Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεία: Ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τις πλημμύρες

Ηλεία: Ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τις πλημμύρεςΗ αποτίμηση μόνο στις ζημιές σε υποδομές ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ηλεία στις 5 Φεβρουαρίου 2012.
Τα έγγραφα που έστειλε
στο υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας αναφέρουν ένα σημαντικό μέρος των ζημιών όπου έχει γίνει η αποτίμηση, όμως υπάρχουν και άλλα που θα ανεβάσουν το τελικό ποσό.Ενδεικτικά αναφέρουμε για να μην κουράσουμε με αριθμούς και υποκατηγορίες, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, για την αποκατάσταση των βλαβών στους τομείς ευθύνης της έχει προϋπολογισμό περί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Ο δήμος Πύργου που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή έχει προϋπολογισμό 11,7 εκατ. ευρώ για 44 απαιτούμενα έργα. Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας που δέχθηκε και αυτός τη μανία της φύσης έχει καταγεγραμμένες ζημιές σε 17 έργα με προϋπολογισμό που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ο δήμος Ήλιδας δεν έχει αναλυτικό προϋπολογισμό έργων. Ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού έχει προϋπολογισμό περί τις 900.000 ευρώ. Στο σύνολο της αποτίμησης θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ζημιές στο νοσοκομείο (ένα εκατ. ευρώ περίπου), η σιδηροδρομική γέφυρα Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας στον ποταμό Ενιπέα και οι ζημιές των δήμων Δήμοι Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Για τον πρώτο οι εκτιμώμενες ζημιές  αφορούν σε 20 έργα με προϋπολογισμό 479.000 ευρώ. Για τον δεύτερο κατ’ εκτίμηση όχι προϋπολογισμό το ποσό που αναφέρεται είναι ένα εκατ. ευρώ. Για τους άλλους δύο δήμους του νομού, Ζαχάρως και Ανδραβίδας – Κυλλήνης (ο οποίος έχει υποστεί  και ζημιές από τις προηγούμενες πλημμύρες) έχουν υποστεί και αυτοί ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση κόστους. Η πρόταση της Π.Ε. Ηλείας αναφέρει εκτιμώμενο κόστος για άμεσες παρεμβάσεις, περί το ένα εκατομμύριο ευρώ και για τους δύο.
Ζημιές έχουν υποστεί ακόμα 99 επιχειρήσεις όπου στις 77 έχει γίνει έλεγχος από κλιμάκια και για τις υπόλοιπες 22 εκκρεμεί ο έλεγχος. Οι ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αφορούν 229 γεωργοκτηνοτρόφους, εκ των οποίων οι 31 έχουν ελεγχθεί και ο ΕΛΓΑ, με βάση το υπ΄αριθμ.631/21-02-2012 έχει τα ακόλουθα :
Για ζημιές ζωικού κεφαλαίου 39  αναγγελίες από 17 Τοπικές Κοινότητες και έχουν εκτιμηθεί 13 με συνολικά, με βάση τις δηλώσεις, ζημιωθέντα ζώα 1600 περίπου
Για ζημιές φυτικού κεφαλαίου 50 δηλώσεις
Για ζημιές Παγίου – Εγγείου Κεφαλαίου και Αποθηκευμένων 20 Δηλώσεις και αναφέρονται σε αποθήκες, ζωοτροφές, στάβλους και γεωργικά εφόδια
Για ζημιές σε φυτική παραγωγή υπάρχουν 40 αναγγελίες για πλημμύρα, με υπολειπόμενες ακόμα άλλες 100 δηλώσεις και οι 10 αναφέρονται σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Οι ζημιές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, με βάση τις δηλώσεις των ιδιοκτητών, αφορούν 59 οχήματα.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...