Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ SITE ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ...ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ...

  IMG_2607
Τα δύο μεγαλύτερα sites που αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο τις μεγαλύτερες εφημερίδες ενημέρωσης του Νομού Ηλείας ΤΟ PATRISNEWS.COM και το ILIALIVE.GR έγραψαν για το χωριό μας το ΝΕΟΧΩΡΙ και αναφέρθηκαν εκτενέστερα στην αναβίωση του δρομένου της
ΚΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

To patriwnews.com αναφέρει :

Στην... πυρά ο Ιούδας!

ΝΕΟΧΩΡΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
(23/04/2014 12:01)

Στην… πυρά οδηγήθηκε και φέτος, παρά τον «απειλητικό» καιρό, την Κυριακή του Πάσχα, στο Νεοχώρι της Κυλλήνης, ο «Ιούδας», με τα μέλη του Συλλόγου των Εν Αθήναις Νεοχωριτών και τους κατοίκους της περιοχής να αναβιώνουν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και με πολύ μεγάλη επιτυχία ένα από τα πιο παλιά έθιμα του χωριού.
Ήταν λίγο μετά τις 8 το απόγευμα όταν το ομοίωμα του Ιούδα, υποβασταζόμενο από τα μέλη του Συλλόγου Εν Αθήναις Νεοχωριτών, ξεκίνησε τη σύντομη πορεία του από το Κοινοτικό Γραφείο μέχρι την πλατεία του Αγίου Γεωργίου όπου όλα είχαν ετοιμαστεί για την τελετή της καύσης!
Τη σύντομη αυτή «πομπή» συνόδευαν τα παιδιά και αρκετοί κάτοικοι του χωριού, ενώ λίγα λεπτά αργότερα το ομοίωμα του Ιούδα «περιλούστηκε» με οινόπνευμα και παραδόθηκε στις φλόγες προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εν Αθήναις Νεοχωριτών κ. Ιωάννης Στριγάς ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του εθίμου, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που συμμετείχε και στη φετινή αναβίωσή του. 
Τέλος, σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση ανέλαβαν και φέτος οι νοικοκυρές του χωριού που είχαν ετοιμάσει σπιτικά γλυκά για να κεράσουν τους δεκάδες επισκέπτες  και όχι μόνο!
(Φωτογραφίες: Ανδρέας Μίγκος)  

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)

Το site  Ilialive.gr αναφέρει :

Νεοχώρι Κυλλήνης: Εντυπωσιακή η καύση του Ιούδα (photos & video)

IMG_2607
Του Γιάννη Σπυρούνη
Τηρώντας την παράδοση που πρόσφατα αναβίωσαν και καθιερώνουν ως θεσμό για το χωριό τους ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Νεοχωριτών Κυλλήνης και οι πάντα δραστήριοι κάτοικοι της περιοχής έκαψαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τον Ιούδα. Το ομοίωμα παραδόθηκε στις φλόγες λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους εκατοντάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Η διαδρομή του Ιούδα ήταν μικρή όμως ακολουθήθηκε από κατοίκους του χωριού, υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Τα μέλη του συλλόγου μίλησαν για το έθιμο στον κόσμο και ευχαρίστησαν όλους για την στήριξη που παρέχουν. Στη συνέχεια περιέλουσαν το ομοίωμα του Ιούδα και οινόπνευμα, του έβαλαν φωτιά και μέσα σε λίγα λεπτά έγινε στάχτη… Από την άλλη στο τέλος της καύσης, οι γυναίκες του χωριού που είχαν ετοίμασαν σπιτικά γλυκά τα πρόσφεραν στους επισκέπτες.
Το έθιμο αναβίωσε για πρώτη φορά πριν από σαράντα χρόνια και πλέον οι κάτοικοι του χωριού μα κυρίως οι εν Αθήναις Νεοχωρίτες φροντίζουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να ζωντανεύει το χωριό. Τα πυροτεχνήματα τόσο αυτά που είχαν τοποθετηθεί στο ομοίωμα του Ιούδα, όσο και αυτά που έριξαν οι κάτοικοι στον ουρανό, έδωσαν άλλο χρώμα στην βραδιά.
Παρόντες ήταν οι τοπικοί φορείς της περιοχής, όπως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης Ανδρέας Κορομηλάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...