Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Στις 29 Δεκεμβρίου η χώρα ή θα έχει νέο Πρόεδρο ή πρόωρες εκλογές - Οι πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή σε κάλπες - Αναβρασμός για τους 180 βουλευτές


proedrikoΠιθανότατα την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά και εντός 48 ωρών θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας
- Μεταξύ των ονομάτων εκείνο του Σταύρου Δήμα και του Π. Πικραμμένου - Δεν αποκλείεται και η έκπληξη
- Στις 29 Δεκεμβρίου εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές
- Έκτακτη σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης - Σύσκεψη και στο ΥΠΕΞ από τον Ε. Βενιζέλο

Ραγδαίες είναι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και όλα πλέον είναι ανοιχτά ακόμα και για πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο.

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η Σοφία Βούλτεψη. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 και η τρίτη και κρισιμότερη στις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως στις 27 Δεκεμβρίου θα ξέρουμε εάν η χώρα θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Πάντως, επειδή το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πιο πιθανό από κάθε άλλη φορά, τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι για προσφυγή στις κάλπες είτε στις 25 Ιανουαρίου ή την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου.
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.
Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι. Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Αυτό σημαίνει πως οι πιθανότερες ημερομηνίες των πιθανών πρόωρων εκλογών θα είναι είτε η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαριου.

Πηγή

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...