Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Κλεινδιά - Τραυματίστηκε πυροσβέστης της ΕΜΑΚ (photos) (Νεότερη ενημέρωση 19:00)


fotia_kleindia

Για 1000 στρέμματα κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις - Πάνω απο 100 πυροσβέστες στη μάχη - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μεγάλη πυρκαγιά και πάλι στα ορεινά του νομού. Μετά από την Πέρσαινα και το Γεράκι, το απόγευμα της Κυριακής, ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτική και δασική έκταση στην περιοχή του Κλεινδιά στις όχθες του ποταμού Πηνειακού Λάδωνα και κοντά στο οικισμό Καρακασίμι.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν τεράστια, τόσο σε επίγειες δυνάμεις όσο και σε εναέρια μέσα. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη έως αργά το βράδυ και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1000 με 1200 στρέμματα στάχτη δάσους και καλλιέργειών. Το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο και υπήρχαν αρκετά σημεία στα οποία οι πυροσβέστες συνέχισαν να επιχειρούν με μεγάλη δύναμη. Έγιναν κάποιες ρίψεις απο τα εναέρια μέσα που παραμένουν σε επιφυλακή στην Ανδραβίδα και πλέον οι επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν το "καθάρισμα" της φωτιάς σε μια όμως μεγάλη έκταση. Υπάρχουν δε, φόβοι για αναζωπύρωση.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν απο τις πέντε το απόγευμα και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ξεκίνησε απο λιοστάσι και για αυτό υπήρξε και άμεση κινητοποίηση του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Στην περιοχή έφτασε πολύ γρήγορα ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος που ανέλαβε να συντονίσει το έργο των δυνάμεων. Η πρώτη ώρα βρήκε και πάλι την Ηλεία με λιγοστά εναέρια μέσα απο συγκυρίες. Μόλις ένα  Canadair ήταν διαθέσιμο στην Ανδραβίδα, το ελικόπτερο βρισκόταν σε πυρκαγιά στην Άνδρο και πλέον το βάρος έπεφτε για την κατάσβεση στις επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα υπήρξε κινητοποιίηση απο τους κατοίκους των γύρω χωριών που με τρακτέρ και υδροφόρες κινήθηκαν για να βοηθήσουν την Πυροσβεστική στο έργο της. Γρήγορα άρχισαν να καταφτάνουν δυνάμεις από τους όμορους νομούς με οχήματα , άντρες και πεζοπόρα τμήματα, μιας και η πυρκαγιά λόγω θέσης και συνθηκών ελάμβανε διαστάσεις ή δημιουργούσε νέα μέτωπα. Οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν, αρκετές εστίες στα δυτικά και τα ανατολικά, κοντά στον οικισμό Καρακασίμι αλλά και δίπλα στο ποτάμι.

Πολύ γρήγορα έφτασαν να επιχειρούν εφτά Canadair και λίγο πριν νυχτώσει επέστρεψε απο την Άνδρο και το ελικόπτερο Eriksson. Η συνέχεια άνηκε ολοκληρωτικά στους 120 πυροσβέστες με τα 33 οχμήματα απο την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, την Αθήνα και την Ήπειρο, τους εθελοντές απο φορείς και ομάδες, τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο έφτασε και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας κ. Γεωργακόπουλος όπου μαζί με τον κ. Νικολακόπουλο συντόνισαν το έργο της κατάσβεσης. Αργά το απόγευμα έφτασε στην περιοχή ο Ηλείος στην καταγωγή Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου.

Νεότερη ενημέρωση 13:56

Αναζωπυρώσεις παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά στο Κλεινδιά, η οποία επεκτείνεται βορειοανατολικά προς Πανόπουλο. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.

Νεότερη ενημέρωση 14:33

Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε πριν από λίγο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ από πτώση. Αυτή την ώρα μεταβαίνει ασθενοφόρο στην περιοχή. Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά.

Νεότερη ενημέρωση 19:00

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Π.Υ. η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στο Κλεινδιά έχει οριοθετηθεί και είναι σε ύφεση. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στα μέτωπα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το Ilialive.gr απο την πρώτη στιγμή στο Κλεινδιά

Πρώτη ενημέρωση 16:36

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν απο λίγο στην περιοχή ανάμεσα στο Κλεινδιά και την Πεύκη στα όρια των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας. Μεγάλη κινητοποίηση για να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

Νεότερη ενημέρωση 16:59

Και πάλι χωρίς εναέρια μέσα η Ηλεία, αφού το πυροσβεστικό ελικόπτερο βρίσκεται σε άλλη πυρκαγιά στην Άνδρο...

Nεότερη ενημέρωση 17:20

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Υ. αυτή την στιγμή επιχειρούν 30 πυρστες με 15 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο και 2 Α/Φ

Νεότερη ενημέρωση 18:23

H φωτιά στου Κλεινδιά καίει από τις όχθες του Πηνειακού Λάδωνα και προς του Πανόπουλο στις παρυφές του δρυοδάσους της Φολόης. Άμεσος κίνδυνος για το δρυοδάσος.

Νεότερη ενημέρωση 18:48

Τουλάχιστον 5 αεροσκάφη επιχειρούν στα πολλαπλά μέτωπα του Κλεινδιά και το έργο τους είναι δύσκολο, λόγω της περιορισμένης ορατότητας μέσα στη χαράδρα, με αποτέλεσμα οι ρίψεις να γίνονται από μεγάλο ύψος. Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά.

Νεότερη ενημέρωση 19:22

Μαίνεται η πυρκαγιά. Αυξάνονται διαρκώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με ενισχύσεις από τους όμορους νομούς.

Νεότερη ενημέρωση 21:20

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Π.Υ. αυτή την στιγμή επιχειρούν 26 οχήματα με 55 πυρ/στες και 52 άτομα πεζοπόρο.

Πρώτη ενημέρωση: 16:36 11/08
Τελευταία ανάρτηση: 19:00 12/08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...