Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ηλεία: Θα καούμε λόγω . . . ανίατης γραφειοκρατίας αυτό το καλοκαίρι - Τι ειπώθηκε στο Συντονιστικό της Π.Ε. Ηλείας


soppy1.JPGΤο βασικό συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου για την πρόληψη των πυρκαγιών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που συγκάλεσε
soppy2.JPGsoppy3.JPGsoppy4.JPGχθες ο αντιπεριφεριάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, εξήχθη από την έναρξη της συσκέψεως. Δεν χρειάστηκαν καν οι τοποθετήσεις, σε βαθμό που ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, αναρωτήθηκε γιατί να χάνουν χρόνο και δεν αποχωρούν εξ αρχής οι μετέχοντες «Πάμε να φύγουμε τότε τι έχουμε να πούμε;» αναρωτήθηκε.

Η «βόμβα» που προκάλεσε την αγανάκτηση πρωτίστως των αυτοδιοικητικών, ήταν η ενημέρωση από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ν. Αγγελόπουλο, ότι το υπ. Οικονομικών ψήφισε νόμο ( αναμένεται και η έκδοση ΦΕΚ) βάσει του οποίου δεν μπορούν οι ΟΤΑ να απασχολήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσα για την αντιμετώπιση και καταστολή των πυρκαγιών ( ή άλλων φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες κλπ) αν προηγουμένως δεν έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους ιδιώτες που θα ανταποκριθούν και δεν έχουν και τα κονδύλια για την πληρωμή τους εξασφαλισμένα!

«θα καούμε φέτος»
Εν ολίγοις αν η Πυροσβεστική ζητήσει υδροφόρα, συγκεκριμένη στιγμή,  ο δήμος δεν θα μπορεί να την διαθέσει! Γιατί οι ΟΤΑ που ακόμα έχουν απλήρωτους οδηγούς και χωματουργικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις πλημμύρες του προηγούμενου χειμώνα, και χωρίς κονδύλια, είναι φυσικό να αδυνατούν  να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις, με τον οποιονδήποτε.

«Ό,τι χειρότερο έχω ακούσει, θα καούμε το καλοκαίρι» είπε παίρνοντας τον λόγο ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Νικολακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία στην Ηλεία, λόγω της πολύ καλής συνεργασίας που υπήρξε με τους ΟΤΑ. «Εμείς θα τα βγάλουμε και φέτος τα αυτοκίνητα συνέχισε, αλλά αν δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει μια τσάπα να δουλεύει;» Και ζήτησε να πυκνώσει το δίκτυο των εθελοντών.

Στα πενιχρά οικονομικά που διατίθενται και προς τα δασαρχεία αναφέρθηκε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος ζήτησε από τους δήμους να ενώσουν τις δυνάμεις τους  με τα δασαρχεία : « Τα λίγα τα δικά σας και τα λίγα τα δικά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και με σωστή συνεργασία ( ποιος αναλαμβάνει τι) να μπορέσουν να διανοίξουν και να καθαρίσουν όσο περισσότερο δασικό δίκτυο γίνεται», τονίζοντας ότι για φέτος προτεραιότητα τους είναι το δασικό αλσύλλιο της Σπιάντζας.

Ο δασάρχης Αμαλιάδας,  Λ.  Πολυχρονόπουλος, ζήτησε να περιοριστεί η συζήτηση και οι προτάσεις στα θέματα της πρόληψης, « και αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη θα το αντιμετωπίσουμε τότε».

Ωστόσο το δεδομένο είναι  ότι ακόμα δεν έχουν διατεθεί στους δήμους, ούτε τα ελάχιστα ποσά για την πυροπροστασία ( ξεκινούν από 75 και 77 χιλιάδες ευρώ στους πλέον πυρόπληκτους δήμους, Ζαχάρως , Ανδρίτσαινας –Κρεστέων, της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου  και αγγίζουν τα 90χιλ ευρώ   στον δήμο Ανδραβίδας –Κυλλήνης )! Πέρυσι αντίστοιχα ποσά διατέθηκαν μετά τον Ιούνιο, ενώ η αντιπυρική προστασία ξεκινά τον Μάιο.

Δεν διδάχθηκε κανείς από την τραγωδία του 2007
Ο δήμαρχος Πύργου αναρωτήθηκε τι σκοπό έχουν αυτές οι κατανομές, την ώρα που μόνο η διάνοιξη μιας κεντρικής διώρυγας του ΓΟΕΒ στην πλημμυρική περίοδο, (την δαπάνη ανέλαβε ο δήμος Πύργου ) κόστισε   55 χιλιάδες ευρώ, για να καταλήξει ότι η τραγωδία του 2007 δεν έγινε μάθημα και ότι αυτό συμβαίνει γιατί καμιά κυβέρνηση δεν έχει δει το δάσος ως οικονομική αξία.

Ζήτησε δε από τον κ. Καφύρα να υπάρξει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας , γιατί με αυτές τις συνθήκες  ποιος θα φορτωθεί  την ευθύνη σε  ενδεχόμενη  νέα καταστροφή; «Πέρυσι»- συνέχισε – «εννέα φορές προσπάθησαν να κάψουν το βουνό του Κατακόλου. Σώθηκε γιατί υπήρξε φύλαξη, συνεχείς περιπολίες και άμεση ενημέρωση. Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο για τις επικίνδυνες περιοχές».

