Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Προστατευτείτε από τη γρίπη!


Η περίοδος της γρίπης, των κρυωμάτων και των ιώσεων έχει μπει για τα καλά και ο άστατος και ασυνήθιστος για την εποχή καιρός δεν βοηθά καθόλου... Υπάρχουν, όμως, τρόποι να προστατευτείτε, λένε οι ειδικοί, και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να γλιτώσετε από τα χαρτομάντιλα και το θερμόμετρο.
Συστηματική άσκηση

Η ελαφριά άσκηση διεγείρει το ανοσοποιητικό και συγκεκριμένα τα κύτταρα που καταπολεμούν τα κρυώματα. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας απέδειξε ότι όσοι περπατούν ή κάνουν κάποια άλλη ελαφριά μορφή άσκησης για 30 λεπτά συστηματικά, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο ένα κρύωμα τον χρόνο, όταν οι λιγότερο δραστήριοι υποφέρουν πάνω από τέσσερις φορές τον χρόνο. Βασική προϋπόθεση; 
Να μην το παρακάνετε. Η εξαντλητική άσκηση καταπονεί το σώμα φέρνοντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η «δίαιτα» της γρίπης
Το καθημερινό τραπέζι σας μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερός σας σύμμαχος κόντρα στους ιούς. Πώς; Αν το γεμίσετε με πρωτεΐνη (άπαχο κρέας, ψάρι, φασόλια) που βοηθά τους αριθμούς των λευκών αιμοπεταλίων που υπερασπίζονται το σώμα σας κόντρα στις ασθένειες, φρούτα και λαχανικά, προτιμώντας εκείνα με έντονα χρώματα που θα σας προσφέρουν αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και λιπαρά Ω-3 (λιπαρά ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορος).

Ο ύπνος του δικαίου
Και του υγιή, καθώς φαίνεται, αφού ακόμη και μια μικρή στέρηση ύπνου μπορεί να πλήξει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Αν κοιμάστε λιγότερο από εφτά ώρες και εκτεθείτε σε κάποιον ιό είναι τρεις φορές πιθανότερο να αρρωστήσετε. Το 8ωρο του ύπνου λοιπόν θα πρέπει να γίνει απαράβατος κανόνας.

Ενυδάτωση μέσα κι έξω
Φροντίστε να ενυδατώνετε συστηματικά το σώμα σας αλλά και η ατμόσφαιρα του σπιτιού σας να είναι ζεστή και τα επίπεδα υγρασίας υψηλά. Το σώμα χρειάζεται το νερό για να εκτελέσει πολλές βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Από την άλλη, ένα υγρό κλίμα στο σπίτι σκοτώνει τους ιούς. Αν, μάλιστα, πρόκειται να βρεθείτε σε κάποιο περιβάλλον πολύ ξηρό, όπως π.χ. το αεροπλάνο, χρησιμοποιείστε υγραντικό σπρέι μύτης, για να την βοηθήσετε στο έργο της να συγκρατήσει πιο αποτελεσματικά τους ιούς.

Τα βακτήρια είναι φίλοι μας
Κι αυτό γιατί υπάρχουν κακά και καλά βακτήρια. Τα προβιοτικά είναι φιλικά μικρόβια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά μειώνει τις μέρες που μπορεί να κρατήσει ένα κρύωμα αλλά και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Πώς θα το καταφέρετε; Με ένα γιαούρτι την ημέρα για παράδειγμα.
Πολεμήστε τα μικρόβια

Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως όταν αγγίζετε επιφάνειες-εστίες μικροβίων, όπως πόμολα, τηλεκοντρόλ και χρήματα. Εναλλακτικά ένα αλκοολούχο απολυμαντικό θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στην τσάντα σας. Μην βάζετε τα χέρια στο πρόσωπό σας κι αν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται δίπλα σας, γυρίστε το πρόσωπό σας αλλού για 10 δευτερόλεπτα περίπου, μέχρι να καθαρίσει ο αέρας και αλλάξτε θέση ή απομακρυνθείτε αμέσως.

Αν τώρα είστε εσείς ο «ασθενής» φροντίστε να φταρνίζεστε στον αγκώνα σας, να πετάτε αμέσως τα χαρτομάντιλα και, αν αυτό είναι εφικτό, να μένετε στο σπίτι μέχρι να αναρρώσετε.


kostasedessa.blogspot.com

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...