Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πύργος: Κοινός αγώνας για την παραμονή των ΤΕΙ



Πύργος: Κοινός αγώνας για την παραμονή των ΤΕΙ Σε κατάληψη διαρκείας του Δημαρχείου Πύργου προχώρησαν από το βράδυ της Δευτέρας πολίτες και φοιτητές που συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση για το ΤΕΙ και την παραμονή των τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο σπουδών που μέχρι σήμερα λειτουργούν στην πόλη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Πύργος: Κοινός αγώνας για την παραμονή των ΤΕΙΠύργος: Κοινός αγώνας για την παραμονή των ΤΕΙΠύργος: Κοινός αγώνας για την παραμονή των ΤΕΙ Από το ΤΕΙ Πύργου ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας το μεγάλο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών των δύο τμημάτων, εκπροσώπων φορέων, κομμάτων και συλλόγων καθώς επίσης εμπόρων, επαγγελματιών και πολιτών με πανό και συνθήματα που κατέληξε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.


Η λαϊκή συνέλευση, λόγω της βροχής, μεταφέρθηκε από την πλατεία στον 2ο όροφο του δημαρχείου με τους εκπροσώπους των φοιτητών, των φορέων και των συλλόγων να συμφωνούν για την από κοινού προσπάθεια για τη σωτηρία του ΤΕΙ και τη διατήρηση του επιστημονικού αντικειμένου των τμημάτων.


Παράλληλα, τέθηκαν μια σειρά από προτάσεις για δράσεις και παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο επαφών με το υπουργείο όσο και κινηματικές, καταλήγοντας ύστερα από δυόμισι ώρες συζήτηση, και κατόπιν ψηφοφορίας, σε κατάληψη του δημαρχείου και λειτουργία του ως Κέντρο Αγώνα για την οργάνωση των δραστηριοτήτων από εδώ και στο εξής.

Οι τοποθετήσεις
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο φοιτητής Βασίλης Σφήνας, εκ
μέρους των συμφοιτητών του, κάλεσε την τοπική κοινωνία να κάνει και δικά της όπλα τα «ακαδημαϊκά όπλα» των φοιτητών στον αγώνα της διεκδίκησης. Έκανε λόγο για «μη σοβαρό σχεδιασμό» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι φοιτητές αυτό επέλεξαν να σπουδάσουν και από αυτή τη σχολή θέλουν να πάρουν πτυχία.


Για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση πολλών τμημάτων μίλησε από την πλευρά του και ο φοιτητής Γιάννης Παπασταφίδας όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, ενώ για το Μουσειολογίας-Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων εξήγησε πως πρόθεση του υπουργείου είναι  να το μεταφέρει σε πανεπιστημιακό επίπεδο και φυσικά, σε άλλη πόλη, ενώ κατέληξε ότι οι φοιτητές των τμημάτων του Πύργου δεν θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω - αυτό που δήλωσαν, αυτό θα τελειώσουν.
Να συγκεντρώσουμε υπογραφές

Την ανάγκη συσπείρωσης και από κοινού δράσης τόνισε ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Αθηνά» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα όσον αφορά την κατάργηση ουσιαστικά των τμημάτων του Πύργου που έχουν στο παρελθόν χαρακτηριστεί βιώσιμα, από το ίδιο το υπουργείο, «ξεδιάντροπή παρέμβαση οικονομικών συμφερόντων».


Προέτρεψε μάλιστα τους παριστάμενους να σχεδιάσουν όλοι μαζί, ενωμένοι -φοιτητές και πολίτες- τις δράσεις τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν για να πολεμήσουν. Πρότεινε μάλιστα, να συνταχθεί ένα ψήφισμα σε συνεργασία με τους φοιτητές, με το οποίο να συγκεντρωθούν υπογραφές απ? όλο τον δήμο, από κάθε πολίτη.