Τόσο ό κ.  Μπαλιούκος, όσο και ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ.  Γεωργακόπουλος, δήλωσαν ότι δεν είναι έτοιμο και δεν πρόκειται να είναι, εν όψει αντιπυρικής περιόδου το δασικό-αγροτικό οδικό δίκτυο στους δήμους τους, το οποίο ακόμα κατολισθαίνει και βυθίζει, καθώς είναι κατεστραμμένο στο σύνολό του από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος το χειμώνα. 

«Το δασαρχείο μας έχει υποδείξει 117 επικίνδυνα σημεία που χρήζουν επισκευής», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος μίλησε για οδούς διαφυγής και «αλάνες», στις οποίες μπορεί να καταφύγει ο πληθυσμός ώστε να μην κινδυνεύσει   να καεί, ενώ ανέφερε ότι ο δήμος διαθέτει μηχανήματα και δεν μπορεί να τα θέσει σε κίνηση, γιατί φέτος δεν μπορούν να προσλάβουν χειριστές και οδηγούς, ούτε από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όπως πέρυσι.

Ο Κ. Μπαλιούκος συμφώνησε πως πρέπει  το Συντονιστικό Όργανο Προστασίας από Πυρκαγιές, να πραγματοποιήσει έντονη διαμαρτυρία και αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν σε περίπτωση που κινδυνεύουν ζωές ( έκτακτη ανάγκη) ελαστικές διαδικασίες  με πλήρη διαφάνεια. Ζήτησε μάλιστα παράταση της έκτακτης ανάγκης για τον δήμο του για τις ανάγκες λειτουργίας των αρδευτικών έργων στον κάμπο Παπαδούς.

Συμπέρασμα; Στους ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς και δημοτικά διαμερίσματα του νομού, πυροσβεστικό όχημα, δεν μπορεί να περάσει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μόνη λύση; Η πρόληψη με την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών ομάδων, όλη την καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα στις ημέρες υψηλού κινδύνου, όπως επεσήμαναν οι πάντες μεταξύ των οποίων και ο επίσκοπος Ωλένης  Αθανάσιος  που εκπροσώπησε την Ι. Μ Ηλείας στην χθεσινή σύσκεψη.

Καφύρας : Με εφόδιο το φιλότιμο των πυροσβεστών
Μας περιμένει ένα δύσκολο υπόλοιπο του καλοκαιριού, όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά δεδομένα  αλλά και  ο χειμώνας που πέρασε ήταν ιδιαίτερα ένυδρος (με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη βλάστηση )και ως εκ τούτου πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, είπε ο αντιπεριφερειαρχης Ηλείας στην εισήγηση του.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία της περσινής χρονιάς ( κρίνεται επιτυχημένη από πλευράς πυροπροστασίας) αλλά και στα χαρακτηριστικά των πυρκαγιών ( πολλές σε πεδινές-τουριστικές περιοχές, που σαφώς δείχνουν  εμπρησμούς). Αναφέρθηκε επίσης στις ανάγκες.
Με  έμφαση υπογράμμισε  ότι  την επιχειρησιακή ευθύνη και το «γενικό πρόσταγμα» το έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κανείς άλλος.

Χωρίς …δεκάρα οι παρεμβάσεις
Αναφέρθηκε στα μειωμένα κονδύλια που θα δοθούν  στους Δήμους (είναι τα ίδια του 2012) . Το θετικό είναι ότι φέτος η κατανομή έγινε τον Απρίλιο ενώ πέρυσι είχε γίνει στις 15 Ιουνίου.
Αντίθετα η κατανομή στα Δασαρχεία ( και εδώ κατά πολύ μειωμένη)  δεν έχει γίνει ακόμη  φέτος. Με αυτές τις πιστώσεις λοιπόν πρέπει να γίνουν ουσιαστικές (;)παρεμβάσεις άμεσα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Δυσκολίες  μεγάλες αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, 10 ημέρες πριν από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, με τα κονδύλια κουτσουρεμένα κατά 106.057.801 € σε σχέση με πέρυσι(335.856.699€), έναντι 441.914.500 € το 2012, με γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, που έχουν να αλλάξουν λάστιχα  ακόμα από το 2007, με εναέρια μέσα -κατά δημόσια ομολογία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη - εξαιρετικά «καταπονημένα», και με τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα του Σώματος καθηλωμένα.

Με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη υπάρχει πρόβλημα εφόσον είναι διαθέσιμα μόνο 20, εκ των οποίων τα 13 Καναντέρ. Είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και δεν πετάνε σε υψηλές θερμοκρασίες. Η προμήθεια 12.000 στολών εκκρεμεί, η διαδικασία μίσθωσης 12 ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το κονδύλι για τους 1.600 εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι θα ριχθούν στη μάχη με τις φλόγες τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένει την έγκρισή του.

Ειδοποιός διαφορά πως φέτος δεν υπάρχουν οργανικά κενά, μετά την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης το 2011. Αντιμετωπίζοντας μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες, πυροσβέστες και εποχικοί καλούνται να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες με εφόδιο το φιλότιμό τους, για ακόμη μία χρονιά και εμείς τους ευχόμαστε , κουράγιο, καλή επιτυχία και εμείς θα κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική στο έργο της.
Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...