Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ηλεία: 83χρονος κάηκε ζωντανός στο σπίτι του


fotia1a

Τραγωδία στην Ξυλοκέρα από πυρκαγιά σε διώροφο - Ηλικιωμένος εγκλωβίστηκε μέσα στο φλεγόμενο κτίριο

Του Γιάννη Σπυρούνη

Συγκλονίζει από το πρωί της Τετάρτης η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο χωριό Ξυλοκέρα του δήμου Πύργου. Ο 83χρονος Νικόλαος Τσουκαλάς του Χρήστου, έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του, την ώρα που ξέσπασε πυρκαγιά. Το γεγονός ότι η πόρτα «μάγκωσε» και οι συγχωριανοί του δεν μπόρεσαν να καταφέρουν να τον βγάλουν από το φλεγόμενο σπίτι, ίσως στάθηκε μοιραίο για την τραγική κατάληξη.
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε διώροφο σπίτι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πίσω από το ιερό του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί. Η σύζυγός του Μαργαρίτα, σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν έξω από το σπίτι στο μπαλκόνι, όταν αντιλήφθηκε πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά μέσα στα δωμάτια. Μάλιστα πολύ γρήγορα είχε επεκταθεί και ήδη οι φλόγες ήταν απειλητικές σε πολλούς χώρους. Άρχισε να καλεί σε βοήθεια τους συγχωριανούς της, για να σώσουν την ίδια και κυρίως τον άντρα της που βρισκόταν μέσα στο σπίτι. Έφτασαν αρκετοί και κατάφεραν να την απομακρύνουν από το χώρο, ενώ την ίδια ώρα η πίεση από τα αέρια που δημιουργούνταν μέσα στο σπίτι, έσπαγε τα τζάμια στα παράθυρα, με τους χωριανούς που έσπευσαν να βοηθήσουν να κινδυνεύσουν. Παράλληλα προσπάθησαν να ανοίξουν την κεντρική πόρτα του σπιτιού, όμως αυτή φαινόταν να είχε κολλήσει και να μην είναι εφικτό να προσεγγίσουν στο εσωτερικό του σπιτιού. Πλέον ολόκληρος ο πρώτος όροφος είχε λαμπαδιάσει και όλοι κατάλαβαν πως ο 83χρονος είχε εγκλωβιστεί και πιθανότατα είχε χάσει τις αισθήσεις του, μέσα στο σπίτι. Πολύ γρήγορα έφτασαν στο σημείο ο γιος του ζευγαριού και τα εγγόνια τους. Συγκλονισμένοι και με δάκρια στα μάτια παρακολουθούσαν την προσπάθεια των πυροσβεστών που έφτασαν πολύ γρήγορα στο χωριό, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όσο τα λεπτά περνούσαν και η φωτιά κατέστρεφε με μανία τα πάντα, τόσο λιγόστευαν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο 83χρονος. Λίγο αργότερα και αφού οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ερχόταν στο φως η τραγική πραγματικότητα. Ο Νικόλαος Τσουκαλάς, είχε εντοπιστεί απανθρακωμένος στο χώρο του δωματίου του. Εκτιμάται πως προσπάθησε μέσα στο φλεγόμενο κτίριο και τους πυκνούς καπνούς να βρει μια διέξοδο, χωρίς όμως να το καταφέρει και να εγκλωβιστεί μέσα σε ένα χώρο που τα πάντα τον έπνιγαν. Λίγο μετά τις εννέα και ενώ η φωτιά είχε σβηστεί προσωπικό γραφείου τελετών ανέλαβε να παραλάβει την σορό του 83χρονου. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ο γιος του ανέβηκε πάνω στο σπίτι για να δει τον πατέρα του στο σημείο που είχε βρεθεί νεκρός, την ώρα που τον απομάκρυναν από εκεί… Η μητέρα του φανερά σοκαρισμένη, δεν μπορούσε να συνέλθει για ώρες πολύ αργότερα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Συγγενείς και συγχωριανοί προσπαθούσαν να της σταθούν, αφού η άτυχη γυναίκα είχε αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή πως ο άνθρωπός της, είχε χαθεί… τόσο άδικα, τόσο απρόσμενα.
Ένας από τους πρώτους συγχωριανούς που έσπευσε σε βοήθεια ήταν ο ιερέας π. Ιωάννης Μπαχός. Ο ίδιος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές.  «Περνούσα με τους εργάτες να πάμε για ελιές. Είδα που είχε πιάσει φωτιά . Έτρεξα αμέσως και είδα τη γυναίκα του έξω. Μας φώναζε πως ήταν ο άντρας της μέσα. Όμως η πόρτα είχε κλείσει και δεν μπορούσαμε να μπούμε. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να κατεβάσουμε τη γυναίκα κάτω. Ο άντρας της εγκλωβίστηκε γιατί η πόρτα «σφράγισε» και δεν μπορούσε να βγει. Ήταν μεγάλος άνθρωπος, αλλά ποιος θα μπορούσε να αντέξει τέτοια λαίλαπα μέσα στο σπίτι…»
Στην πυρκαγιά επενέβησαν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα με επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου Κώστα Κυριακόπουλο, που μπήκε στο κτίριο με ειδικό εξοπλισμό για να εξετάσει την ώρα της πυρκαγιάς την κατάσταση που επικρατούσε. Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη διώροφη οικία. Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ερευνά τα αίτια και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξέσπασε η πυρκαγιά από τζάκι, αλλά εξετάζει πιθανό βραχυκύκλωμα σε θερμαντικό σώμα ή άλλη ηλεκτρική συσκευή. Από την πυρκαγιά κινδύνεψε και το διπλανό σπίτι και οι φλόγες ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν για αρκετή ώρα με λάστιχα να αποφύγουν την επέκταση της φωτιάς.
fotia2
fotia3
fotia4

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...