Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

23 Ιανουαρίου...Σαν Σήμερα


23 Ιανουαρίου 1956 - Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι Κύπριοι μαθητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

23 Ιανουαρίου
Γεγονότα
393 - Ο Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Θεοδόσιος Α' ανακηρύσσει συναυτοκράτορά του τον εννιάχρονο (τότε) γιο του Ονώριο.
1546 – Αφού δεν δημοσίευσε τίποτα για έντεκα χρόνια, ο Φρανσουά Ραμπελέ δημοσιεύει το Tiers Livre, την συνέχεια του Gargantua και Pantagruel .
1556 - Σημειώνεται η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση όλων των εποχών στην κεντρική Κίνα. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 830.000 άνθρωποι.
1579 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης με την οποία σηματοδοτείται η δημιουργία του κράτους των Κάτω Χωρών.
1719 - Δημιουργία του κρατιδίου του Λιχτενστάιν, στο εσωτερικό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1793 - Η Ρωσία και η Πρωσία διχοτομούν την Πολωνίας για δεύτερη φορά.

1822 - Στα Ακόνια Ρεθύμνου Κρήτες επαναστάτες νικάνε τις Οθωμανικές δυνάμεις της περιοχής.
1878 - Ο ελληνικός στρατός, που είχε εισβάλλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία δυο μέρες νωρίτερα, υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου απελευθερώνει τη πόλη του Δομοκού.
1897 - Τούρκοι άτακτοι, οι επονομαζόμενοι Βασιβουζούκοι, πυρπολούν χωριά της περιοχής των Χανίων και προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων τους, αντιδρώντας στην Αυτονομία της Κρήτης.

1937 - Στη Μόσχα οδηγούνται σε δίκη 17 κομμουνιστές, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ανατροπή του Ιωσήφ Στάλιν. Επικεφαλής της συνομωσίας θεωρήθηκε ο Λέον Τρότσκι.
1941 - Ο διάσημος αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου και προτείνει οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν με τον Χίτλερ συμφωνία ουδετερότητας.


1956 - Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι Κύπριοι μαθητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1957 - Η εταιρία Wham-o Company λανσάρει το πρώτο φρίζμπι.

1960 - Το βαθυσκάφος USS Τεργέστη σπάει το ρεκόρ βάθους και βυθίζεται στα 10.911 μ. (35.798 πόδια) στον Ειρηνικό Ωκεανό .

1986 – Δημιουργείται το Rock and Roll Hall of Fame  με πρώτα μέλη, τους: Little Richard , Chuck Berry , James Brown , Ray Charles , Fats Domino , Everly Brothers , Buddy Holly , Jerry Lee Lewis και Elvis Presley .

1992 - Αεροσκάφος HU-16 Albatross της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, σκοτώνοντας τα τρία μέλη του πληρώματος.
1995 - Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ζητά την άμεση σύλληψη του διάσημου Κούρδου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, πριν ακόμη απαγγελθεί επίσημη κατηγορία εναντίον του. Αιτία οι δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», με τις οποίες υποστήριζε τον κουρδικό λαό.
1997 – Ο Αντώνης Δαγκλής, 23χρονος οδηγός φορτηγού καταδικάζεται δεκατρείς φορές σε ισόβια κάθειρξη, συν 25 χρόνια, για τους φόνους τριών γυναικών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι.
2004 - Το διαστημικό σκάφος Mars Express στέλνει στοιχεία στη Γη με τα οποία αποδεικνύεται ότι υπάρχει νερό στον Άρη

Γεννήσεις
1783 - Μαρί Ανρί Μπέιλ, γνωστότερος ως Σταντάλ, γάλλος συγγραφέας. («Το μαύρο και το κόκκινο», «Το μοναστήρι της Πάρμας»
1832 - Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγραφος.
1898 - Σεργκέι Αϊζενστάιν, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Θωρηκτό Ποτέμκιν»)
1915 - Άρθουρ Λιούις , Βρετανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ
1921 - Μαρίγια Γκιμπούτας, Λιθουανή αρχαιολόγος.
1928 - Ζαν Μορώ, Γαλλίδα ηθοποιός.
1957 - Πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό
1962 – Βάσια Παναγοπούλου , Ελληνίδα ηθοποιός
1967 - Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκος αρσιβαρίστας.
1970 - Σπυρίδων Βασδέκης , Έλληνας άλτης

