Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ολυμπία Οδός: Εκτός ξανά η Ηλεία!


Εκτός αυτοκινητοδρόμων βγάζει την Ηλεία η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  με την οποία χρηματοδοτείται με 350 εκ. ευρώ ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Την αντίδρασή τους γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη εξέφρασαν χθες ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, ο αντιπεριφερειάρχης  Χαρ. Καφύρας, και ο πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ενώ ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ανέφερε ότι πριν πάει το θέμα στη Βουλή θα πρέπει να γίνει διαβούλευση στην Περιφέρεια.

Ο Κώστας Τζαβάρας με δήλωσή του τονίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία ρύθμιση που να αδικεί την Ηλεία. Ειδικότερα επισημαίνει: «Η παρουσία μου στην πολιτική από τότε που έγινα βουλευτής μέχρι σήμερα είναι οργανικά συνδεδεμένη με την προσπάθεια να προσφέρω στον τόπο μου, στην Ηλεία.  Είναι αδιανόητο για μένα να στηρίξω οποιαδήποτε ρύθμιση που αδικεί και στερεί σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες κάθε αναπτυξιακή προοπτική στην Ηλεία. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος Ηλείος θα επιτρέψει να ευοδωθούν τα σχέδια όσων θέλουν να σταματήσει η «Ολυμπία οδός» στην Πάτρα».


Ο αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Καφύρας για το ίδιο θέμα τόνισε:
« Στην  χθεσινή  υπογραφή της χρηματοδοτικής σύμβασης, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)  και της Ελλάδας που υπέγραψαν,  ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer, που χορηγεί 350 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους, εξαιρείται  το τμήμα της Ολυμπίας οδού «Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα» διοτι αφορά  σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ  μονο «τον κύριο άξονα μεταφορών της χώρας Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη».
Η αναστολή συνέχισης των εργασιών της Ολύμπιας Οδού στο κομμάτι Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη , δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους μας, που είχαμε εκφράσει στο παρελθόν και  μας  βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Σε αυτήν την εξέλιξη δυστυχώς συνέβαλαν και Ηλείοι πολιτικοί παράγοντες που έκαναν αποδεκτή, την κυβερνητική πρόταση για μεταφορά εκτέλεσης του έργου «Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα» στο νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ 2014- 2020 και που μάλιστα πανηγύρισαν για αυτήν την εξέλιξη, παραβλέποντας ότι αυτή η εξέλιξη παραπέμπει στο ακαθόριστο μέλλον και στις ελληνικές καλένδες την πραγματοποίηση του.
 Η εξέλιξη αυτή «δικαιολογεί» την άρνηση να συναντήσουν τους φορείς της Ηλείας ,ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς καθώς και οι Υπουργοί Υποδομών Κ. Χατζηδάκης και Μιχ.  Χρυσοχοΐδης, γιατί προφανώς επρόκειτο για προειλημμένη απόφαση.
Θεωρώ ότι οι εκπρόσωποι μας στη Βουλή, επειδή η αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης θα περάσει από τη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουν σε έργα και δράσεις και ενέργειες, ώστε να αποτρέψουν με την ψήφο τους  μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την Ηλεία.
Η ακύρωση της κατασκευής της  Ολυμπίας Οδού στο τμήμα  Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, σημαίνει αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση, αποκλεισμός  και συγκοινωνιακή απομόνωση  της Ηλείας , απόλυτη οικονομική  οπισθοδρόμηση, ακύρωση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και ουσιαστικά διάλυση και καταδίκη της Ηλείας.
Αυτήν την απόφαση δεν την δεχόμαστε, την θεωρούμε απόλυτα εχθρική ενέργεια προς την Ηλεία , αιτία πολέμου για όλους τους Ηλείους.
Εμείς θα επιμείνουμε και θα παλέψουμε να ολοκληρωθεί όλο το έργο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα δηλαδή  να περατωθεί το έργο της Ολυμπίας Οδού χωρις μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του Εργου μέχρι την Τσακώνα».
Ο κ. Νικολούτσος στη δήλωσή του τονίζει τα εξής:
« Η υπογραφή στις 12 Νοεμβρίου  της σύμβασης χρηματοδότησης των δικτύων αυτοκινητόδρομων στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, είναι σε αντίθεση με το καθολικό αίτημά μας για ολοκλήρωση της Ολύμπιας Οδού ως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Παράλληλα η ανυπαρξία προόδου από πλευράς Υπουργείου Υποδομών στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης χρηματοδότησης για το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα δεν μας επιτρέπει καμία αισιοδοξία για την εξέλιξη του έργου.
Καλούμε τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη να τοποθετηθεί άμεσα και δεσμευτικά πριν από την εισαγωγή της νέας τροποποιημένης σύμβασης στην Ελληνική Βουλή».
Ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Γιώργος Κοντογιάννης με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, δήλωσε τα εξής:
Η υπογραφή της σύμβασης για τη χρηματοδότηση των κλειστών αυτοκινητοδρόμων στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμπεριλαμβάνεται το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Πελοποννήσου και ορισμένων εκ των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ούτε ο τουρισμός, ούτε οι εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μπορούν να ενισχυθούν αν δεν υπάρχουν ευρωπαϊκού τύπου υποδομές, με κυριότερο τον εθνικό οδικό άξονα της Ολυμπίας Οδού.
 patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...