Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

4 δις για την αυτοδιοίκηση

4 δις για την αυτοδιοίκηση
Σε διαβούλευση στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) το οποίο παίρνει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.
Το ΕΛΛ.Α.Δ.Α. που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, συγχρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και των Περιφερειών και από τους Εθνικούς Πόρους Δημοσίων Επενδύσεων και θα κινηθεί σε 4 βασικούς άξονες:

1. Οριζόντιες παρεμβάσεις με στόχο την οριστική επίλυση προβλημάτων σε τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

2. Το πρόγραμμα των δήμων, με το οποίο κάθε δήμος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα έργα και τις δράσεις εκείνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ιδιαιτερότητές του.

3. Το πρόγραμμα των περιφερειών, με το οποίο αντίστοιχα κάθε περιφέρεια θα λάβει τις πιστώσεις που δικαιούται, ώστε να εκτελέσει τα έργα που χρειάζεται.

4. Τεχνική στήριξη.

Τα κύρια κριτήρια για την ένταξη έργων, μελετών και ενεργειών στο πρόγραμμα είναι η ωριμότητα, η σαφήνεια του αντικειμένου, η βιωσιμότητά του, η επάρκεια του φορέα εκτέλεσης του έργου, ο βαθμός συμβολής του στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος κ.ά.

Στις οριζόντιες παρεμβάσεις, στις οποίες θα διατεθεί το 25% των πόρων του προγράμματος, προτεραιότητα έχει η οδική ασφάλεια καθώς και η συνεργασία δήμων και περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Επίσης έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (π.χ. δημιουργία e-ΚΕΠ), προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση του εθελοντισμού.

Στο πρόγραμμα των δήμων θα επιλεγούν έργα που αφορούν τη βελτίωση υποδομών - περιβάλλον (π.χ. δίκτυα ύδρευσης, διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανάδειξη τουριστικού προϊόντος κ.ά.), καθώς και τις κοινωνικές υποδομές (π.χ. έργα προσβασιμότητας ΑμΕΑ στα δημοτικά κτίρια, κατασκευή και αναβάθμιση βρεφονηπιακών σταθμών, γηροκομεία, δωρεάν γεύματα απόρων κ.ά.).

Στο πρόγραμμα των περιφερειών η χρηματοδότηση θα αφορά συγκοινωνιακά έργα, λιμενικά έργα, δράσεις πολιτικής προστασίας (π.χ. συστήματα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης έναντι φυσικών καταστροφών), καθώς και τις μελέτες αυτών των έργων, αλλά και των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...