Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ανδραβίδα: Να ανοίξουν οι πύλες της Αγίας Σοφίας


Ανδραβίδα: Να ανοίξουν οι πύλες της Αγίας Σοφίας
Επισκέψιμο θέλουν κάτοικοι και φορείς το μνημείο – σύμβολο της Ανδραβίδας
Του Γιάννη Σπυρούνη
Το θέμα της επισκεψιμότητας του γοτθικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, απασχολεί τελευταία όλο και περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Το καμάρι της πόλης, που
άλλοτε αποτέλεσε την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας, τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει απροσπέλαστο και ο μικρός αρχαιολογικός χώρος κλειστός. Ο επισκέπτης μπορεί βέβαια να θαυμάσει από κοντινή απόσταση το μνημείο, δεν είναι λίγοι όμως που θέλουν να το δουν πιο προσεκτικά από κοντά. Από το 2013 που διαμορφώθηκε ο χώρος δεν δόθηκε η δυνατότητα να υπάρξει προσωπικό για τη λειτουργία του χώρου και σήμερα που στην Ανδραβίδα βλέπουν να έρχονται γκρουπ με τουρίστες και να μένουν έξω από το χώρο, υπάρχουν αντιδράσεις. Μάλιστα μια σχετική πρωτοβουλία για την προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη της Ανδραβίδας για το μνημείο, είχε αναλάβει και ο Σύλλογος Φιλίππων Σπάρτακος με θετικά αποτελέσματα, αλλά με το γοτθικό ναό επισκέψιμο εξ αποστάσεως. Να σημειωθεί πως παλιότερα το κλειδί της πόρτας το χώρου υπήρχε διαθέσιμο είτε στο δημαρχείο Ανδραβίδας, είτε σε περίπτερο της πλατείας, είτε πάλι σε καφέ της περιοχής. Πρακτική που δεν συνάδει με την ορθή αντιμετώπιση ενός μνημείου τέτοιας σπουδαιότητας. Μάλιστα κάτι τέτοιο επισημάνεται και στο σχετικό έγγραφο της ΕΦΑ Ηλείας.
Κλειστό λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων λέει η Εφορεία Αρχαιοτήτων
Ο δήμος μετά και από αιτήματα πολιτών απευθύνθηκε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας σχετικά με το θέμα τον περασμένο Ιούνιο και μάλιστα πρότεινε αν μπορεί ένας υπάλληλος του δήμου να εξυπηρετήσει στη συγκεκριμένη ανάγκη σε προσωπικό να διατεθεί. Η απάντηση που δόθηκε από την ΕΦΑ Ηλείας ήταν ότι «το μνημείο ωστόσο παραμένει έκτοτε κλειστό εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης αρχαιοφυλάκων, η οποία δυσχεραίνει τη λειτουργία και των υπολοίπων, μεγάλων αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητος της ΕΦΑ Ηλείας».
Ωστόσο αναφέρθηκε πως λόγω της σπουδαιότητας του μνημείου γίνεται καθαρισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ συμπλήρωσε πως μπορούν να διευκολυνθούν οι επισκέπτες του, «εφόσον υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο επίσκεψής τους και διαθεσιμότητα αρχαιοφυλάκων από το κάστρο Χλεμούτσι. Πρακτικές, που αναφέρονται στο έγγραφό σας και είχαν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν (‘δανεισμός’ κλειδιού αρχαιολογικού χώρου στο όμορο δημαρχείο), δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν για λόγους ασφαλείας και προστασίας τόσο του μνημείου όσο και των επισκεπτών του» σημειώνει στην απάντησή της η υπηρεσία.
Και καταλήγει λέγοντας πως «η ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τον Δήμο σας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Αγίας Σοφίας (λ.χ. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα ΟΑΕΔ), λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες και των υπολοίπων αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητός της, με σκοπό την προβολή του μνημείου και του μεσαιωνικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών»
agia sofia2
agia sofia3
agia sofia4

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...