Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σύλληψη της Αγίας Άννης

Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας. Με θαύμα που τους το ανάγγειλε άγγελος έγινε μητέρα σε ηλικία 70 ετών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά
τρεις φορές την Αγία Άννα τον χρόνο: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Άννα στις 26 Ιουλίου. Τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, όπου γεννήθηκε η Άννα. Το 550 ο Ιουστινιανός ίδρυσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.
Αγία Άννα η μητέρα της Παναγίας
Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας. Το όνομά της, Άννα ίσως προφερόταν με Χ από το εβραϊκό Χάννα που σημαίνει, εύνοια, χάρη. Ήταν θυγατέρα του Ματθάν από τη φυλή Λευὶ και της Μαρίας. Είχε δύο αδελφές, τη Μαρία και την Σοβή, μητέρα της Ελισάβετ, η οποία γέννησε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η Άννα παντρέυτηκε τον Ιωακείμ που ήταν από την φυλή του Ιούδα.
Κατοικούσαν κοντά στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά στα Ιεροσόλυμα. Αλλά ο Ιωακείμ και η Άννα δεν είχαν παιδιά και τα δώρα των άτεκνων δεν τα δέχονταν στο Ναό.
Με τη ντροπή της ατεκνίας η Αγία Άννα παρακαλούσε το Θεό να αποκτήσει παιδί. Επιτέλους η στείρα Άννα γερόντισσα πιά, αποκτά το πολυπόθητο παιδί την Μαρία.
Ο Ιωακείμ και η Άννα εκπληρώνουν το τάμα τους στο Θεό προσφέροντας τηντριών χρόνων κόρη τους στο Ναό, ως αφιέρωμα στο Θεό. Ο Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Μαρίας σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες μετά τον θάνατο του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών. Άρα την Θεοτόκο απέκτησαν σε ηλικία 80 ετών ο Ιωακείμ και 70 η Άννα. Η Θεοτόκος ήταν 11 ετών όταν έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς της. Βρισκόταν ακόμη στο Ναό των Ιεροσολύμων.
Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη της τρείς φορές το χρόνο:
α) Στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον θεοπροπάτορα Ιωακείμ.
β) Στις 9 Δεκεμβρίου εορτάζεται η σύλληψις της Αγίας Άννης.
γ) Στις 25 Ιουλίου εορτάζεται η οσία κοίμησή της.
Την Αγία Άννα την τιμούσε η Εκκλησία από τα αρχαία χρόνια. Το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.
Ιερά Λείψανα: 
Λείψανα της Αγίας Άννας υπάρχουν στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας.
 http://agiosbios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...