Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σπιάντζα: Η θάλασσα παρέσυρε σπίτια - Τα εγκαταλείπουν οι κάτοικοι (photos)


spiantza10Με ιδιαίτερη μανία «καταπίνει» η θάλασσα στη Μούτελη και άλλη σειρά σπιτιών. Πλέον στο φαινόμενο αποκτά τα τελευταία χρόνια συχνότητα με αποτέλεσμα κάθε χειμώνα να «αφανίζει»
και μια σειρά ή μερικά από αυτήν σπίτια. Τις τελευταίες ημέρες με την κακοκαιρία που επικρατεί τα πελώρια κύματα «χτύπησαν» πάνω στα πρώτα σπίτια.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο ilialive.gr κατηγορούν ιδιοκτήτη σπιτιού πρώτης γραμμής πως έριξε μπάζα στη θάλασσα για να προστατέψει το σπίτι του το οποίο και αυτό είχε την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα. Συνολικά οκτώ σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και λόγω της θέσης που βρίσκονται μπροστά στη θάλασσα και των συνθηκών που επικρατούν δεν μπορούν να κατοικηθούν καθώς απειλούνται με κατεδάφιση από … τα κύματα.

Πολλοί από τους κατοίκους που διαμένουν «χειμώνα – καλοκαίρι» στη Μούτελη, είναι συνταξιούχοι ή άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, που εγκατέλειψαν την πόλη, είτε τον Πύργο είτε ακόμα και την Αθήνα μη αντέχοντας το υψηλό κόστος ζωής κι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον παραλιακό οικισμό. Τώρα κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι και ζητούν την συνδρομή της πολιτείας, όχι για βοήθεια, αλλά για να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρέτων το οποίο είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή από το Κατάκολο έως το Επιτάλιο. Μια λύση που θα έδινε τη δυνατότητα να πολεοδομηθεί η περιοχή, να γίνει σωστή εγκατάσταση των δικτύων υποδομών και να αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που διαιωνίζονται.

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου οικιστών Χρήστος Κατριμπουστάκης σχολιάζοντας την κατάσταση τόνισε πως τα τελευταία 24ωρα διαμορφώθηκε η εικόνα που αποτυπώσαμε με το φακό μας. «Από χθες το πρωί έγινε αυτό που βλέπετε. Τώρα είτε από τη θάλασσα, είτε από το ποτάμι, είτε από τα φαινόμενα που δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε τα σπίτια μας, γίνεται η καταστροφή. Κάποιοι ρίχνουν μπάζα για προστασία και δημιουργούνται αυτά που βλέπετε. Από εδώ που είμαστε το 1974, η θάλασσα ήταν 140 μέτρα μέσα και τη φέραμε εδώ που είναι σήμερα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση. Έχουμε καλέσει την τοπική αυτοδιοίκηση να μας βοηθήσει όσο μπορεί και είναι γεγονός ότι όποτε τους χρειαστούμε είναι πάντοτε κοντά μας.

Η πολιτεία όμως πρέπει να λάβει αποφάσεις για τον οικισμό. Να τα παραχωρήσει να πολεοδομηθούν, να μπορεί ο καθένας ελεύθερα να φτιάξει αυτό το κομμάτι εδώ πέρα, χωρίς να φοβάται την Αστυνομία. Οι πιο πολλοί έχουμε πάρει τη σύνταξη, δεν βγαίνουμε να πληρώσουμε τα νοίκια και τα έξοδα και ήρθαμε να μείνουμε εδώ. Σήμερα πήρε αυτή τη σειρά, αύριο θα πάρει την επόμενη και σιγά – σιγά θα φτάσει στη Σπιάντζα» εξήγησε ο κ. Κατριμπουστάκης.

Ο Ηλίας Μέης είναι ένας ακόμα μόνιμος κάτοικος στην περιοχή, που μετακόμισε από την Αθήνα. «Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο. Τα χαράτσια τα πληρώνουμε, τα πάντα τα πληρώνουμε, αλλά δε βλέπουμε καμία βελτίωση από το κράτος. Τι να μας κάνει ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή. Είναι πάντα στο πλευρό μας όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Όπως βλέπετε θα φύγουμε όλοι. Εγώ έχω πέντε παιδιά και δε μπορούσα να πληρώνω νοίκι στην Αθήνα. Πήρα τη σύνταξή μου γιατί δούλευα στο δήμο Αθηναίων και ήρθα εδώ. Το σπίτι το έχω τριάντα χρόνια».

