Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε τη Στερεά Ελλάδα - Στους δρόμους οι κάτοικοι σε Λαμία και Καμμένα Βούρλα


seismografos

- Χθες στις 12:07 έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός - 5,3 Ρίχτερ, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, 30 ΝΑ της Λαμίας το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

- 10 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος
- Ταρακουνήθηκε η Αττική, η Λαμία, τα Καμμένα Βούρλα και η Θήβα
- Είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα
- Είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την Αμφίκλεια.

Ήταν λίγα μετά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (12:06) όταν ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα "χόρεψε" στους ρυθμούς του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε με επίκεντρο την Αμφίκλεια. Αρχικά, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια "διόρθωσε" την εκτίμησή του σε 5,1R.

Ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανεικός με μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων.

Λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 121 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 30 ΝΑ της Λαμίας, είχε προηγηθεί μια άλλη, ισχύος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης επιφανειακός και με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο NewsIt για "δίδυμες" σεισμικές δόνήσεις.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός που αναστάτωσε Εύβοια, Αττική και Στερεά δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Παρακολουθούμε με τη δέουσα προσοχή την εξέλιξη της όλης σεισμικής δραστηριότητας. Είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα.

Δε μιλάμε καθόλου για το ρήγμα της Αταλάντης, πρόκειται για άλλο ρήγμα το οποίο δε συνδέεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης. Παρόμοιος σεισμός στην περιοχή αυτή είχε γίνει στις 13 Δεκεμβρίου του 2008 με μέγεθος 5,7 Ρίχτερ. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε αν αυτός είναι ή δεν είναι ο κύριος σεισμός αν δεν περάσουν τουλάχιστον δύο 24ωρα», τόνισε στο NewsIt.
 newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...