Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

«Κερνάμε Ελλάδα» στην Αμαλιάδα την Παρασκευή!


Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της μεγάλης γιορτής «Κερνάμε Ελλάδα» στην Αμαλιάδα που μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς ανοίγει και πάλι τις «πύλες» της για το κοινό, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Φεβρουαρίου, με το κοινό να έχει την ευκαιρία να θαυμάσει περισσότερα περίπτερα, γνωρίζοντας τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους, νέους παραγωγούς αφού τα περίπτερα είναι ανανεωμένα σε ποσοστό περίπου 30%, καθώς και να παρακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις, διαλέξεις, ομιλίες στο βοηθητικό κλειστό γυμναστήριο της πόλης που θα λειτουργεί σαν συνεδριακό κέντρο.
Tην Κυριακή οι διοργανωτές της έκθεσης, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο υπεύθυνος του εξαγωγικού τομέα του Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους του νομού να το «αγκαλιάσουν».

«Να κάνουμε την υπέβαση»

Πρώτος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης είπε: «Μετά από μια πετυχημένη περσινή χρονιά είναι υποχρέωσή μας φέτος να καθιερώσουμε αυτή την εκδήλωση η οποία κοπό είχε, και τώρα πια με το νέο δεδομένο, που είναι το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αυτός ο σκοπός επαυξάνεται σαν στόχος, να δέσει την τοπική κοινωνία, την τοπική παραγωγή, τη μεταποίηση με επιστημονικά δεδομένα, με αναλύσεις και με δείκτες οι οποίοι θα δείξουν και θα προωθήσουν την εξωστρέφεια σε αυτά τα προϊόντα, με λίγα λόγια έχει σκοπό να αλλάξει το γίγνεσθαι που υπήρχε μέχρι τώρα.
Αυτό που ακούμε στις κεντρικές διοικήσεις τις κυβερνήσεις, τις παρατάξεις από τα κόμματα ότι πρέπει να αλλάξει η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων που θα παράγουμε στην πράξη πάμε να το κάνουμε εμείς. Επομένως το "Κερνάμε Ελλάδα" είναι ένας καλός "κράχτης" για να μπορέσουν πρώτον να γνωριστούνε όλοι αυτοί οι παραγωγικοί φορείς και οι συντελεστές μεταξύ τους, δεύτερον να τους γνωρίσει η κοινωνία και τρίτον να κάνουμε αυτή την υπέρβαση που προσδοκούμε όλοι μας.

«Πιλότος τα ΤΕΙ»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος είπε: «Φέτος φιλοδοξούμε να δώσουμε μια άλλη ταυτότητα από αυτή που δόθηκε πέρυσι και θα βοηθήσουμε σε αυτό με την ανάδειξη των δράσεων και των προϊόντων του τόπου μας. Αυτή τη στιγμή η μάχη του τόπου δίνεται μέσα από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και η δική μας προσπάθεια είναι να συνδέσουμε τη μεγάλη διατροφική μας ταυτότητα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Γι’ αυτή την προσπάθεια θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Επιμελητηρίου τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία συνέβαλαν αποτελεσματικά στην προετοιμασία της έκθεσης και αναφέρομαι στον Αντώνη Παρασκευόπουλο, στον Άγγελο Μπράτη καθώς και τον Γιάννη Αντωνόπουλο.
Καθοριστικό στοιχείο της φετινής προσπάθειας είναι η σύνδεση με την εκπαίδευση και συγκεκριμένα με το ΤΕΙ. Από εδώ και πέρα θα είναι πιλότος για όλες τις δράσεις του Επιμελητηρίου η σύνδεσή του με τα ΤΕΙ, τόσο το ΤΕΙ Γεωπονίας που είναι στην Αμαλιάδα και θα πρέπει να δώσει μία μεγάλη μάχη γιατί στη νέα προγραμματική περίοδο είναι ζητούμενο η έρευνα και η τεχνολογία, όσο επίσης και το ΤΕΙ του Πύργου που μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι του πολιτισμού.
Εμείς σαν Επιμελητήριο συμμετέχουμε και σε άλλο πλέγμα εκθεσιακών εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα στο καλοκαίρι που έρχεται φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια άλλου είδους εκδήλωση που θα προβάλλει κάποια άλλα προϊόντα με άλλο πνεύμα, ούτως ώστε η Ηλεία να έχει μια σταθερή παρουσία στον τομέα της προώθησης και εξωστρέφειας των προϊόντων της».

«Να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε πέρυσι»
 

Τέλος, ο υπεύθυνος εξαγωγικού τομέα του ΕΒΕ Ηλείας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε «Εγώ, από την δική μου την πλευρά θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα το δήμο Ήλιδας, τον πρόεδρο και το συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και όλοι μαζί σαν Επιμελητήριο προχωρήσαμε σε αυτή τη δράση για δεύτερη φορά. Θέλω να πιστεύω και θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Από την περσινή παρουσίαση μάθαμε από κάποια προβλήματα τα οποία έχουν διορθωθεί, για παράδειγμα οι διάδρομοι θα είναι πολύ πιο μεγαλύτεροι και θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση και άνεση για τους επισκέπτες.
Η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη, πέρυσι είχαμε γύρω στα 102 περίπτερα και φέτος είναι 117, ενώ θα έχουμε πάρα πολλές δράσεις στο βοηθητικό κλειστό που λειτουργεί σαν μικρό συνεδριακό, εκεί θα παρουσιάσουμε το ηλεκτρονικό καλάθι της δυτικής Ελλάδας, την Κυριακή, στις 10 το πρωί και εδώ θέλω να σταθώ στους γονείς, θα παρουσιάσουμε το Παιδικό Ελληνικό πρωινό με τη συμμετοχή των παιδιών. Αυτό το διοργανώνουμε ο σύνδεσμος «Κερνάμε Ελλάδα» με το καφέ "Ποδήλατο", ήταν μια ιδέα να βάλουμε τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή και θα υπάρξουν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Μπήκαμε στην τελική ευθεία, ξεκινά το στήσιμο της έκθεσης και όποιος θέλει από Τρίτη – Τετάρτη θα μπορεί να δει το σχέδιο για να διορθώσει κάποια πράγματα στο περίπτερό του και από εκεί και πέρα ευελπιστούμε σε μια καλή διοργάνωση, να ολοκληρώσουμε με  επιτυχία αυτό που ξεκινήσαμε πέρυσι και θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. γιατί ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση και τη διατροφή είναι το μόνο που έχει μείνει πλέον στην Ελλάδα και μπορούμε να δώσουμε μαζί με τον τουρισμό».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
patrsnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...