Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα - Απαιτούν απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα

- Στο στόχαστρο μπαίνουν ένστολοι και εκπαιδευτικοί
- Απαιτούν νέες αιματηρές θυσίες απο μισθωτούς και συνταξιούχους
- Ζητούν να γίνουν φωχότεροι οι Ελληνες κατα 25% ωστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική
- Νωρίτερα απο το μεσημέρι του Σαββάτου πιθανότατα η συνάντηση τον πολιτικών αρχηγών υπο τον Λ.Παπαδήμο

Σε εξέλιξη είναι οι μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα απο νωρίς το μεσημέρι και εκτός από το οικονομικό επιτελείο, στην οδό Ζαλοκώστα κατέφθαναν κατα διαστήματα και υπουργοί αφού στο "τραπέζι" έπεσαν θέματα των υπουργείων τους.

Στη συνάντηση είναι και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων κ. Γ. Ζανιάς.

Λίγο πριν τις 16:00, έφτασαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης κ. Δ. Ρέππας με τον υφυπουργό κ. Ντ. Ρόβλια.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι και απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα με κατάργηση οργανικών θέσεων και οργανισμών ενώ στο στόχαστρό τους είναι οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα περιληφθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 άτομα έως το 2015, όπως απαιτεί η τρόικα.

Αυτό επισήμανε κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 750.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) μόνον περίπου 350.000 άτομα. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά την αξίωση για μία μόνον πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η Task Force θεωρεί ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Ποιές είναι οι υπόλοιπες απαιτήσεις της τρόικας


- Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις,. Λουκέτο δηλαδή σε όσους φορείς κρίνονται ανενεργοί και απολύσεις στο προσωπικό με πρώτο στόχο ΝΠΙΔ και δημοτικές εταιρείες.

- Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια. Ουσιαστικά ζητούν ρυθμίσεις για μείωση των μισθών 20% κατά μέσο όρο.

- Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

- “Μαχαίρι” στις πρόσθετες αμοιβές και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στις ΔΕΚΟ. Δηλαδή μειώσεις μισθών-επιδομάτων και ελαστικό ωράριο.

- Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη διευκόλυνση των απολύσεων και την μείωση των αμοιβών στον τραπεζικό κλάδο.

- Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων. Σε όσα Ταμεία είναι στο “κόκκινο” η μείωση θα είναι 15% κατά μέσο όρο.

- Παράλληλα ζητούν μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%. επικαλούμενοι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

- Επιμένουν στη μείωση ως 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη κατάργηση 13ου και 14ου ή μείωση ως 40% σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά επιμείνει στη διατήρηση δώρων και επιδομάτων

- Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% από τον Ιούνιο με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το 48ωρο που "παίζεται" η τύχη της Ελλάδας - Ή περνούν τα σκληρά μέτρα ή χρεοκοπούμε

Να διατηρηθεί η Συλλογική Σύμβαση για τον κατώτατο, 13o και 14o μισθό
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...