Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Τουρκική ενόχληση για την «Αγιά-Σοφιά»


Ειρωνικά σχόλια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ από την εφημερίδα «Milliyet»

Βαριά» έπεσε σε μερίδα του τουρκικού Τύπου η σύνδεση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ με την «Αγιά-Σοφιά».

Παρόλο που απλά παραπέμπει στην ιστορία της και η κατασκευή και η παρουσίασή του δεν εμπεριείχε οτιδήποτε προκλητικό, το όνομα και ο σχεδιασμός του νέου «σπιτιού» της «Ένωσης» αντιμετωπίστηκε με ειρωνικά σχόλια από δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet».

Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγες μέρες η ΑΕΚ (η οποία κατά σύμπτωση έχει τα ίδια χρώματα με την Ιστανμπούλσπορ) παρουσίασε τα σχέδια του νέου της γηπέδου. Η εκδήλωση ήταν ό,τι τρομερότερο για έναν Τούρκο εθνικιστή. Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα χειρότερο από αυτό.

Μόνο το όνομα είναι αρκετό, η "Αγία Σοφία". Ναι, ακριβώς έτσι. Οι εκκλησίες από την Κωνσταντινούπολη αναγκάστηκαν να φύγουν όμως το νέο γήπεδο θα εξασφαλίζει το πνεύμα τους».

Αφού γίνεται αναφορά, λοιπόν, στο γεγονός ότι στην παρουσίαση υπήρχαν εικόνες από την Κωνσταντινούπολη, στο ότι μεταφέρθηκε μήνυμα του Πατριάρχη και στο ότι οι θύρες του νέου γηπέδου θα έχουν ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας, το δημοσίευμα στέκεται ιδιαίτερα στον εξωτερικό του σχεδιασμό, που θα παραπέμπει στα τείχη της Πόλης:

«Προσέξτε τώρα. Το γήπεδο εξωτερικά θα είναι όπως τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Τείχη σε μια πιο σύγχρονη μορφή τους. Υπήρχε μάλιστα και σλόγκαν: Αυτά τα τείχη δεν θα πέσουν ποτέ ξανά. Πως»;

Κατά τ’ άλλα, το κείμενο φτάνει στο συμπέρασμα ότι «αν έχετε το όνειρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αυτοί έχουν εμμονή με το Βυζάντιο. Είναι το όνειρο τους» και καταλήγει με ειρωνεία: «Ένα γήπεδο που θα περιτριγυρίζεται από τείχη; Ο κόσμος δεν μπορεί παρά να χαμογελάσει. Αναρωτιέμαι αν θα βάλουν και τάφρους γεμάτες με νερό».
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...