Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τρομερές καταστροφές από την κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα

Εικόνα από πλημμυρισμένο σπίτι της πόλης - ΦΩΤΟ από epiruschannel.gr


- Οι ραγδαίες βροχές έκαναν τους δρόμους ποτάμια στα Γιάννενα, πλημμύρισαν σπίτια, εγκλωβισμοί σε ΙΧ
- Ένα μέτρο νερό στην Εγνατία, κλειστό το ρεύμα προς την Ηγουμενίτσα
- Ανεμοστρόβιλος χτύπησε την Ηλεία, σήκωσε στέγες και ξερίζωσε δέντρα

Τρομερά προβλήματα από την κακοκαιρία στα Γιάννενα, όπου πλημμύρισαν δεκάδες δρόμοι και σπίτια ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε και εγκλωβισμούς οδηγών μέσα στα ΙΧ τους καθώς οι δρόμοι έγιναν χείμμαροι. Στην πόλη των Ιωαννίνων η πυροσβεστική δέχτηκε 100 κλησεις για πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά ενώ 50 συνεργεία της υπηρεσίας επιχειρούν στην πόλη.



Σε δεκάδες σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει, επίσης, διακοπεί η συγκοινωνία από κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά έχουν καλυφθεί από το βρόχινο νερό μεγάλες εκτάσεις, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

Κόπηκε η Εγνατία Οδός στο ύψος της Πεδινής όπου το νερό έφτασε σε ύψος ενός μέτρου.Κλειστά και τα δύο ρεύματα προς Ιωάννινα και προς Ηγουμενίτσα. Η κίνηση διεξάγεται από την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Η Παμβώτιδα λίμνη φούσκωσε και πλημμύρισαν οι δρόμοι γύρω από αυτή. Προβλήματα λόγω των πλημμυρών και στο νομό Θεσπρωτίας.

Σοβαρά προβλήματα και στην Πάργα όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι και κτίρια. Η πυροσβεστική έχει δεχτεί έξι τουλάχιστον κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και τέσσερις για πλημμυρισμένα καταστήματα.

Σφοδρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε σήμερα την Ηλεία και συγκεκριμένα το δήμο Πηνειού. Οι άνεμοι που έτρεχαν με ταχύτητα 100 χμ την ώρα πήραν στέγες και ξερίζωσαν δέντρα, ενώ κινδύνευσαν και κάτοικοι που προσπαθούσαν να καλυφθούν από τη μανία της φύσης.
O ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα - ΦΩΤΟ από iliatora.gr
O ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα - ΦΩΤΟ από iliatora.gr

Καταστροφές σημειώθηκαν σε τρία θερμοκήπια ενώ ο ανεμοστρόβιλος ξεκόλλησε κεραμύδια απο 10 σπίτια και 6 αποθήκες. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις περιοχές Τραγανό και Στρούσι. Μάλιστα δύο σπίτια έχουν καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που οι ένοικοι είναι προσωρινά άστεγοι.

ΦΩΤΟ www.iliatora.gr
ΦΩΤΟ www.iliatora.gr

Λίγα λεπτά μετά τον ανεμοστρόβιλο - ΦΩΤΟ από iliatora.gr
Λίγα λεπτά μετά τον ανεμοστρόβιλο - ΦΩΤΟ από iliatora.gr

Ζημιές σε θερμοκήπιο στο Στρούσι - ΦΩΤΟ από iliatora.gr
Ζημιές σε θερμοκήπιο στο Στρούσι - ΦΩΤΟ από iliatora.gr

Ο αέρας και η βροχή «γκρέμισαν» το πρωί μαντρότοιχο, μήκους περίπου 20 μέτρων, προς την πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη, στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για το τμήμα του στρατοπέδου, που παραχωρήθηκε στον δήμο Τρικκαίων και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Δύο από τα αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα προς την πλευρά του μαντρότοιχου, καταπλακώθηκαν και υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Λίγη ώρα μετά την κατάρρευση έσπευσε στο σημείο συνεργείο του δήμου Τρικκαίων. Οι δημοτικοί υπάλληλοι έδεσαν κορδέλες, προκειμένου να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα, αλλά και να μη διέρχονται πεζοί από το παρακείμενο πεζοδρόμιο.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην κατάρρευση του μαντρότοιχου συνετέλεσε και η παλαιότητά του, αλλά και των τελευταίων βροχοπτώσεων και του αέρα.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Πρίνου-Καβάλας και Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου. Απαγορεύτηκε ο απόπλους των "δελφινιών" για Αργοσαρωνικό και για όλα τα πλοία από το Λαύριο και στη γραμμή Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των μικρών πλοίων στη γραμμή Σαλαμίνα - Πειραιάς. Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε ένα δρομολόγιο στη γραμμή Κυλλήνη - Ζάκυνθος.

Εντός της ημέρας τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, σε δυτική Πελοπόννησο, δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία – κυρίως στη δυτική και βόρεια - το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Βροχές και καταιγίδες – περιορισμένης όμως έντασης – περιμένουμε και στην Αττική. Στα πελάγη θα πνέουν δυνατοί άνεμοι ως και 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο την Κυριακή ενώ δεν αποκλείεται αυτό το Σαββατοκύριακο να δούμε και τα πρώτα χιόνια.

Εντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν και την Αλβανία. Αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και μεταφορά εφοδίων στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες, θα επιχειρήσουν τα ελληνικά πληρώματα διάσωσης που μεταβαίνουν στην Αλβανία. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών η αποστολή μετακινείται στην Αλβανία, με ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο μεταφέρει δύο πληρώματα, συνολικά 11 ατόμων και ένα ελικόπτερο Chinook, με πλήρωμα 4 ατόμων. Η αποστολή οργανώθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Edmond Haxhinasto, με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

      Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...