Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: "Μείον" 1.022 επαγγελματικά αυτοκίνητα - Οι ιδιοκτήτες τους κατέθεσαν πινακίδες


pinakides.JPGΜπορεί η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων, στις Δ.Ο.Υ. του Νομού να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, το εντυπωσιακό όμως και πρωτόγνωρο
που συνέβη φέτος, αφορά στην κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας επαγγελματικών οχημάτων!

Περισσότεροι από 1.000 ιδιοκτήτες επαγγελματικών αυτοκινήτων απ’ όλη την Ηλεία κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων αδυνατούσαν να καταβάλουν τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που τους απεστάλησαν. Τα δυο τμήματα της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηλείας, σε Πύργο και Αμαλιάδα, μέχρι και προχθές, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας επαγγελματικών οχημάτων, εξυπηρέτησαν δεκάδες ιδιοκτήτες που έσπευσαν ως και την τελευταία στιγμή να ακινητοποιήσουν προσωρινά τα επαγγελματικά τους οχήματα, να τα αποσύρουν ή και ακόμα να τα διαγράψουν οριστικά, μπροστά στην αδυναμία τους να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Προϊστάμενος του τμήματος έκδοσης αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, της Διεύθυνσης Μεταφορών κ. Αριστείδης Αθανασακόπουλος, κατατέθηκαν συνολικά σε Πύργο και Αμαλιάδα 1.022 πινακίδες κυκλοφορίας επαγγελματικών αυτοκινήτων από τις οποίες οι 559 μέσα στον Δεκέμβριο του 2012! Επιπλέον, μόνον στην περιοχή του Πύργου, έγιναν 275 αποσύρσεις και 121 οριστικές διαγραφές.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1/1/2012 έως και 30/11/2012, το 11μηνο δηλαδή του 2012 είχαμε 463 προσωρινές ακινησίες επαγγελματικών οχημάτων και μόνον το Δεκέμβριο του 2012 ο αριθμός ανήλθε στα 559 καταθέσεις. Βλέπουμε ότι έχουμε μια αύξηση παραπάνω από 20% μεταξύ του 11μηνου και του ενός μήνα. Αναλυτικότερα στο τμήμα του Πύργου, το 11μηνο του 2012 κατατέθηκαν 210 πινακίδες κυκλοφορίας για προσωρινή ακινησία ενώ από 1η Δεκέμβρη 2012 έως 8 Γενάρη 2013 που έληξε και η προθεσμία είχαμε 289.

Το αντίστοιχο διάστημα του Δεκεμβρίου του 2011 τα οχήματα που ακινητοποιήθηκαν προσωρινά στην περιοχή του Πύργου ήταν 264. Στην Αμαλιάδα, το 11μηνο του 2012 κατατέθηκαν 253 πινακίδες και το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν στις 270. Εκτιμώ ότι με βάση τη ροή και τα νούμερα αντίστοιχα θα ήταν και για την Αμαλιάδα το 2011».

Αποσύρσεις - οριστικές διαγραφές
Όσον αφορά τις αποσύρσεις οχημάτων και τις οριστικές διαγραφές, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή του Πύργου έγιναν συνολικά 396. «Οι αποσύρσεις στον Πύργο το α’ εξάμηνο του 2012 ήταν 54 και το β’ εξάμηνο 221, σύνολο 275 ενώ οι οριστικές διαγραφές –πάντα για τον Πύργο, το α’ εξάμηνο του 2012 ήταν 47 ενώ το β’ εξάμηνο 74, σύνολο 121. Γενικό σύνολο αποσύρσεων και οριστικών διαγραφών ήταν 396 οχήματα» σημείωσε ο κ. Αθανασακόπουλος και πρόσθεσε ότι οι αποσύρσεις χρησιμοποιούνται για την αγορά άλλων οχημάτων ενώ με τις οριστικές διαγραφές, ζητείται για διάφορους λόγους, η οριστική διαγραφή τους με τα οχήματα αυτά να παραδίδονται για ανακύκλωση.

Αυξητική τάση
Εκτιμώντας την κατάσταση, επισήμανε ότι ο αριθμός κυρίως των προσωρινών ακινησιών στα επαγγελματικά αυτοκίνητα παρουσιάζει μια αυξητική τάση καθώς η κατάθεση πινακίδων για 1.022 τέτοια οχήματα το 2012 θεωρείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός.  «Ένας από τους λόγους, αν όχι ο σοβαρότερος είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, οι άλλοι λόγοι καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Δυστυχώς ο κυριότερος λόγος από τις εκτιμήσεις μας και από όσα μας εξέθεταν οι ιδιοκτήτες, είναι η οικονομική στενότητα που έχει πλήξει τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα τους».

Το 30% τις ξαναπαίρνει
Σύμφωνα με τα στοιχεία παλαιότερων ετών, οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων που ζητούν να τους επαναχορηγηθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας φθάνει το 25-30%. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και σαν παρήγορο σημάδι ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, θα δείξει… Πάντως, η διαδικασία επαναχορήγησης είναι εύκολη και καθόλου χρονοβόρα και όλοι εξυπηρετούνται από την υπηρεσία άμεσα» κατέληξε ο κ. Αθανασακόπουλος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πλέον δεν τίθενται περιορισμοί για το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει ένα όχημα σε ακινησία καθώς οι πινακίδες κυκλοφορίας πλέον δεν καταστρέφονται. Στην περίπτωση που κάποιος ζητήσει να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας πριν την ολοκλήρωση του 2013 θα κληθεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ενώ εάν το πράξει από τη νέα χρονιά δεν απαιτείται η καταβολή των τελών κυκλοφορίας της χρονιάς που παρέμενε ακινητοποιημένο παρά μόνο της νέας.
Κική Κολοβέρου
Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...