Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σε τροχιά ανάπτυξης Κοτύχι και Αλυκές Λεχαινών!


Τις αλυκές των Λεχαινών και το Κοτύχι επισκέφτηκαν χθες το πρωί κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελούμενο από την Καθηγήτρια κα Μαρία Λουιζίδου και τον Υπεύθυνο Έρευνας κ. Δημήτρη Ξέβγενο συνοδευμένοι από την βουλευτή κα Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Το κλιμάκιο υποδέχθηκαν ο
αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης κ. Ανδρέας Μίγκος, ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσιος Μάλλιαρης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γιώργος Γαλάτης, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και του Κοτυχίου Α.Ε.
Στόχος της επίσκεψης – αυτοψίας ήταν η καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών των δύο χώρων, προκειμένου στη συνέχεια, σε διαβούλευση με τον Δήμο Ανδραβίδας-  Κυλλήνης, την Περιφέρεια, τα συναρμόδια Υπουργεία και φυσικά την τοπική κοινωνία να καταρτιστούν μελέτες και προτάσεις για την ανάπτυξή τους «στοχεύοντας» στο νέο ΕΣΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση και υλοποίησή τους.
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» η βουλευτής κα Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την τύχη να καλωσορίζουμε σήμερα στην περιοχή μας την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Αθηνών κα Μαρία Λουιζίδου και τον υπεύθυνο έρευνας κ Δημήτρη Ξέβγενο οι οποίοι ήρθαν στον τόπο μας για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές δυνατότητες που έχει αυτός ο νομός. Οι δύο περιοχές που επισκεφτήκαμε σήμερα, τόσο οι Αλυκές όσο και το Κοτύχι, είναι μοναδικά οικοσυστήματα με πραγματικά μεγάλη σπουδαιότητα για όλη την περιοχή τα οποία παρόλα αυτά έχουν μείνει πίσω και δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Έτσι λοιπόν σήμερα ήρθαμε για μια πρώτη πραγματογνωμοσύνη και μαζί με τον Δήμο, ελπίζουμε και με την Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δούμε από κοινού ένα πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης για το νομό. Δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη πρόταση, βρισκόμαστε στο στάδιο της συνδιαμόρφωσης. Όλοι μαζί και με την τοπική κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος να χαθεί και πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η πανέμορφη περιοχή».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Μαρία Λουιζίδου είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για το περιβάλλον και τη φύση και πιστεύω εδώ το περιβάλλον, το μέρος, είναι μοναδικό για να το εντάξουμε σε αυτά τα προγράμματα. Έτσι, σαν πρώτη επίσκεψη ήρθαμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την περιοχή, να δούμε κάποια προβλήματα και να προχωρήσουμε μαζί με τις εδώ αρχές στην υποβολή προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατ’ επέκταση και στη χώρα μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο για να λυθούν προβλήματα της περιοχής. Είμαστε στη διάθεση των τοπικών αρχών να βοηθήσουμε ως Ιδρύματα που έχουμε μια σοβαρή δομή και πρέπει να την βγάλουμε προς τα έξω για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας. Και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
Στη συνέχεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ανδρέας Μίγκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κα. Αυγερινοπούλου και την κα Λουιζίδου για την επίσκεψή τους. Επισκεφτήκαμε αρχικά τις αλυκές του πρώην δήμου Λεχαινών, μια έκταση 280 στρεμμάτων η οποία έχει παραμείνει και αυτή αναξιοποίητη.  Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τις αλυκές, όπως το να γίνει ένα περιβαλλοντικό πάρκο. Όλα αυτά όμως είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ακόμα δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο. Προσπαθούμε όμως και ελπίζουμε κάποια στιγμή να τα εντάξουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο νέο ΕΣΠΑ. Στο Κοτύχι, υπάρχουν επίσης πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν και μας έδωσε πάρα πολλές ιδέες η κα Λουιζίδου. Και αυτό βρίσκεται ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όμως, έγινε η καταγραφή των προβλημάτων και ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε».
Τέλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Διονύσιος Μάλλιαρης είπε: «Ξεκινήσαμε να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε, τι μπορούμε να κάνουμε σε ένα δύσκολο έργο. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε κάποια μελέτη για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο μας στο συντομότερο χρονικό διάστημα».


Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΚΟΤΥΧΙ Α.Ε.»
«Δεν κλήθηκα στη σύσκεψη…»
Το παράπονο και την πικρία της ότι δεν κλήθηκε στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κοτύχι, παρά το γεγονός ότι η θητεία της στο «τιμόνι» της Δημοτικοσυνεταιριστικής Επιχείρησης «Κοτύχι Α.Ε.» λήγει τον Απρίλιο, εξέφρασε σε επικοινωνία που είχε με την εφ. «Πατρίς» η κα Δώρα Παλούκη Κατσάπη.
Συγκεκριμένα η Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Κοτυχίου Α.Ε.» είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Δεν με προσκάλεσε κανείς να συμμετέχω και εγώ στη σύσκεψη, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο βράδυ ήμουν παρούσα σε τηλεφώνημα από το γραφείο της κας Αυγερινοπούλου προκειμένου  να κανονιστούν οι λεπτομέρειές της. Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω ποιοι και γιατί επέλεξαν να μην κληθεί στη σύσκεψη η Διευθύνουσα Σύμβουλος της επιχείρησης». 
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...