Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Φαρμακοποιοί Ηλείας: Κλείνουμε για να επιβιώσουμε - βίντεο Συνέντευξη Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας


Φαρμακοποιοί Ηλείας: Κλείνουμε για να επιβιώσουμε - βίντεο
Από τη συνέντευξη Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας.
Τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τους φαρμακοποιούς στις τριήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.
Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν καθαρά λόγοι επιβίωσης του κλάδου μπροστά στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο καθεστώς γύρω από το φάρμακο εισάγοντας μεγάλες εταιρίες και κλείνοντας τα μικρά φαρμακεία. Στην τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε:

«Υπήρξε διαβούλευση έξι μηνών μεταξύ υπουργείου και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δυστυχώς, όμως, το νομοσχέδιο που βγήκε στον αέρα είναι αντίθετο εντελώς με αυτά που συμφωνήθηκαν. Στην ουσία, μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο βγαίνει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο καθεστώς γύρω από τα φαρμακεία και ένα νέο καθεστώς γενικότερα γύρω από το σύστημα υγείας, με το δεδομένο ότι τα φαρμακεία είναι μέρος του συστήματος υγείας.

Δυστυχώς, η κατεύθυνση η οποία δίνεται αυτή τη στιγμή από το νομοσχέδιο αυτό είναι εναντίον του ατομικού φαρμακείου όπως το ξέρουμε και όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή και η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων, να κλείσουν τα μικρά φαρμακεία και γενικά να γίνει μια συγκεντροποίηση του φαρμάκου σε συγκεκριμένους ανθρώπους και εταιρίες που θα το ελέγξουν.

Η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από τη μεριά μας είναι να διατηρήσουμε το καθεστώς ως έχει και να βοηθήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή αμελούνται από την Πολιτεία κάποιοι παράγοντες όπως το ότι το φαρμακείο είναι κύριος χρηματοδότης του συστήματος υγείας. Με βάση τον τρόπο που μας πληρώνουν, δυστυχώς, χρηματοδοτούμε το σύστημα.

Μέσα από περικοπές και οικονομικές προσεγγίσεις το μόνο που θα πετύχουμε είναι να διαλύσουμε ένα σύστημα, να μειωθεί η περίθαλψη που έχει ο λαός και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, όταν υπάρχουν περικοπές αυτές δεν έχουν να κάνουν με τον τζίρο του φαρμακείου που είναι απευθείας εξαρτώμενος από τα φάρμακα τα οποία παίρνει ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μειώσουμε τον τζίρο γενικά του συστήματος υγείας χωρίς να υποβαθμίσουμε αυτή καθαυτή την υγεία.

Δεδομένου ότι έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα γύρω από το φαρμακείο και υπάρχει μια παραπληροφόρηση για το θέμα, δυστυχώς έχει περάσει προς τα έξω ότι εμείς απεργούμε για να μην ανοίξουν άλλα φαρμακεία, για να κρατήσουμε τα στενά συντεχνιακά μας συμφέροντα πράγμα που δεν είναι έτσι. Τα μέσα, καλώς ή κακώς παίζουνε κάποιο παιχνίδι, τα μερικά δευτερόλεπτα που δίνουν σε κάποιους εκπροσώπους μας δεν είναι αρκετά για να εξηγηθούν κάποια πράγματα και το θέμα δεν είναι αν θα ανοίξουν άλλα φαρμακεία ή όχι.

Το θέμα είναι αν μέσα από λογικές απελευθέρωσης πάμε στην αντίθετη λογική να μειωθούν τα φαρμακεία. Ήδη ο κ. Λοβέρδος από την πρώτη στιγμή μας εξήγησε ότι τα 12.000 φαρμακεία είναι πολλά και ότι θα γίνει μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να γίνουν 6.000. Θα περίμενε κάποιος ότι θα υπήρχε μια πολιτική να μειωθούν τα φαρμακεία. Αντιθέτως, υπάρχει μια πολιτική αύξησης των φαρμακείων και με άτσαλους τρόπους.

Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προσπαθούν να μειώσουν τα φαρμακεία μέσα από μηχανισμούς αγοράς και αυτό ο Τύπος το έγραψε, ότι σε πρώτο χρόνο θα αυξηθούν τα φαρμακεία και δεύτερο χρόνο θα μειωθούν. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα ανοίξουν νέα φαρμακεία, αλλά αν το φαρμακείο θα μπορέσει να αντέξει στις νέες συνθήκες και αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν αργότερα.

Δυστυχώς οι πιέσεις που υπάρχουν και τις οποίες ομολόγησε ο κ. Λοβέρδος -όταν τον ρώτησαν αν έχει πιεστεί είπε «και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό»- δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στο φάρμακο και συγκεκριμένα συμφέροντα στο σύστημα υγείας. Μέσα σ’ αυτό το σύστημα προσπαθούμε κι εμείς να επιβιώσουμε κυριολεκτικά. Έχουμε αρχίσει από τον Μάιο ένα μπαράζ μέτρων τα οποία έχουν μειώσει θεαματικά τους τζίρους, έχουν πέσει οι τιμές. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή, δεν έχουμε άλλο μέσο από την απεργία αφού δεν υπάρχει ο διάλογος που θα έπρεπε»

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος του συλλόγου στον ΠΦΣ Δημήτρης Παπαβασιλείου τόνισε ότι η προσπάθεια του κλάδου δεν γίνεται μόνο για συντεχνιακούς λόγους αλλά για την επιβίωση των φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο δίνει περιθώρια να περάσει το φάρμακο σε άλλα χέρια, ακόμη και σε εμπορικά κέντρα. Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι στις προθέσεις των φαρμακοποιών να ταλαιπωρούν τον κόσμο και αυτό το έχουν αποδείξει καθότι πάντα βρίσκονται κοντά στον πάσχοντα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα φαρμακεία θα είναι κλειστά από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή ενώ κατά το διάστημα της απεργίας θα λειτουργούν φαρμακεία ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...