρρώστους. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη χειρουργική κλινική που νοσηλεύονται πρόσφατα χειρουργημένοι  ασθενείς για τους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα. Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Παιδιατρική κλινική που μια νοσηλεύτρια τη νύχτα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο ευαίσθητο αντικείμενο της φροντίδας των παιδιών.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εκεί μένουν δύο νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά σε ολόκληρο το νομό με συνοδούς και  ασθενείς να βλέπουν και να σχολιάζουν την έλλειψη προσωπικού. Και στο ιατρικό προσωπικό η κατάσταση είναι απελπιστική, πέρα από την έλλειψη ορθοπεδικών και παθολόγων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση ενώ έχει Διευθυντή παθολόγο αποδέχεται να μην εφημερεύει καμία ημέρα το μήνα, επειδή ο ίδιος δεν θέλει και τον έχει τοποθετήσει στα τακτικά ιατρεία της παθολογικής για να εξετάζει ασθενείς, χωρίς όμως να το κάνει αφού ο ίδιος προτρέπει χρόνια περιστατικά να πηγαίνουν  στο ΤΕΠ και να εξετάζονται,  επιβαρύνοντας το με χρόνια περιστατικά. Η Διοικήτρια του  νοσοκομείου  κ. Ελένη Φιλιπποπούλου  οφείλει να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. 

Συγκεκριμένα :

-Πόσα άτομα  νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού  υπηρετούν σε άλλες θέσεις (διοικητικές  κλπ) και αμείβονται με το  επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής  εργασίας ;

-Υπάρχει επαρκής  νοσηλευτική στελέχωση στα τμήματα  και τις κλινικές με βάση τους ευρωπαϊκούς δείκτες νοσηλευτικής στελέχωσης και ασφάλειας των ασθενών;
-Θα καλυφθούν  οι ελλείψεις σε ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να  ανοίξουν τα νέα τμήματα;».

Φιλιπποπούλου: «Διαχειριζόμαστε τις όποιες ελλείψεις»

Η Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Ηλείας κ. Ελένη Φιλιπποπούλου ερωτώμενη για όλα όσα καταγγέλλονται μέσω της ανώνυμης επιστολής των εργαζομένων, μιλώντας για το θέμα, επισήμανε πως ήδη βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Διεύθυνση Προσωπικού για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν σε κάποια τμήματα από την έναρξη λειτουργίας της Ψυχιατρικής, τόνισε όμως πως ο αριθμός των νοσηλευτών που λείπουν δεν ξεπερνά τα πέντε άτομα.

«Όσον αφορά τις άδειες του προσωπικού πρέπει να σας ενημερώσω ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πάρει τις κανονικές τους άδειες. Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι η διοίκηση δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει προσλήψεις αλλά να διαχειρίζεται με την Διευθύντρια του Προσωπικού τα θέματα στελέχωσης των κλινικών.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, ήδη έχουμε συναντηθεί με την Διευθύντρια Προσωπικού στην προσπάθεια μας να επιλύσουμε το θέμα ενίσχυσης τριών τμημάτων με νοσηλευτές και συγκεκριμένα τη Χειρουργική Κλινική με δυο άτομα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με δυο άτομα και τα Χειρουργεία με ένα άτομο».

Συνεχίζοντας, η κ. Φιλιπποπούλου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα άτομο της νοσηλευτικής υπηρεσίας σε αλλότρια καθήκοντα. «Δυο άτομα που έχουν μετακινηθεί δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ενώ το άτομο που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Φαρμακείο με την έναρξη λειτουργίας της Καρδιολογικής θα μετακινηθεί σε αυτή. Όσον αφορά την Παιδιατρική κλινική δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα».

Καταλήγοντας, επισήμανε πως γίνονται προσπάθειες για την μετακίνηση δυο νοσηλευτών που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Πύργου ενώ σε συνεργασία με την Διευθύντρια Προσωπικού και τους προϊσταμένους των τμημάτων αναζητούνται λύσεις έτσι ώστε όλα τα τμήματα να στελεχωθούν επαρκώς και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...