Ηλεία: Παρέλαση στη δημοκρατία . . . του σιδηρούντος κιγκλιδώματος

par5Άλλες εποχές θύμισε το σκηνικό της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στον Πύργο. Λίγο καλύτερα τα πράγματα στην Αμαλιάδα, αλλά κοινός παρανομαστής, η «αθόρυβη» διαμαρτυρία των μαθητών
κυρίως των μεγαλύτερων τάξεων. Ελάχιστοι έστρεψαν το βλέμμα προς του επίσημους, οι περισσότεροι συνέχισαν να κοιτούν μπροστά ενώ κάποιο γύρισαν το κεφάλι τους προς αντίθετη κατεύθυνση. Η εικόνα της μαθήτριας με το μαύρο περιβραχιόνιο στο μπράτσο που έκανε με το χέρι της το σήμα της νίκης και του μαθητή που απέστρεψε το βλέμμα του επιδεικτικά από τους επισήμους, ήταν δύο χαρακτηριστικές εικόνες της χθεσινής παρέλασης στον Πύργο. Τα μέτρα της Αστυνομίας από νωρίς το πρωί ήταν δρακόντεια. Η πόλη έδειχνε «νεκρή» από πολίτες και μόνο αστυνομικούς έβλεπες σε κάθε γωνιά σε κάθε σημείο. Στην οδό Μανωλοπούλου είχαν δημιουργηθεί ζώνες ασφαλείας για τους επισήμους. Μπορεί να μην υπήρχε η εξέδρα αλλά τα σιδερένια κάγκελα είχαν φροντίσει να κρατήσουν τους πολίτες σε μεγάλη απόσταση από τους επίσημους, ενώ η οδός Γρηγορίου Ε’ ήταν οδός διαφυγής, αποκλεισμένη επίσης με κάγκελα από την οδό Τ. Πετροπούλου, έως την οδό 28ης Οκτωβρίου.
Μια διμοιρία ΜΑΤ βρισκόταν από τα ξημερώματα έξω από το 2ο λύκειο Πύργου και μόλις έγινε η προσυγκέντρωση των μελών του Κινήματος Ενάντια στο Μνημόνιο, ενημέρωσε ο επικεφαλής τους, ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν μαζικά προς την παρέλαση. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις και τα μέλη του Κινήματος μετά το τέλος της παρέλασης έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην οδό Μανωλοπούλου που άδειασε γρήγορά μετά την παρέλαση (που έγινε με γρήγορο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν) και ακόμα πιο αισθητή όταν ανεβαίνοντας την οδό Γρηγορίου Ε’ και περνώντας μπροστά από τις καφετέριες των πεζόδρομων και της πλατείας έφτασαν με το πανό τους έξω από το δημαρχείο του Πύργου.
Νωρίτερα στην επίσημη δοξολογία χοροστατούντως του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου ήταν παρόντες οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Μιχάλης Κατρίνης, ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Αδρακτάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος , εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων. Πραγματοποιήθηκε χωρίς να συμβεί το παραμικρό η κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε η μίνι δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Στην Αμαλιάδα, μπορεί να μην ήταν τα κάγκελα οι πρωταγωνιστές , όμως οι μαθητές έδειξαν την ίδια αδιαφορία προς τους επισήμους, όπου σχεδόν όλοι πέρασαν μπροστά τους σα να μην υπάρχουν. Μια «βουβή» και εδώ αντίδραση απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν.
* Πρώτη ανάρτηση 09:31 25/3
* Τελευταία ενημέρωση 01:16 26/3

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