Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια των αγροτών


agrotisΜε Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κουτσούκος, θα υποστηριχθεί να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών τα οποία έχουν εμπράγματη διασφάλιση με υποθήκη αγρών, εγκαταστάσεων, οικοπέδων, οικιών και λοιπών  ακινήτων,  υπέρ ΑΤΕ.

Με τη ρύθμιση, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιορίζεται σε ποσοστό 120% του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των ως άνω πάσης φύσεως απαιτήσεων της Τράπεζας, οι οποίες απορρέουν από το δάνειο, δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου του  δανείου, αν το σύνολο αυτών είναι ανώτερο του διπλάσιου.

Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του δανείου, με στόχο να διευκολυνθεί τόσο η είσπραξη των οφειλών από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ  ΑΕ, όσο και η εξόφληση των υποχρεώσεων των περίπου 15.000 αγροτών που εκτιμάται ότι μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο ετών και σε περίπτωση μη εξόφλησης, το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση, παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης των αγροτεμαχίων και εκχώρησης του  μισθώματος  στην  Τράπεζα, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Τη διαδικασία εκμίσθωσης αναλαμβάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προστατεύεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και των καλλιεργειών στις εκμεταλλεύσεις των αγροτών, στους οποίους εκτιμάται ότι ανήκουν πάνω από 500.000 στρέμματα και τα οποία σήμερα βρίσκονται υποθηκευμένα στην Α.Τ.Ε.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...