Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ηλεία: Σάλος από το νέο χαράτσι των 5 ευρώ στα Πολυϊατρεία!


eopyy_louketo

"Δεν τους νοιάζει αν πεθάνουμε" λένε εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και σωματείων - "Πρόσθετο βάρος που δεν μπορεί να το σηκώσουν οι πολίτες" δηλώνει ο πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας

Ρεπορτάζ: Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Σάλο αντιδράσεων, έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους αλλά και στα πολιτικά κόμματα (ακόμα και της συγκυβέρνησης), η νέα οικονομική επιβάρυνση που φέρνει η λειτουργία του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Πλέον, μια επίσκεψη σε γιατρό στα Πολυϊατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ, δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα κοστίζει 5 ευρώ, όσο και το εισιτήριο εισόδου στα Νοσοκομεία!

Και μπορεί οι πολίτες να έχουν πληρώσει για το σύστημα υγείας μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της φορολογίας τους, ο Υπουργός Υγείας με την ενεργοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί από το 2011, ζητά από τους ασφαλισμένους να πληρώσουν για τρίτη φορά το ίδιο πράγμα! Ουσιαστικά, μετά την «μεταφορά» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ, ο Άδωνις, ζητά να εφαρμοστεί αυτομάτως το χαράτσι των 5 ευρώ και στο ΠΕΔΥ, όπως προβλέπεται από το Νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου και ίσχυσε για τα Κέντρα Υγείας. Την απόσυρση του εισιτηρίου των 5 ευρώ που αναμένεται να ισχύσει μετά από έξι μήνες, ζητούν συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας.

«Εγκληματικό» χαράτσι
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Νίκος Ορφανός, μίλησε για ακόμα ένα έγκλημα που διαπράττει η συγκυβέρνηση του Πασοκ και της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας το χαράτσι των 5 ευρώ εισόδου στα Πολυϊατρεία, χειρότερο και από αυτά που έβαζαν επί τουρκοκρατίας! «Η κυβέρνηση που έχει διαλύσει το σύστημα υγείας και έχει εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό, συνεχίζει τα αντιλαϊκά της μέτρα και προσπαθεί με κάθε τρόπο, να πάρει ακόμα και τα ψίχουλα που έχουν απομείνει στις τσέπες των πολιτών. Και όλα αυτά για να είναι αρεστοί στα αφεντικά τους, την τρόικα.

Μια τρόικα που εξαθλίωσε τους κατοίκους της χώρας και που θέλει ακόμα και το σπίτι να τους πάρει που έφτιαξαν με ιδρώτα και θυσίες. Και αναρωτιόμαστε; Που θα τα βρει τα 5 ευρώ ο ασφαλισμένος τη στιγμή που όλα έχουν φτάσει στα ύψη και ακόμα και τα φάρμακα τα διπλοπληρώνει; Φροντίδα δεν υπάρχει πλέον, κοροϊδεύουν με το χειρότερο τρόπο τον ελληνικό λαό και δυστυχώς με όλα αυτά κατάφεραν να διαλύσουν και το δημόσιο σύστημα υγείας και την ελληνική οικογένεια».

«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα»
Άθλια χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης, να πληρώνουν ακόμα ένα χαράτσι οι πολίτες στα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Παναγιώτης Γιάνναρος.

«Πρόκειται για άθλια απόφαση που γίνεται και καλά στο όνομα των ανασφάλιστων. Οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους είναι θύματα της πολιτικής των συνεχόμενων περικοπών στην υγεία και στις συντάξεις τους. Η φοροληστεία, η ακρίβεια και τα χαράτσια δεν αφήνουν κανέναν έξω. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Η κυβέρνηση θέλει και με αυτό το νέο χαράτσι να μεταφέρει τα βάρη στην τσέπη του εργαζόμενου λαού, των λαϊκών στρωμάτων. Για άλλη μια φορά κερδισμένοι βγαίνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να πάρουμε πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε την πάλη μας για να μην περάσει το αντιλαϊκό αυτό μέτρο».

«Μας λένε, πέθανε δεν με νοιάζει…»
«Χαράτσια παντού» υποστηρίζει ότι θα μπαίνουν από δω και στο εξής στις συναλλαγές των πολιτών, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηλείας Άγγελος Μπούζης τονίζοντας ότι πλέον αντίστοιχη είσοδος θα επεκταθεί και εκεί που δεν υπάρχει… «Οπουδήποτε και αν απευθυνθείς για την υγεία σου, θα σου ζητούν χαράτσι γιατί αυτό επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο. Ξεφτιλίζουν ότι έχει σχέση με τη δημόσια  υγεία, η οποία παρότι δεν ήταν ποτέ δωρεάν, υπήρχαν κάποιες παροχές τις οποίες όμως σήμερα τις έχουν πάρει πίσω. Ότι κατακτήσαμε το παίρνουν πίσω! Με την τακτική τους, μας σπρώχνουν στο Καιάδα και είναι σα να μας λένε «πέθανε, δε μας νοιάζει! Αλίμονο λοιπόν, σε όποιον αρρωστήσει».

Παράλληλα, ο κ. Μπούζης επισήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να παλέψει στο πλευρό τους, ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου και τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία έχουν βαριές συνέπειες στους πολίτες. «Ήρθε η ώρα ο κόσμος να βγάλει τα πολιτικά του συμπεράσματα και να αποκτήσει συνείδηση. Να δει ποιος είναι με ποιόν και με ποιόν πρέπει να πάει. Να κάνει την επιλογή του και να πλαισιώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: «Είμαστε αντίθετοι στην πληρωμή του 5ευρου»

Τη πλήρη αντίθεση του, στο εισιτήριο εισόδου των ασφαλισμένων στα Πολυϊατρεία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί. «Η αναγγελθείσα πληρωμή των ασφαλισμένων του νέου οργανισμού, το ΠΕΔΥ, όταν βρίσκονται στην ανάγκη να προσφεύγουν στα Πολυϊατρεία, έστω και με 5 ευρώ μας βρίσκει αντίθετους. Διαβάσαμε ότι ήταν ένα μέτρο που νομοθετήθηκε το 2011 και ότι προβλεπόταν από τη συμφωνία με τους δανειστές μας. Αν και ενδεχόμενα αυτό το μέτρο ισχύει σε κάποιες χώρες της βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα του σήμερα είναι αδύνατον να ισχύσει. Στη δική μας χώρα υπάρχει μια τεράστια μείωση εισοδήματος σε όλους τους έλληνες, υπάρχει μια ανεργία που αγγίζει το 30% του ενεργού πληθυσμού, υπάρχει μια μείωση εισοδημάτων μισθών και συντάξεων που ξεπερνά το 35% και για αυτούς τους λόγους είναι αδύνατον να προσθέσουμε επιπλέον βάρη σε αυτούς που έχουν ανάγκη από δημόσια περίθαλψη.

Για τους παραπάνω εκτεθέντες λόγους ζητάμε την αναβολή ή ακόμα και την κατάργηση αυτού του μέτρου, μέτρου που έρχεται να προσθέσει προβλήματα σε μια χώρα που βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση. Μη προσθέτουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα σε μια δημόσια περίθαλψη που τόσο στην πρωτοβάθμια πλευρά όσο και στη δευτεροβάθμια (νοσοκομεία) εμφανίζει ήδη τεράστιες δυσκολίες και μεγάλες επιβαρύνσεις σε συμμετοχές για προμήθεια φαρμάκων και σε ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...