Στο πλευρό των φοιτητών

Στο πλευρό των φοιτητών τάχθηκαν για μία ακόμα φορά και οι δημοσιογράφοι της Ηλείας, αντιπροσωπεία των οποίων βρέθηκε τη Δευτέρα στη λαϊκή συνέλευση. Μιλώντας εκ μέρους τους η Κική Κολοβέρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είμαστε φύσει και θέσει ενάντια στην οποιαδήποτε απόπειρα του υπουργείου να καταργήσει τα δύο τμήματα και να μετατρέψει τους φοιτητές εν μια νυκτί σε κάτι που δεν επέλεξαν και δεν επιθυμούν, δηλώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι θα είναι συμπαραστάτες στον αγώνα τους.

Από το ένα αυτί τούς μπαίνουν από το άλλο βγαίνουν...

Αγώνα με δυναμικές κινητοποιήσεις πρότεινε από την πλευρά της η
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, αναφερόμενη στον αφερέγγυο υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος αρχικά είχε δεσμευτεί για μη καταργήσεις και στη συνέχεια αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμα και τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στην οποία συμμετέχει και η ίδια.


Σημειώνοντας λοιπόν πως «ό,τι και να πούμε, από το ένα αυτί τούς μπαίνει και από το άλλο τούς βγαίνει» πρότεινε η διεκδίκηση να συνεχίσει κινηματικά με αίτημα το σχέδιο να αποσυρθεί με τη σημερινή του μορφή.

Κατάληψη τώρα

Τον λόγο πήραν και αρκετοί επαγγελματίες και έμποροι, επιχειρηματίες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες τονίζοντας την ανάγκη για δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού τα λόγια μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, και ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες φορείς και σύλλογοι έχουν «αναλωθεί» σε συνελεύσεις, διαλόγους και προτάσεις χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά αποτέλεσμα προς τη θετική κατεύθυνση.


Στην πρόταση μάλιστα των φοιτητών ο αγώνας να ακολουθήσει της δικής τους «ακαδημαϊκής διεκδίκησης» προτάθηκε -και έγινε αποδεκτό- οι κινηματικές δράσεις να προχωρήσουν παράλληλα και να περιλαμβάνουν από κατάληψη του δημαρχείου και δημόσιων υπηρεσιών μέχρι λουκέτο σε όλα τα καταστήματα της πόλης, παραστάσεις των φοιτητών στα γραφεία των βουλευτών -όπως πρότεινε ο κ. Τσιλιμίγκρας- ώστε να ακουστεί η φωνή των φοιτητών και πολιτών μαζί.

Με διαδικασία ψηφοφορίας που ακολούθησε, η πλειοψηφία των παρισταμένων αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη του δημαρχείου και τη λειτουργία του ως Κέντρου Αγώνα. Η μεγάλη πλειοψηφία παρέμεινε και διανυκτέρευσε στο Λάτσειο και σήμερα Τρίτη οι πόρτες θα ανοίξουν για τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον αγώνα, στους οποίους μάλιστα απηύθυναν και ανοιχτή πρόταση.
Υιοθετήθηκε η πρόταση του δημάρχου

Εξάλλου, σήμερα Τρίτη, φορείς, φοιτητές και πολίτες θα διαμορφώσουν το πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο εκτός από το ΤΕΙ θα αφορά και άλλα θέματα της Ηλείας, ενώ σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί η πρόταση του δημάρχου κ.Παρασκευόπουλου για τη διαμόρφωση ενός κειμένου-ψηφίσματος για τη συγκέντρωση υπογραφών από όλους τους πολίτες.

Νάνσυ Σπυροπούλου
(n_spyropoulou@yahoo.gr)










18.2.2013


Κατάληψη του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου αποφάσισε η συνέλευση των φοιτητών μετά τη λήξη της. Στον χώρο βρέθηκαν και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών.


Νεότερο 20:20
Οι σπουδαστές έφτασαν στην κεντρική πλατεία πριν από λίγα λεπτά και αυτήν την ώρα βρίσκονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου και συζητούν τα δεδομένα της υπάρχουσας κατάστασης.


Παρότι ο καιρός δεν αποδείχθηκε σύμμαχος, οι φοιτητές του ΤΕΙ Πύργου δεν πτοούνται και ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα την πορεία τους από το κτίριο του ΤΕΙ ενάντια στην υποβάθμιση του τμήματος και στο σχέδιο «Αθηνά».

Η πορεία αναμένεται να καταλήξει στην κεντρική πλατεία του Πύργου.
patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...