Χάβαρι: «Ανατροπή» για το ελαιόλαδο




 
Χάβαρι: «Ανατροπή» για το ελαιόλαδοΜε θετικό πρόσημο φαίνεται ότι κλείνει η ελαιοκομική περίοδος, τόσο σε ότι αφορά την τιμή όσο και την απόδοση, τα δύο βασικά σημεία που είχαν προβληματίσει παραγωγούς και ελαιοτριβείς κατά την έναρξη του ελαιομαζώματος.

Στην ευρύτερη περιοχή του Χαβαρίου οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς εμφανίζονται ικανοποιημένοι, από το πώς εξελίχθηκε τελικά η ελαιοκομική περίοδος, που φθάνει στο τέλος της, καθώς υπολείπεται μόλις το 10% με 15% της παραγωγής να φθάσει στα ελαιοτριβεία, τα οποία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν την λειτουργία τους μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Εξαρχής ήταν ξεκάθαρο ότι η φετινή παραγωγή θα ήταν μεγάλη, ωστόσο υπήρξε έντονος προβληματισμός στο θέμα της απόδοσης και φυσικά της τιμής, που το πρώτο διάστημα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, πιο τυχεροί στάθηκαν όσοι καθυστέρησαν να προχωρήσουν στο ελαιομάζωμα, καθώς κατάφεραν και πέτυχαν πολύ καλή απόδοση. Αντιθέτως, όσοι μάζεψαν νωρίς, έχασαν σημαντικό ποσοστό από την παραγωγή, αφού οι ελιές ήταν άγουρες και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Παράλληλα, όσο περνά ο καιρός ανεβαίνει και η τιμή του ελαιολάδου και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 2,50 ευρώ το κιλό, τιμή η οποία εν μέρει ικανοποιεί τους παραγωγούς.
Πολύ καλή χαρακτηρίζεται και η ποιότητα του ελαιολάδου, αν και δεν έλειψαν ορισμένα μικροπροβλήματα τον τελευταίο διάστημα. Μικροπροβλήματα που προκλήθηκαν από τον παγετό που έπληξε ορισμένα ελαιόδενδρα, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάσουν την ποιότητα και την ποσότητα που θα απέδιδαν σε κανονικές συνθήκες.
Παρ? όλα αυτά οι ελαιοτριβείς χαρακτηρίζουν πολύ καλή την χρονιά για το ελαιόλαδο.
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