Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ηλεία: Απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες


mploko1.JPG

Επιστολή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν Ηλείας - Να παρέμβει ο πρωθυπουργός για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Αγανάκτηση και οργή επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για την καθυστέρηση, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ για το έτος 2012, κάτι που επισημαίνεται χαρακτηριστικά και στην επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας – Οργάνωση Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας – Κορινθιακής Σταφίδας. Μάλιστα, στην επιστολή τονίζεται, ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, οι αγρότες θα στραφούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ να βγαίνουν στους δρόμους.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στον υπουργό και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον υφυπουργό Οικονομικών, στον Γενικό Γραμματέα Κ. Θεοχάρη, στους βουλευτές του νομού, καθώς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή, για να ελέγξει τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων αποδέχτηκε τις τιμές αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, οι οποίες ωστόσο ανταποκρίνονται στο καθαρό εισόδημα και δεν έχουν σχέση με τις πωλήσεις των προϊόντων, όπως π.χ. το αραποσίτι το 2012, πουλήθηκε 0,23 και 0,24 ευρώ, με την κατάσταση του ΕΛΓΑ να προβλέπει 0,12 ευρώ. Η Κορινθιακή σταφίδα, επίσης, πουλήθηκε 1,45 ευρώ, ενώ η κατάσταση του ΕΛΓΑ προβλέπει την τιμή των 0,88 ευρώ. Το καρπούζι, έφτασε το 2012 να πουλιέται 2.000 ευρώ το στρέμμα και η κατάσταση του ΕΛΓΑ προβλέπει 650 ευρώ το στρέμμα.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, αυτό γίνεται σε όλα τα προϊόντα, δηλαδή οι αγρότες να αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές για να μπορέσουν να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ, λέγοντας ότι αυτή ήταν και η λογική αυτών που όρισαν αυτές τιμές.

Μετά από όλα αυτά, οι αρμόδιοι ενημερώνουν ότι αυτοί οι παραγωγοί θα επανελεγχθούν, με τους αγρότες και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό να αναρωτιούνται για το ποιος θα διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους τη στιγμή που στην ΔΟΥ Αμαλιάδας, που εξυπηρετεί πλέον και τον κάμπο, υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στο γραφείο του ΦΠΑ.

«Ο έλεγχος δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε σε 3 χρόνια. Τα χρήματα αυτά οι αγρότες έπρεπε να τα εισπράξουν από τον Μάιο του 2013. Για να δοθεί λύση πρέπει να βγάλουμε τα τρακτέρ στον δρόμο; Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να κάνει παρέμβαση, αφού έχει δείξει ευαισθησία για τον αγροτικό τομέα, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τα χρήματα. Βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε χθες ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρήστος Βαλλιανάτος.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...