Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Απειλούνται με κατασχέσεις χιλιάδες Ηλείοι έμποροι!


agora_kleisti

Τρόμος στην αγορά από το εκβιαστικό τελεσίγραφο του ΟΑΕΕ - Σωρηδόν καταφθάνουν στους επαγγελματίες τα ειδοποιητήρια που απειλούν με αναγκαστική είσπραξη

Τη θηλιά στο λαιμό, βάζει ο ΟΑΕΕ στο 50% περίπου των Ηλείων εμπόρων από τους οποίους μέσω εκβιαστικών ειδοποιητηρίων τους προειδοποιεί πως αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών τους, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε αναγκαστική είσπραξη. Δηλαδή κατασχέσεις περιουσιών και αναγκαστική πληρωμή των οφειλομένων τους με κάθε τρόπο!

Χιλιάδες επαγγελματίες σε ολόκληρη την Ηλεία- όπως και στην υπόλοιπη χώρα- είναι οργισμένοι και ανάστατοι από το νέο σκληρό «χτύπημα» που δέχονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα καθώς όπως οι ίδιοι κατηγορηματικά δηλώνουν, όσο και να θέλουν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, αδυνατούν να το πράξουν καθώς προϋπόθεση αποτελεί η μη ύπαρξη οφειλών εντός του 2013 και η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. «Είναι δώρο άδωρο για όλους μας, καθώς αν μπορούσαμε να πληρώσουμε τις εισφορές του 2013 θα σήμαινε ότι δεν είχαμε και πρόβλημα… Στην ρύθμιση λοιπόν θα πρέπει να ενταχθεί και το 2013» επισημαίνουν.

4000 έμποροι στο «κόκκινο»
Περισσότεροι από 380.000 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 4-5.000 Ηλείοι έμποροι έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν το επόμενο διάστημα, τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ μέσω των οποίων, τους ζητείται σε απειλητικό ύφος γραφής, να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους διαφορετικά θα τους γίνει αναγκαστική είσπραξη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ηλείας κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε μια αγορά η οποία κινείται σε τεντωμένο σχοινί, αυτού του είδους οι εκβιασμοί και οι απειλές είναι αδύνατον να έχουν αποτέλεσμα.

«Αυτά τα χρήματα που ζητούν, δεν υπάρχουν στις επιχειρήσεις. Αν υπήρχαν οι επαγγελματίες θα είχαν προχωρήσει και στη νέα ρύθμιση. Πιστεύω ότι οι απειλές δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή του μέτρου αυτού καθώς οι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλη μια θηλιά στο λαιμό!».

Παράλληλα ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι μέσω της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε διαρκείς διεργασίες και συναντήσεις προκειμένου να κινητοποιήσουν τους πολιτικούς δίνοντας έστω και τώρα τις απαιτούμενες βιώσιμες λύσεις έτσι ώστε και οι επαγγελματίες να πληρώσουν τις εισφορές τους και ο ΟΑΕΕ να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΟΕΒΕ Ηλείας και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: 1) το πάγωμα των παλαιών οφειλών για μια διετία, 2) τη δυνατότητα επιλογής της κατώτερης κλάσης για όλους τους επαγγελματίες για μια διετία, 3) ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για όσους δεν έχουν καταβάλει εισφορές, 4) αποποινικοποίηση των οφειλετών, 5) απόδοση του ειδικού τέλους που παρακρατείται από τους εμπόρους μέσω του ΟΑΕΕ, στους επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

«Ταφόπλακα για τον εμποράκο»
Πανικός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής, τονίζοντας ότι τα ειδοποιητήρια τα οποία έχουν ήδη λάβει εκατοντάδες επαγγελματίες, έχουν προκαλέσει πέρα από αναστάτωση, αγανάκτηση, φόβο και οργή σε όλους. «Αναρωτιόνται όλοι τι θέλουν επιτέλους.

Να μας βάλουν φυλακή; Η νέα ρύθμιση που έγινε έχει τέτοιες προϋποθέσεις που δεν επιτρέπει σε κανέναν σχεδόν επαγγελματία που χρωστά στον ΟΑΕΕ να προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του. Και με το απειλητικό ειδοποιητήριο που στέλνουν διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν σε αναγκαστική είσπραξη δηλαδή κατασχέσεις περιουσιών και αυτόφωρα! Εκβιάζουν δηλαδή πως αν δεν ενταχθούμε στη ρύθμιση θα μας πάρουν τα σπίτια! Καθημερινά δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από τρομοκρατημένους συναδέλφους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και δεν έχουν στήριξη από πουθενά».

Παράλληλα, ο κ. Σκορδαλής προτείνει στους Ηλείους βουλευτές «να πάψουν να σιωπούν» και «να σταματήσουν να λένε κουφά ναι στη Βουλή». «Εάν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί θα δούμε πολλούς εμπόρους να χάνουν τις περιουσίες τους και να μπαίνουν φυλακή. Εμείς προτείνουμε να μη δίνουν σύνταξη σε όσους χρωστούν και όχι να τους πάρουν το σπίτι. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει δεδομένου ότι το 40-50% των Ηλείων εμπόρων δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές… Το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν ταφόπλακα στον εμποράκο και οριστικό τέλος στη μικρομεσαία επιχείρηση».

«Να σταματήσουν τους εκβιασμούς»
Στην πολύ δύσκολη οικονομική και ψυχολογική θέση που έχουν βρεθεί οι επαγγελματίες και της Ηλείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Πέτρος Παπαδάτος τονίζοντας ότι από τη μια πλευρά η κρίση έχει οδηγήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα του λουκέτου και από την άλλη πλευρά οι εισπρακτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν όλα τα μέσα προκειμένου να αντλήσουν ακόμα και το υστέρημα των εμπόρων, και το τελευταίο ευρώ.

«Ο φόβος και η αγανάκτηση αυτή τη στιγμή περισσεύει για τον ασφαλιστικό μας φορέα. Ένα φορέα που θα έπρεπε να είναι δίπλα στους επαγγελματίες με γνώση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί προσφέροντας στήριξη και διευκόλυνση η οποία θα κινείται στα πλαίσια της υπάρχουσας πραγματικότητας. Όμως δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ο ΟΑΕΕ προχωράει σε εκβιαστικά τελεσίγραφα. Με τα οποία η διοίκηση του και το υπουργείο το οποίο την έχει οδηγήσει σε αυτές τις αποφάσεις, να κινούνται σε ρυθμίσεις οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις όπως προβλέπονται από τις τελευταίες διατάξεις. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν οι εκβιασμοί και το υπουργείο και η διοίκηση του ΟΑΕΕ να ακούσει τις προτάσεις μας. Γιατί εμείς θέλουμε, και ο ασφαλιστικός μας φορέας, τον οποίο τον έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά να επιβιώσει, και να πληρώσουμε τις οφειλές μας αλλά με τρόπους και διαδικασίες τις οποίες θα μπορούμε να ανταποκριθούμε  και οπωσδήποτε να μην οδηγηθούμε σε ιδιωτικές ασφάλειες».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
εφημερίδα Πρωινή της Δευτέρας-ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...