Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ





Την Τρίτη 30/7/2013 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Ζευς και Ήρα: Ολυμπιακοί αγώνες και Ηραία στην αρχαιότητα» σε συνεργασία με τα παιδιά, το προσωπικό και τους εθελοντές της δομής της «Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού» στον Πύργο.


Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των παιδιών με τον θεσμό των αρχαίων Πανελληνίων αγώνων, και ειδικότερα με τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα Ηραία. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων και την δραματοποίηση, τα παιδιά έμαθαν για τα διάφορα κοινωνικά αξιώματα που σχετίζονταν με τον θεσμό των αρχαίων αγώνων (π.χ. ελλανοδίκες), αναβίωσαν την τέλεση του αγωνίσματος του σταδίου δρόμου αλλά και έθιμα όπως η ορκωμοσία και η βράβευση  των αθλητών. Ο βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργήσουν το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα και την φαντασία τους, και να γνωρίσουν τα ολυμπιακά ιδεώδη όπως το ευ αγωνίζεσθαι και την ευγενή άμιλλα.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την τέλεση του ιστορικού «δείπνου στο Πρυτανείον» -ένα υπαίθριο τραπέζι με αρχαιοελληνικά εδέσματα- τα οποία επιμελήθηκαν τα ίδια τα παιδιά με τους εργαζόμενους. Το τραπέζι αυτό, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, πραγματοποιούνταν προς τιμήν των ολυμπιονικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...