Θάνατοι
1002 - Όθων Γ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1803 - Άρθουρ Γκίνες, ιρλανδός ζυθοποιός, ιδρυτής της ομώνυμης ζυθοβιομηχανίας.
1944 - Έντβαρντ Μουνκ, νορβηγός ζωγράφος. («Η Κραυγή»)
1958 - Φρεντ Φράνσις Μπόσγουορθ, Αμερικανός ευαγγελιστής
1958 - Νικόλαος Γεωργαντάς , Έλληνας δισκοβόλος
1973 - Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.
1989 - Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος.
1999 - Τζο Ντ 'Αμάτο , Ιταλός σκηνοθέτης
2002 – Ρόμπερτ Νόζικ, Αμερικανός φιλόσοφος
2004 - Χέλμουτ Νιούτον, Γερμανός φωτογράφος.

Συναξαριστής

Κλήμεντος ιερομάρτυρος, επισκόπου Αγκύρας (†312).

Μάρτυρος Αγαθαγγέλου (†312).

Αθανασίου αναγνώστου.

Οσίων Διονυσίου του εν Ολύμπω (†1540). Γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Το όνομά του ήταν Δημήτριος και από παιδί επέδειξε ζήλο για την διδασκαλία του Χριστού και την ασκητική ζωή. Σε ηλικία 18 ετών μόνασε στα Μετέωρα λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ.

Τρία χρόνια αργότερα, αναζητώντας πιο απομονωμένο τόπο και επειδή δεν του έδιναν την ευκαιρία ν’ αναχωρήσει, πήδηξε ως δια θαύματος κάτω από το βράχο των Μετεώρων και μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Εκεί έγινε ιερεύς και μεγαλόσχημος μοναχός, μετονομασθείς σε Διονύσιο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην σκήτη Καρακάλου όπου έζησε ερημικά για δέκα έτη με αυστηρή άσκηση, προσευχή και νηστεία, βιώνοντας πολλές θαυματουργικές ενέργειες του Θεού.

Η ισάγγελη ζωή του στάθηκε αιτία της εκλογής του ως ηγουμένου της βουλγαρικής, τότε, μονής Φιλοθέου. Συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο ζωής που θέλησε να εφαρμόσει στην μονή εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκε γύρω στο 1524 στην μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια.


Θέλοντας ν’ αποφύγει την εκλογή του σε επίσκοπο που επεδίωκαν οι κάτοικοι της περιοχής, αναχώρησε κρυφά και μετέβη στον Όλυμπο. Εκεί ασκήτευσε σ’ ένα σπήλαιο που σώζεται μέχρι και σήμερα. Συκοφαντούμενος όμως εκδιώχθηκε από το ασκητήριό του και αναχώρησε για το Πήλιο, όπου το 1542 ίδρυσε τη μονή της Αγ. Τριάδος Σουρβίας έπειτα από θαυματουργική υπόδειξη του Θεού.

Μετά από τρία έτη και λόγω της παντελούς ανυδρίας που έπληξε τον τόπο των διωκτών του, επέστρεψε επισήμως με πρόσκληση του διώκτη του Αγά Σάκου. Με την αγγελική βιωτή του γρήγορα προσείλκυσε πλήθος μοναχών, ο ίδιος όμως χρησιμοποιούσε τα πλησιόχωρα σπήλαια για προσευχή και ησυχία.

Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να περιέρχεται τα γύρω χωριά για να κηρύξει, να εξομολογήσει και να στηρίξει τους σκλαβωμένους Έλληνες. Είχε απέραντη αγάπη για το λαό. Εκοιμήθη εν ειρήνη, αφήνοντάς μας για ανεκτίμητο θησαυρό τα χαριτόβρυτα λείψανά του.
Ευσεβίου ηγουμένου εν τη μονή του αββά Αμμωνίου, Μαυσιμά του Σύρου και Σαλαμάνη του ησυχαστού.

Εορτολόγιο
Αγαθάγγελος, Αγαθαγγέλα, Αγαθαγγέλη, Διονύσιος, Νύσης, Διονύσης, Νιόνιος, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Ντένης, Ντενίζ, Σίσσυ.
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...