Και η Μαργαρίτα Παπαϊωννου άφησε πίσω της την πρωτεύουσα για την ηρεμία της Μούτελης. Τώρα σχολιάζει τις πράξεις των άλλων που θέτουν σε κίνδυνο όλο τον οικισμό. «Όταν έριξαν αυτά τα μπάζα κανείς δεν βρέθηκε να τους κάνει μια παρατήρηση. Ανεξέλεγκτοι. Είναι κατάσταση αυτή που βρισκόμαστε. Το σπίτι μας θα πέσει έχουμε δώσει τόσα λεφτά για να το φτιάξουμε. Λυπάμαι που είμαστε στην Ευρώπη. Έχω κάνει σαράντα χρόνια έξω και ακόμα έξω πάω και έρχομαι. Πήρε ο άντρας μου σύνταξη και ήρθαμε εδώ να ζήσουμε. Δυστυχώς ο ένας κοιτά να βγάλει τα μάτια του άλλου. Το λέω και ας έρθουν να μου το γκρεμίσουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις σε κανέναν».

Παρούσα η δημοτική αρχή αλλά…
Μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον παραλιακό οικισμό της Μούτελης, οι κάτοικοι κάλεσαν σε βοήθεια το δήμο Πύργου. Το πρωί του Σαββάτου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Παναγόπουλος, πραγματοποίησε αυτοψία στις ζημιές που προκάλεσε η θάλασσα. «Όπως μας έχουν πληροφορήσει και διαπιστώσαμε τα τελευταία δύο 24ωρα η θάλασσα έχει εισχωρήσει στη στεριά πάνω από 40 μέτρα, παίρνοντας την πρώτη σειρά των κτιρίων και καταστρέφοντας και τα δίκτυα της ΔΕΗ. Δύο κολώνες έχουν υποχωρήσει και έχουμε ενημερώσει να κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ και στις επόμενες. Δυστυχώς η φύση εκδικείται για άλλη μια φορά. Σε αυτό φταίνε πολλοί παράγοντες. Άσχετα με αυτό, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα» είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Όπως ανέφερε από την περσινή χρονιά υπήρξε συνεννόηση με αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για να γίνει καταγραφή και να αποτυπωθεί η κατάσταση που επικρατεί. Μέσω χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο» θα γινόταν αυτό για να δοθεί μια πρώτη λύση με την απομάκρυνση των μπαζών που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, οξύνουν το πρόβλημα και καθιστούν απαγορευτική την προσέγγιση για τους λουόμενους στην παραλία με ασφάλεια. «Δυστυχώς δεν έχουμε καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Θα επανέλθουμε» είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Μιλώντας στο ilialive.gr για τις προσπάθειες που γίνονται με τα ΣΧΟΑΑΠ για την πολεοδόμηση των οικισμών αυθαιρέτων ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως μια μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κάνουμε μια πρόταση στην κεντρική διοίκηση να γίνει παραχώρηση αυτών των κτημάτων είτε στο δήμο και αυτός με τη σειρά του στους δικαιούχους, είτε απευθείας στους δικαιούχους έτσι ώστε και εμείς ως δημοτική αρχή να μπορέσουμε να πολεοδομήσουμε την περιοχή αυτή. Να μπορεί ο καθένας νόμιμα να πάρει μέτρα να προστατεύσει και να αξιοποιήσει την περιουσία του. Αυτό είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε μετά από αυτές τις καταστροφές να σκύψει η πολιτεία επάνω στο πρόβλημα να κάνουμε αυτή τη μελέτη  και να πολεοδομήσουμε τον οικισμό των αυθαιρέτων από το Κατάκολο έως το Επιτάλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε στο γεγονός της μεταφοράς και ρήψης μπαζών στη θάλασσα για να προστατέψουν κάποιοι ιδιοκτήτες τα σπίτια τους από τον κυματισμό και τόνισε ότι «όποιος το έκανε, προχώρησε σε ένα μεγάλο λάθος, δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, το οποίο βρίσκει αντίσταση και αντί να υπάρχει ομαλή κίνηση κάνει παράκαμψη και «τρώει» 40 μέτρα από τη δεξιά και αριστερά και το δικό του καταστράφηκε. Έπρεπε τέτοιες ενέργειες οι κάτοικοι να τις καταγγείλουν. Δεν είναι δυνατό κάποιος να κάνει τέτοια πράγματα».

Πρώτη ανάρτηση: 11:15 26/01
Τελευταία ενημέρωση: 16:32 26/01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...