Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ηλεία: Εντερόκοκκοι και E. Coli στο νερό της Μυρσίνης!

Εξαιρετικά επισφαλής για την υγεία των κατοίκων παρουσιάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία και τα επίσημα έγγραφα, το νερό με το οποίο υδροδοτείται η Μυρσίνη. Τυχαία δείγματα από το νερό της Μυρσίνης εξετάστηκαν στα εργαστήρια του ΚΕΛΠΝΟ, το οποίο εντόπισε την ύπαρξη επικίνδυνων, για την ανθρώπινη υγεία, μικροοργανισμών. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΚΕΛΠΝΟ εντόπισαν στα δείγματα του νερού της Μυρσίνης την ύπαρξη εντερόκοκκων, Ε-Coli και κολοβακτηριδίων, καθιστώντας το ακατάλληλο για χρήση!



Τα αποτελέσματα στάλθηκαν στο Τμήμα Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ηλείας το οποίο με έγγραφό τους, στις 22 Ιανουαρίου, ζήτησε από το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της καταλληλότητας του νερού του στη Μυρσίνη. Αν και πέρασε ωστόσο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο δήμος δεν έδειξε να ανταποκρίνεται στο αίτημα της Υπηρεσίας με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στον «Συνήγορο του Πολίτη» ο οποίος πραγματοποίησε έγγραφη παρέμβαση πριν λίγες μέρες!

Το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη

Με έγγραφό του, στις 12 Απριλίου, ο «Συνήγορος του Πολίτη» ζητά από τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης να συμμορφωθεί και να ανταποκριθεί στις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει: «Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της από 8/10/12 δειγματοληψίας του Τμήματος Περ. Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων προκύπτει η μη τήρηση των όρων της Υ2/2600/2001 για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργήθηκαν εκ μέρους του οικείου Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Με το από 22/1/2013 έγγραφό του και σε συνέχεια της εκ νέου διαπιστωθείσης μικροβιολογικής επιβάρυνσης του νερού ύδρευσης, το Τμήμα Περ. Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγτου της Π.Ε. Ηλείας ζήτησε από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ωστόσο, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος έκτοτε, δεν προκύπτει η οφειλόμενη ανταπόκριση του εν λόγω Δήμου. Ακόμη περισσότερο, δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης.
Τέλος, αν και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει από 17/9/2012 και 23/1/2013 έγγραφά του να προσκομίσει ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης τις άδειες χρήσης νερού που σχετίζονται με την ύδρευσης της Τ.Κ. Μυρσίνης, διαπιστώνεται η παράλειψη ανταπόκρισης του δήμου και επομένως ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας των χρήσεων νερού παραμένει ανολοκλήρωτος».

«Να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά…»

Το θέμα της ακαταλληλότητας του νερού της Μυρσίνης φέρνει στο προσκήνιο ο Χημικός και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Λεχαινών κ. Γιώργος Μπακογιάννης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων στην εφ. «Πατρίς»: «Η εμφάνιση όλων αυτών των μικροοργανισμών στα δείγματα του νερού ύδρευσης είναι προφανώς αποτέλεσμα και της υποχλωρίωσής του. Καιρός είναι πλέον ο δήμος να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαχείριση των υδάτων σε όλο το δίκτυό του με σοβαρότητα και με βάση το νομικό πλαίσιο που αφορά την ύδρευση των δημοτών. Πως είναι δυνατόν να πληρώνουμε τέλη ύδρευσης για ένα αγαθό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις των υγειονομικών διατάξεων;».
Μήπως είναι καιρός πλέον να στελεχωθεί μια υπηρεσία που να διαχειρίζεται το νερό ύδρευσης όλου του δήμου;

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...