Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι βουλευτές άλλαξαν κόμμα


vouli1
Παλιότερα ήταν οι ποδοσφαιριστές που συγκέντρωναν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και γίνονταν πρωτοσέλιδα όταν άλλαζαν ομάδα.
Σήμερα τον τίτλο του προσώπου της ημέρας κλέβουν και οι πολιτικοί που αλλάζουν «στρατόπεδο», συμμαχώντας με τους μέχρι πρότινος αντιπάλους τους.

Η επικράτηση δύο μόνο τάσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή, των μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων, έδωσε την ευχέρεια σε βουλευτές να αλλάζουν ιδεολογικό κουστούμι ή ταγέρ με βάση το προαναφερόμενο δίπολο ή τις παραλλαγές του. Οι κακές γλώσσες λένε βέβαια ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι, ιδιοτελείς, που σπρώχνουν ορισμένους από τους μεταγραφέντες να αγκαλιάσουν τους άσπονδους εχθρούς τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.
Όποια και να είναι πάντως η αφορμή, 20 βουλευτές μέσα σε τριάντα μήνες (όσο δηλαδή διήρκησε η προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνοδος), άλλαξαν «σημαία». Τον «χορό» των μεταγραφών ή επιστροφών στο κόμμα από όπου ξεκίνησαν την πολιτική τους σταδιοδρομία ενίσχυσε και ο μεγάλος αριθμός (25) των ανεξάρτητων βουλευτών που υπήρξε στην προηγούμενη Βουλή.
Ήταν αναμενόμενο ότι οι πολιτικά ανέστιοι βουλευτές θα επιχειρούσαν να αποκτήσουν στέγη στην περίπτωση που δεν είχαν αποφασίσει να τερματίσουν τον πολιτικό τους βίο.
Ένα μάλιστα καθοριστικό βήμα - αν και όχι για το μοναδικό - για το μέλλον τους ήταν η στάση που κράτησαν σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρκετοί από τους ανεξάρτητους που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα μπήκαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ενώ άλλοι αντίθετα ενίσχυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή φλέρταραν έως την ύστατη στιγμή με την Κουμουνδούρου.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι περιπτώσεις της Άντζελας Γκερέκου και του Βασίλη Οικονόμου που προκάλεσαν εντύπωση,  Είναι και άλλοι συνάδελφοι τους που περισσότερο ή λιγότερο αθόρυβα μεταπήδησαν σε άλλα κόμματα.
Ιδού πως έχει η κατάσταση με άξονα τις εκλογές του 2012.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Άντζελα Γκερέκου (υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Κέρκυρα) μπήκε στη Βουλή το Καλοκαίρι του 2012 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Ο Βασίλης Οικονόμου (πρώην ΠΑΣΟΚ)  πέρασε το κατώφλι του Κοινοβουλίου με την ΔΗΜΑΡ. Αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε πλην όμως ψήφισε υπέρ του Σταύρου Δήμα στην δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα, κατά πολλούς, για να πάρει το «πράσινο φώς» για την μεταγραφή του στην ΝΔ. Σήμερα στελεχώνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Τον Αντώνη Σαμαρά ενισχύουν και οι Γιώργος Νταβρής (πρώην ΑΝΕΛ στις εκλογές του 2012), Μίκα Ιατρίδη (είχε διαγραφεί από την ΝΔ και παρέμεινε  ανεξάρτητη βουλευτής),  Κώστας Γιοβανόπουλος (πρώην ΑΝΕΛ στις προηγούμενες εκλογές) και Γιώργος Κασσαπίδης. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί το 2012 με την ΝΔ στην συνέχεια διαγράφηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Και οι τέσσερις ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα
ΣΥΡΙΖΑ
Η Ραχήλ Μακρή, που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ήταν μια από τις «αμαζόνες» του Πάνου Καμμένου στις εκλογές του 2012. Αργότερα τα «έσπασε» ανεξαρτητοποιήθηκε και τώρα κατέρχεται στον προεκλογικό στίβο υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Την συνοδεύουν οι Οδυσσέας Βουδούρης και ο Θόδωρος Παραστατίδης. Ο πρώτος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε το 2012 στην ΔΗΜΑΡ. Αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε και από τότε ανέμενε τις εκλογές για να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θόδωρος Παραστατίδης εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012 και αργότερα διεγράφη. Και οι δύο είχαν προκαλέσει την μήνιν του Μανώλη Γλεζου όταν με ανακοίνωση τους άφησαν υπόνοιες χρηματισμού κατά συναδέλφων τους που είχαν ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα.
Με τα ψηφοδέλτια του κόμματος κατέρχεται και η Θοδώρα Τζάκρη. Και εκείνη είχε περάσει την πόρτα της Βουλής το 2012 με το ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια διαγράφηκε όπως και οι υπόλοιποι λόγω καταψήφισης των μνημονίων.. Όσο για τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Έφυγε νωρίς από την ΔΗΜΑΡ και ήταν από τους πρώτους βουλευτές που εντάχθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μερικούς μήνες μετά τις εκλογές του 2012. Προηγουμένως είχε περάσει και από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί τον θυμούνται να χειροκροτεί ενθουσιωδώς τον Γιώργο Παπανδρέου και να του αφιερώνει μαντινάδες.
ΠΟΤΑΜΙ
Ο Σπύρος Λυκούδης, όπως και ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Νίκη Φούντα και η Κατερίνα Μάρκου αποτελούσαν μερικά από τα πιο δραστήρια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ του 2012. Ανεξαρτητοποιήθηκαν για διάφορους λόγους και τώρα στηρίζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη. Την πεντάδα κλείνει ο Πέτρος Τατσόπουλος που μπήκε στην Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε.
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Αν εξαιρέσει κανείς τον ανεξάρτητο βουλευτή Χρήστο Αηδόνη που και αυτός βέβαια ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, οι υπόλοιπες μεταγραφές προς τον Γιώργο Παπανδρέου  αφορούν  βουλευτές που κράτησαν τη θέση τους στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ έως να διαλυθεί η Βουλή στα τέλη του περασμένου μήνα.
Οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραίτης και Συμεών Κεδίκογλου ανέμεναν πρώτα το σήμα του υιού του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια έκλεισαν την πόρτα στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...