Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Κυλλήνη: Καλή η «ψαριά», αλλά... απούλητη!



Κυλλήνη: Καλή η «ψαριά», αλλά... απούλητη! Στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς της Κυλλήνης που από την μία πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και από την άλλη, την «αναδουλειά», καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν το φρέσκο ψάρι της ημέρας! Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται οι παρόχθιοι αλιείς που πέρα από τις «φτωχές» ψαριές, έχουν να αντιμετωπίσουν τις φουρτούνες και τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα.




Η εφ. «Πατρίς» βρέθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι της Κυλλήνης, τη στιγμή που επέστρεφαν οι βάρκες από το ψάρεμα και αφουγκράστηκε τα προβλήματα των αλιέων, όσο αυτοί περίμεναν τους πελάτες για να πουλήσουν τα ψάρια τους. Οι πελάτες όμως μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν φανεί, με την απόγνωση να «απλώνεται» σε ολόκληρο το λιμάνι?


«Τα ψάρια είναι λίγα για εμάς τους παρόχθιους αλιείς και πρέπει να θαλασσοπνιγούμε αν θέλουμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Πέτρος Γιαβάσης και συνέχισε: «Μόνο όταν έχει φουρτούνα καταφέρνουμε να πιάσουμε κάνα ψάρι αλλά στο τέλος, θα μας μείνουν απούλητα, ο κόσμος δεν έχει πια χρήματα για να αγοράσει ψάρια. Ίσα που τα φέρνουμε βόλτα με τα έξοδα του σπιτιού. Κατάφερα αυτές τις μέρες να βγάλω 150 ευρώ τα οποία θα τα δώσω για το ενοίκιο. Δεν μιλάμε για τα πετρέλαια, για τα έξοδα συντήρησης του καϊκιού κ.α. Ο κλάδος μας οδηγείται σιγά ? σιγά στον αφανισμό».


«Μετά από πολλές μέρες αέρα και φουρτούνας καταφέραμε σήμερα να βγούμε για ψάρεμα. Ωστόσο, δεν βλέπουμε ενδιαφέρον από τον κόσμο να αγοράσει τα ψάρια μας» είπε στην εφ. «Πατρίς» ένας ακόμα επαγγελματίας αλιέας της Κυλλήνης, ο κ. Τάσος Δραγόνας και συνέχισε: «Τα πάντα έχουν αυξηθεί, τα πετρέλαια, τα εργατικά, το κόστος συντήρησης του σκάφους. Τα ψάρια είναι λίγα, οι τιμές έχουν πέσει, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να τα αγοράσει. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα έχει μείνει κανένα αλιευτικό σκάφος στην περιοχή?».


Ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους της θάλασσας, ο 83χρονος Συμεών Ροζάκης είπε: «Εδώ και 70 και πλέον χρόνια ζω στη θάλασσα. Τα πράγματα όμως αντί να βελτιώνονται πηγαίνουν προς το χειρότερο. Βλέπω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά και πολύ φοβάμαι πως σύντομα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν πια δουλειά. Κάτι πρέπει να γίνει για να βοηθηθούν».



Μπορεί να μην έχει πλέον δικό του σκάφος ο κ. Βασίλης Τακίδης αλλά δεν λείπει καθημερινά από το λιμάνι της Κυλλήνης, λέγοντας στην εφ. «Πατρίς»:  «Ευτυχώς πρόλαβα και το πούλησα εγώ το σκάφος μου πριν 3 χρόνια και πήρα τουλάχιστον τα χρήματά μου γιατί σήμερα οι συνθήκες, είναι δυσκολότερες από ποτέ άλλοτε. Το κόστος λειτουργίας καθιστά απαγορευτικό το ψάρεμα, από τη στιγμή κιόλας που τα ψάρια μένουν απούλητα. Ο κόσμος, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, έχει «κόψει» το φρέσκο ψάρι γιατί το θεωρεί πολυτέλεια. Από το ψάρεμα όμως ζει ο μισός και παραπάνω πληθυσμός της Κυλλήνης?».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...